ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:21:29 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 2,1% για τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής το 2020

Σε θετική πορεία κινήθηκε ο δείκτης τον Δεκέμβριο του 2020, εμφανίζοντας ετήσια άνοδο 3,3%, εξαιτίας της πολύς καλής πορείας του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε τροχιά υποχώρησης, αναμενόμενη λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει η πανδημία, κινήθηκε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής για το σύνολο του 2020, με την πτώση του να φθάνει στο 2,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. 

Αντίθετα τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ο δείκτης ενισχύθηκε 3,3%, έναντι μείωσης 3,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018.

Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Δεκεμβρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε μείωση 0,6%.

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, ενώ ο δείκτης του κλάδου άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά τον Δεκέμβριο 2020 σε σχέση με τον Νοέμβριο 2020. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Δεκεμβρίου 2020 με τους αντίστοιχους δείκτες του Δεκεμβρίου 2019, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην παραγωγή προϊόντων καπνού.

Βάσει των επιμέρους στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών γενικού δείκτη τον Δεκέμβριο του 2020 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

  • Κατά 0,03% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, χαρτοποιίας και παραγωγής χάρτινων προϊόντων, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού.
  • Κατά 17,6% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  • Κατά 0,6% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Από τη μείωση:

  • Κατά 8,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλευμάτων.

 Αντίστοιχα για το σύνολο του 2020 η πτώση προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από τη μείωση:

  • Κατά 4,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
  • Κατά 1,6% του Δείκτη Μεταποίησης.
  • Κατά 4,2% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Από την αύξηση:

  • Κατά 0,9% του Δείκτη Παροχής Νερού.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania, ergostasio, industrial
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύθηκε κατά 7,8% η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή στο εννεάμηνο του 2021 είναι αυξημένη κατά 9,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Σημαντική άνοδος στα δέρματα και τα δερμάτινα είδη.