ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Σταύρος Καφούνης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Σ. Καφούνης: Μόνο με διαχείριση οφειλών θα αποφύγουμε τα λουκέτα

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών σημείωσε πως η ανταπόκριση των τραπεζών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία εφαρμογής του νόμου για την δεύτερη ευκαιρία.

Την ανάγκη να υπάρξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις και θα αποτρέψουν τα λουκέτα σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης που τόνισε ότι στη σημερινή πολύ δύσκολη συγκυρία, η μοναδική αποτελεσματική κίνηση που θα καταφέρει να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και να συγκρατήσει τα λουκέτα, είναι η διαχείριση των οφειλών που θα συσσωρευθούν στο τέλος της πανδημίας.

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου κατά την οποία ήταν προσκεκλημένος ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης και στελέχη της ΕΓΔΙΧ, για να παρουσιάσουν τους βασικούς άξονες και τις καινοτομίες του ν. 4738/2020 «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΑ, ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε στις διαδικασίες εφαρμογής του νόμου, στους όρους και προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτόν και επισήμανε τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουν οι επιχειρηματίες. Τα κύρια σημεία της παρουσίασης και οι ερωτήσεις που ακολούθησαν, αφορούσαν:

  1. την «Πρόληψη» με την λειτουργία του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης,
  2. την πρόβλεψη ρύθμισης των οφειλών σε έως 240 δόσεις για νομικά και φυσικά πρόσωπα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού,
  3. τη λειτουργία του υπολογιστικού εργαλείου,
  4. την πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την προστασία της 1ης κατοικίας
  5. τη διαδικασία πτώχευσης - απαλλαγής οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων και παροχής 2ης ευκαιρίας και
  6. το ρόλο των επιστημονικών κλάδων

Η «Πρόληψη», όπως είπε ο κ. Καφούνης, με την λειτουργία του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και η πρόβλεψη ρύθμισης των οφειλών σε έως 240 δόσεις για νομικά και φυσικά πρόσωπα, είναι υπό προϋποθέσεις ένα από τα εργαλεία που θα βοηθήσει πολλές επιχειρήσεις να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο. Συμπλήρωσε επίσης ότι η ανταπόκριση των τραπεζών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία εφαρμογής του νόμου, αλλά η εμπειρία μας από τα αρχικά στάδια της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και εγώ προσωπικά θα είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τα στελέχη της ΕΓΔΙΧ, παρέχοντας στα μέλη μας την απαραίτητη πληροφόρηση για την αποτελεσματική διαχείριση των οφειλών τους, βλέποντας στο πρόσωπο του κ. Κουρμούση έναν εξαιρετικό συνεργάτη, που εργάζεται πάντα με γνώση και συνέπεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καφούνης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα από την αγορά σύμφωνα με τον ΕΣΑ

«Η επαναλειτουργία της αγοράς στην Αθήνα είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, ώστε άμεσα να ανακοινωθεί το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές και κλάδους», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου, Σταύρος Καφούνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καφούνης: Βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης το λιανεμπόριο

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο εμπορικός κόσμος της χώρας αναμένει με τεράστια αγωνία την επικείμενη ανακοίνωση της κυβέρνησης, σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Καφούνης: Άμεση λύση για επιταγές, ενοίκια και ρευστότητα

«Κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων, είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση της αγοράς αμέσως, με προσεκτικό σχεδιασμό που δεν θα μας οδηγήσει σε νέο κλείσιμο», αναφέρεται στην επιστολή του ΕΣΑ.