ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Kefalogiannis-Metafores-Metro
Φωτο: ΑΠΕ

Γ. Κεφαλογιάννης: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα «δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην έρευνα των τεχνολογιών οχημάτων χωρίς οδηγό», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την αυτόνομη οδήγηση, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας σήμερα στο δέκατο Συνέδριο Energy Dialogues.

Το θέμα συζήτησης στο πάνελ με τη συμμετοχή του κ. Κεφαλογιάννη ήταν «πώς φτιάχνουμε έξυπνες πόλεις μέσω της έξυπνης ενέργειας». Ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος, Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας - Δήμαρχος Τρικκαίων και ο Γιάννης Σαρακάκης, Vice President, Hellenic Association of Motor Vehicle Importers Representatives.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση πάει «ένα βήμα παρακάτω το πλαίσιο εκτέλεσης της αστική κυκλοφορίας», τόνισε ο κ. Κεφαλλογιάννης. Όπως είπε, «δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα  να πρωτοστατήσει στην έρευνα των τεχνολογιών οχημάτων χωρίς οδηγό». Ταυτόχρονα, ξεκλειδώνει προγράμματα αυτόνομης οδήγησης σε πολλές πόλεις της χώρας, στα πρότυπα αυτού που εφάρμοσε ο δήμος Τρικκαίων με τη χρήση αστικού λεωφορείου χωρίς οδηγό. «Στην ουσία με το νέο θεσμικό πλαίσιο βγάζουμε το αυτόνομο όχημα στην κίνηση στην πόλη», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης. Όπως διευκρίνισε, ειδικά στην περίπτωση του δήμου Τρικάλων, δίνεται η δυνατότητα ελέγχου από τον χειριστή έως και 4 λεωφορείων, λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα ασφάλειας. Η αυτόνομη οδήγηση αποτελεί μία σημαντική πρόκληση για την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για την προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. «Δίνουμε τη δυνατότητα στους ΟΤΑ με τα ΣΒΑΚ να δημιουργήσουν δίκτυα υποδομών φόρτισης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δίκτυα πρέπει να αναπτυχθούν με απλή διαδικασία και σε ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους, όπως σε παρκινγκ σούπερ μάρκετ κλπ» στη λογική της μετάβασης σε smart cities. Επιπλέον, προανήγγειλε μητρώο υποδομών ηλεκτροκίνησης, μία κεντρική βάση δεδομένων μέσω της οποίας θα αποστέλλονται στους χρήστες σε πραγματικό χρόνο δεδομένα και θα εποπτεύεται η ομαλή λειτουργία των υποδομών φόρτισης.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, τα μικρά νησιά μπορούν να έχουν ρόλο κλειδί για ένα μοντέλο βιώσιμης κινητικότητας με φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις και πρόσθεσε ότι «μπορούν να γίνουν πιλότοι που θα εφαρμοστούν σενάρια οικονομικά βιώσιμων επενδύσεων» και επεσήμανε το παράδειγμα της μετατροπής της Αστυπάλαιας σε νησί πρότυπο βιώσιμης κινητικότητας.

Δ. Παπαστεργίου: «Να φτιάξουμε νέες σύγχρονες ηλεκτρικά κινούμενες βιώσιμες πόλεις»

«Ο κόσμος θέλει να κάνει την τεχνολογία κομμάτι της ζωής του. Τα μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία πρέπει να είναι το μέλλον των μεταφορών μας μέσα στις πόλεις», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου καθώς όπως είπε, ωριμάζει η διάθεση του κόσμου να αφήσει το αυτοκίνητο, ακόμα και αν είναι ηλεκτρικό.

«Πεδίο δόξης λαμπρό να φτιάξουμε νέες σύγχρονες ηλεκτρικά κινούμενες βιώσιμες πόλεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κάνοντας λόγο για συντονισμένη δουλειά που συντελείται από το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Μεταφορών προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα. Αναφέρθηκε στην εξασφάλιση  πρόσβασης σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για Σχέδια φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων από τους ΟΤΑ, λέγοντας ότι  «οι δήμοι πρέπει να δημοπρατήσουν το δικαίωμα που έχουν με μία ξεκάθαρη διαδικασία και με ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες».

«Να ξαναδούμε τις πόλεις μας διαφορετικά μέσω της ηλεκτροκίνησης και των ΣΒΑΚ» ανέφερε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε πόλεις καθαρές και ενεργειακά ουδέτερες». Και τόνισε την ανάγκη «να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία καθώς ανοίγονται εργαλεία χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η νέα προγραμματική περίοδος».

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Γ. Σαρακάκης ως βασική εξέλιξη που καθορίζει και τις τάσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι οι μπαταρίες, αλλά και οι επαναστατικές δυνατότητες που δίνει το 5G. Η εν λόγο «συνδεσιμότητα θα φέρει αλλαγή στον τρόπο που οι οδηγοί και τα αυτοκίνητα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα ενεργοποιηθεί ο έλεγχος φωνής ή χειρονομίας, μαζί με άλλες τεχνολογίες».

Επιπλέον, όπως είπε «η αυτόνομη οδήγηση είναι ψηλά στην ατζέντα όμως το χρονοδιάγραμμα πάει προς τα πίσω. Μακάρι η Ελλάδα να κάνει την έκπληξη και να πρωτοπορήσει και σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρακάκη, «οι οδικές μεταφορές μπορούν να αξιοποιήσουν της ΑΠΕ», ενώ ανέφερε ότι «η κινητική ενέργεια των οχημάτων θα καταστεί περιβαλλοντικά ουδέτερη στο μέλλον».

Όπως είπε, «με τον ρυθμό που αυξάνονται οι πωλήσεις των αυτοκινήτων θα φθάσουμε σε 14 τεραβατόρες σε αποθήκευση τις επόμενες δεκαετίες, γεγονός που θα καταστήσουν τα αυτοκίνητα αποθήκες ενέργειας μέσα στους αστικούς ιστούς, σε συνδυασμό με τη χρήση έξυπνων φορτιστών. Τέλος, επεσήμανε το πολύ σημαντικό πρόβλημα της παλαιότητας του στόλου οχημάτων στη χώρα μας, καθώς όπως είπε «συνεχίζεται η εισαγωγή παλαιών φορτηγών, που ξεπερνάνε κατά μέσο όρο τα 21 χρόνια και λεωφορείων που ξεπερνάνε τα 20 χρόνια» ενώ κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Δ. Δούκας: «Έξυπνοι μετρητές και digitalization είναι το μέλλον»

Τα μέλλον στην Ελλάδα είναι η εισαγωγή σύγχρονών έξυπνων μετρητών που επιτρέπουν περισσότερα δεδομένα και καλύτερες υπηρεσίες, δήλωσε ο κ. Δημήτριος Δούκας, ενώ έκανε λόγο για την ψηφιοποίηση (digitalization), και την ανάγκη πρόσβαση στα δεδομένα, προκειμένου να παραχθεί υψηλή προστιθέμενη αξία και όχι απλά πληροφόρηση. Αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές (smart meters), οι οποίοι «έδωσαν μεγάλη ώθηση στις χώρες που  εφαρμόστηκαν, καθώς έδωσαν πρόσβαση σε δεδομένα κατανάλωσης», όπως είπε και επεσήμανε ότι «προσπάθειες γίνονται στο να ξεκλειδώσουμε νέες δυνατότητες στις εταιρείες ενέργειας δίνοντας πληροφορίες για δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να ξέρει ο καταναλωτής την κατανάλωση, αλλά και από την πλευρά του διαχειριστή του δικτύου, καλύτερες προβλέψεις».

Μ. Ιωαννίδης: «Να δουλεύουμε πίσω και πέρα από τον μετρητή»

«Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου που μπορεί να καταφέρει 100% ενέργεια από ΑΠΕ λόγω τις γεωμορφίας. Πρέπει να αναπτύξει την ευελιξία και να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερες ΑΠΕ με έναν έξυπνο τρόπο στο δίκτυο», δήλωσε ο κ. Μενέλαος Ιωαννίδης. Όπως είπε, «ο εξηλεκτρισμός (electrification) δημιουργεί μεγάλες συγκεντρώσεις ενέργειας και ισχύος μέσα στα δίκτυα, και γι΄ αυτό πρέπει να βρούμε λύσεις σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να το μέρος του δικτύου της ζήτησης να μπορεί να ανταποκριθεί στη συμφόρηση». «Καλούμαστε να δουλεύουμε πίσω και πέρα από τον μετρητή», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για τις δυνατότητες για ένα σύγχρονο ευέλικτο δίκτυο που θα μπορεί να ισορροπεί τις πλευρές της προσφοράς και της ζήτησης. «Η ένωση των τεχνολογιών πληροφορικής και internet μας δίνεται η δυνατότητα να εξισορροπούμε ειδικά στην πλευρά της ζήτησης», ανέφερε.

Γ. Περράκης: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι προπομπός και εργαστήριο για όλη την Ευρώπη»

Στην Ελλάδα είναι τόσο διαφορετικό το περιβάλλον σε ένα νησί για παράδειγμα, και οι ανάγκες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου μπορεί να αναπτυχθεί πολλή, νέα και καινοτόμα τεχνολογία που θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα προπομπό και εργαστήριο για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ανέφερε ο κ. Περράκης. «Όταν μιλάμε για έξυπνη ενέργεια, μιλάμε για την ενέργεια που παράγουμε με χαμηλότερο κόστος, με περισσότερη ασφάλεια και με μεθόδους με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», εξήγησε. Όσον αφορά το κομμάτι των υδρογονανθράκων έκανε γνωστό ότι «η BP επένδυσε σε μία εταιρεία δορυφόρων προκειμένου να συνδυάζει με τεχνολογίες ευφυΐας, έτσι ώστε να εντοπίζονται εκπομπές ρύπων π.χ. μεθανίου». «Το πρώτο στάδιο είναι να αντιληφθούμε από πού προέρχονται οι ρύπου και για ποιο λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Περράκη η αιολική ενέργεια είναι μία μορφή ενέργειας που η BP έχει επενδύσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Σταϊκούρας: Οι ψηφιακές υπηρεσίες που αναβαθμίζουν τις μεταφορές

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα τεθεί άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για το point system των οδηγών καθώς και η ψηφιακή υπηρεσία που προσφέρει πρόσβαση στο ιστορικό ελέγχων ΚΤΕΟ των οχημάτων.
Chistos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η ενίσχυση της συνδεσιμότητας στις μεταφορές

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο του τομέα των υποδομών και μεταφορών στην ισχυροποίηση του περιφερειακού γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.