ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
Φώτο: Shutterstock

Τελευταία ευκαιρία για τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν θα υποβάλουν το αργότερο αύριο τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κληθούν να επιστρέψουν εφάπαξ και με τόκο ολόκληρη την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν.

Τέλος χρόνου αύριο για την υποβολή των δικαιολογητικών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής χωρίς να υποβάλλουν τα παραστατικά που προβλέπει ο νόμος. Ταυτόχρονα, λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή των δόσεων με την έκπτωση 15% για εφάπαξ εξόφληση της οφειλής από ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων.

Οι υπόχρεοι που δεν θα υποβάλλουν έως 31 Αυγούστου τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα myΒusinessSupport της ΑΑΔΕ θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν και μάλιστα εφάπαξ και με τόκο, καθώς δεν θα έχουν τηρήσει έναν από τους βασικούς όρους για τη χορήγηση των φθηνών κρατικών δανείων. Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, το ποσό που πρέπει να πληρώσουν θα εμφανιστεί ως οφειλή στο λογαριασμό τους στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Επισημαίνεται ότι από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι σχεδόν ένας στους τρεις μικρομεσαίους επέλεξε την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής κερδίζοντας «κούρεμα» 15% επί του συνολικού ποσού. Ειδικότερα, έως το τέλος Ιουλίου είχαν εξοφληθεί σε μία δόση 897 εκατ. ευρώ από 2,74 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν συνολικά από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τα ποσά, ο τρόπος εξόφλησης και το ημερολόγιο πληρωμών για τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν την οικονομική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας διαμορφώνονται ως εξής:

  • Αύριο Τετάρτη εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης από τις 96 δόσεις της οφειλής για τους δικαιούχους για τους οποίους τα ποσά βεβαιώθηκαν πριν από τις 25 Ιουλίου 2022. Σε περίπτωση που η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τις 25 Ιουλίου 2022, η πρώτη  και η δεύτερη μηνιαία δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως 31 Αυγούστου 2022.
  • Μέχρι αύριο έχουν τη  δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή και να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες για τους οποίους το εκκαθαριστικό της επιστρεπτέας προκαταβολής εκδόθηκε και αναρτήθηκε στο λογαριασμό τους στο Taxisnet μετά τις 25 Ιουλίου 2022 και μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία είχαν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ωστόσο, για όσους η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τις 25 Ιουλίου 2022 και υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν ισχύει η έκπτωση 15%.

Τι επιστρέφουν οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Με βάση το νόμο, εφόσον τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων και οι όροι που προβλέπονταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες επιστρέφουν τα εξής ποσά:

α)  Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, προβλέπεται ότι επιστρέφεται το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, προβλέπεται ότι επιστρέφεται το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

γ) Για επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή δεν έχουν τηρήσει τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η ενίσχυση επιστρέφεται στο 100% εφάπαξ και εντόκως χωρίς δυνατότητα έκπτωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο «πρέσινγκ» στο υπουργείο Οικονομικών για παράταση στις δηλώσεις

Προς το παρόν, το ΥΠΟΙΚ καλεί λογιστές και φορολογούμενους να μην επηρεάζονται από σενάρια για παράταση και να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν οι λογιστές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώνυμα «καρφώματα» φοροφυγάδων σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Η πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ημέρες και θα δέχεται επώνυμες ή και ανώνυμες καταγγελίες για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο και διαφθορά. Τη σοβαρότητα των καταγγελιών θα εξετάζει ειδική επιτροπή.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.