ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

«Παγώνουν» λόγω lockdown οι δόσεις για ρυθμίσεις χρεών στην εφορία

Αναβολή για τον Φεβρουάριο στις καταβολές δόσεων εξετάζει το υπ. Οικονομικών, ενώ αποκλείονται διευκολύνσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας. Ποια σενάρια εξετάζονται για τον ΦΠΑ.

Σενάριο για αναστολή της πληρωμής από επιχειρήσεις και νοικοκυριά των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στο Δημόσιο που λήγουν εντός του Φεβρουαρίου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την επιβολή του σκληρού lockdown.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αποκλείουν πάγωμα της καταβολής της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ καθώς και των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς οι εισπράξεις από τις συγκεκριμένες πηγές αποτελούν έσοδα του προϋπολογισμού του 2020 και τυχόν αναστολή τους θα διεύρυνε το έλλειμμα του προηγούμενου έτους.

Το σενάριο προβλέπει ότι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και οι εργαζόμενοι που τίθενται υποχρεωτικά σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης θα έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν τη δόση ή τις δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής αποπληρωμής οφειλών οι οποίες κανονικά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 26 Φεβρουαρίου. Οι δόσεις των ρυθμίσεων που θα «παγώσουν» θα μετατεθούν για πληρωμή μετά το τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στο  τραπέζι υπάρχει και πρόταση η αναστολή να ισχύσει και για τον ΦΠΑ ή να δοθεί έκπτωση 25% σε όσους πληρώσουν το ποσό εφάπαξ, αλλά όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το μέτρο έχει σημαντικό κόστος για τα δημόσια ταμεία γι' αυτό και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Σημειώνεται ότι υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ τον Φεβρουάριο έχουν περίπου 200.000 επιχειρήσεις, κυρίως Ανώνυμες Εταιρείες, καθώς και επαγγελματίες οι οποίοι έκαναν χρήση της δυνατότητας καταβολής του ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2020 σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.  

Αντίθετα, στην ώρα τους και συγκεκριμένα μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν η 8η δόση του φόρου εισοδήματος και η 6η δόση του ΕΝΦΙΑ. Όσοι δυσκολεύονται  να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή σε 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.).

Το βουνό των χρεών

Τα χρέη πάντως έχουν γίνει βουνό για τα νοικοκυριά, τις  επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και τα δύσκολα είναι μπροστά τους:

  • Από τον Μάιο θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους και τις οφειλές που γεννήθηκαν στο πρώτο και το δεύτερο lockdown και έχουν «παγώσει» μέχρι τις 30 Απριλίου.
  • Έμποροι και επαγγελματίες δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να εξοφληθούν ακόμα και με την έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων δόσεων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων, ενώ η αγορά πιέζει για 120 δόσεις και ζητεί ακόμα και «κούρεμα» των χρεών που έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα, καθώς στους φόρους που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους προστίθενται και οι οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων καθώς και οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.

Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν το ενδεχόμενο για περισσότερες δόσεις ή άλλου τύπου διευκολύνσεις για την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας αλλά μόνο για όσους πραγματικά έχουν πληγεί και τις χρειάζονται για να σταθούν όρθιοι. Οριζόντια μέτρα για όλους βρίσκονται εκτός πεδίου συζήτησης, καθώς τα έχουν αποκλείσει και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημία και τις δημοσιονομικές αντοχές.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτρεξαν να πληρώσουν φόρους οι Έλληνες κόντρα στο lockdown του Μαρτίου

Ρεκόρ στην εισπραξιμότητα των φόρων, που ξεπέρασε το 90% και έφθασε σχεδόν στο 92% για τον ΦΠΑ. Το μικρό... θαύμα αποδίδεται από αρμόδια στελέχη στα μέτρα στήριξης της ρευστότητας στην αγορά.