ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Τροπολογία για την καταβολή εθνικών συντάξεων με αναδρομική ισχύ

Όπως τόνισε ο υπ. Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης μέσω της νομοθετικής παρέμβασης θα δοθεί τέλος στις χρόνιες καθυστερήσεις για την έκδοση των νέων συντάξεων.

Τους βασικούς άξονες των ρυθμίσεων για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ και τις εκκρεμείς συντάξεις, καθώς και της πολιτικής για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και την αναβάθμιση της κατάρτισης παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μόνο από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν δαπανηθεί ως τώρα 3,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, με την εφαρμογή μέτρων από τα οποία επωφελούνται 1.700.000 πολίτες. Για τα θέματα του υπουργείου ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής:

  • ΕΦΚΑ-εκκρεμείς συντάξεις: Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης και των αναδρομικών, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δυσκολίες σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους. «Ένα κράτος που καθυστερεί για 2, 3, 4 χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί», τόνισε ο υπουργός απευθυνόμενος τόσο στους εργαζόμενους που εκδίδουν τις συντάξεις όσο και σε εκείνους που αναμένουν να τις πάρουν.

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι ψευδές ότι οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν μετά τις εκλογές, καθώς τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Συνολικά μαζί με τις επικουρικές, τις συντάξεις χηρείας και λοιπές εκκρεμότητες εκκρεμούσαν 1.059.000 συντάξεις. 

  • Εργασιακά: Το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει διατάξεις για την τηλεργασία, την επέκταση της γονικής άδειας στους πατέρες, ρυθμίσεις στο πλαίσιο της κοινής λογικής για το συνδικαλισμό και ρυθμίσεις προσαρμογής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο κορμός της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει σήμερα θεσπίστηκε το 1982, όταν δεν υπήρχε τηλεργασία, ούτε διαδίκτυο. Αν δεν σας αρέσει η Ευρώπη, να μας υποδείξετε μια περιοχή του πλανήτη που σας αρέσει», τόνισε ο υπουργός. Αναφορικά με την σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στους χώρους εργασίας, το Υπουργείο θα προχωρήσει το συντομότερο στην ενσωμάτωση της σχετικής σύστασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
  • Ανεργία: Η Ελλάδα έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. ως προς την εξέλιξη της ανεργίας κατά την περίοδο της πανδημίας. «Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ως προς το επίδομα ανεργίας, μελετούμε προτάσεις και εξετάζουμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό για τους ανέργους», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
  • Ασφαλιστικό: Ο νόμος Βρούτση διόρθωσε τα ημαρτημένα του νόμου Κατρούγκαλου που κηρύχθηκε σε τέσσερα σημεία αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Είναι ένας νόμος θετικός και θα εφαρμοστεί πλήρως. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία και η κοινωνία εξελίσσονται. Όταν δομήθηκε το ασφαλιστικό η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους ήταν 4 προς 1, σήμερα είναι 1 προς 1. Δεν θα φέρουμε ρύθμιση που θα είναι δική μας πατέντα αλλά κοιτάζουμε αυτά που ισχύουν σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες.
  • ΣΕΠΕ: Από το Μάρτιο ως το Δεκέμβριο του 2020 έγιναν 54.911 έλεγχοι, από τους οποίους οι 29.634 αφορούσαν τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία (χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τήρηση αποστάσεων, κ.ά.) Η ρύθμιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα, για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας, θα διευκολύνει τους ελέγχους από το Σώμα, το οποίο θα ενισχυθεί με 121 επιπλέον ελεγκτές.
  • Πολίτες με αναπηρία: «Υλοποιούμε εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως ο προσωπικός βοηθός και η κάρτα αναπηρίας, ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν 1700 προσλήψεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί πολίτες με αναπηρία». Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ακόμη ότι με δική του πρωτοβουλία ως ευρωβουλευτή θεσπίστηκε η υποχρεωτική λήψη μέτρων προσβασιμότητας προκειμένου τα έργα να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
  • Κατάρτιση: «Τα προβλήματα είναι διαχρονικά. Θα πάρουμε πρωτοβουλία με νομοσχέδιο ώστε να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μας ενδιαφέρει η σύνδεση της αμοιβής εκείνων που παρέχουν κατάρτιση με τα αποτελέσματα, δεν θέλουμε να πετάμε λεφτά από το παράθυρο».
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Αξιοποίηση όλων των μέσων για έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι χορηγείται μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, με στόχο την έκδοση περισσότερων συντάξεων και ότι γίνονται προσλήψεις είτε μόνιμων είτε με συμβάσεις έργου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: «Δόγμα Ντράγκι» στην καταβολή των εκκρεμών συντάξεων

Για το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είχε δεσμευτεί προεκλογικά να μειωθούν τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους κατά 5% μέσα στην τετραετία.
xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Δημιουργία ομάδας κρούσης για τις εκκρεμείς συντάξεις

Παράλληλα ο υπ. Εργασίας κάλεσε τους δικαιούχους να κάνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου την ψηφιακή αίτηση για την προκαταβολή σύνταξης, ώστε να μπορέσει να γίνει γρήγορα η επεξεργασία των αιτημάτων.
xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Πάνω από 8.000 ψηφιακές αιτήσεις για την προκαταβολή σύνταξης

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι προετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων, ενώ υπογράμμισε ότι αυξήθηκε ο ρυθμός απονομής τους.