ΓΔ: 899.58 0.65% Τζίρος: 66.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Deal για πράσινη ενέργεια προωθεί θυγατρική των Vodafone - Wind

Κερδίζουν έδαφος τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το δρόμο έδειξε η Mytilineos και ακολουθεί η Victus, κοινή εταιρεία κεραιών των Vodafone και Wind.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Mytilineos πως υπέγραψε το πρώτο μεγάλο διμερές συμβόλαιο προμήθειας ενέργειας (PPA) από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) και η Victus, η κοινή εταιρεία των Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas που διαχειρίζεται περισσότερες από 2.500 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, προωθεί αντίστοιχη συμφωνία. Στον ίδιο δρόμο, των PPAs, αναμένεται να κινηθεί και η Microsoft, στην περίπτωση που προχωρήσει η επένδυση για το data center στην Ελλάδα. 

Η στροφή των εταιρειών τεχνολογίας προς τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ δεν καλύπτει μόνο την ανάγκη για σταθερό ενεργειακό κόστος των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων. Καλύπτει και τις απαιτήσεις για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που βρίσκονται πλέον στον πυρήνα της στρατηγικής τους.

Η Mytilineos συμβασιοποίησε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της Egnatia Group ισχύος 200 MW, έναντι τιμής 33 ευρώ ανά μεγαβατόρα (MWh) και για περίοδο 10+5 ετών. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Η Victus είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές στην χαμηλή τάση στην Ελλάδα, αφού διαθέτει χιλιάδες παροχές ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Διονύσης Γρηγοράτος είχε υποστηρίξει πως το ζητούμενο είναι η προστασία από τις διακυμάνσεις των τιμών, καθότι η ενέργεια αντιπροσωπεύει σημαντικό τμήμα του κόστους λειτουργίας. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως «επιθυμούμε ένα σταθερό και χαμηλό μοναδιαίο κόστος ενέργειας και θεωρούμε ότι τα PPAs απαντούν στα θέματα της εξυπηρέτησης του δικού μας ενεργειακού προφίλ». 

Μέσω ενός διμερούς συμβολαίου ένας παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ αναλαμβάνει να προμηθεύει σε έναν καταναλωτή προσυμφωνημένες ποσότητες, σε προσυμφωνημένη τιμή και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία εξειδικευμένων διεθνών οίκων δείχνουν πως το κόστος προμήθειας ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων στην αγοράς της Ισπανίας, που θεωρείται και η πλέον ώριμη, περιορίστηκε πέρυσι στα 35 ευρώ ανά MWh. Στη Γερμανία η μέση τιμή των PPAs κινήθηκε πέρυσι κοντά στα 42 ευρώ και στη Γαλλία στα 43 ευρώ ανά μεταβατόρα. 

Πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Γιώργος Παιδακάκης είχε υποστηρίξει πως το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το Target Model επιτρέπει τα διμερή συμβόλαια και στην Ελλάδα.

Ο ίδιος προέβλεψε πως, επειδή σύντομα λήγουν για αρκετά έργα ΑΠΕ οι ταρίφες και επειδή οι διαγωνισμοί ΑΠΕ που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το 2024 δεν επαρκούν για να καλυφθεί το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, τα PPAs είναι μονόδρομος. Ο κ. Παιδακάκης είχε προσθέσει πως απαιτείται και το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Texas, όταν παραγωγοί ΑΠΕ που είχαν υπογράψει PPAs αναγκάστηκαν να αγοράσουν ενέργεια από την αγορά, σε απίστευτα υψηλές τιμές λόγω της κακοκαιρίας, προκειμένου να τηρήσουν τα συμβόλαιά τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιδιώτες αναθέτει η ΔΕΔΑ την επίβλεψη μεγάλων έργων φυσικού αερίου

Με δύο μεγάλους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου θα επιλέξει ιδιώτες συμβούλους που θα παρακολουθούν την εξέλιξη διαγωνισμός σε Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκτυο ενέργειας σε τεντωμένο σκοινί: Τι συνέβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Οι αστοχίες σε διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που έχουν οδηγήσει το νευραλγικό κέντρο υπερυψηλής τάσης να λειτουργεί μόνο με τέσσερις αυτομετασχηματιστές. Ερωτηματικά για τη λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας από το υψηλό κόστος ενέργειας

Κατά 46% ακριβότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. η ενέργεια που καταναλώνει η ελληνική βιομηχανία, κυρίως εξαιτίας των υψηλών του ρεύματος. Προτάσεις πολιτικής σε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τρ. Ελλάδος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φορτσάρει στα φωτοβολταϊκά η Mytilineos με 21 projects σε όλο το κόσμο

Κατασκευάζει σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία φωτοβολταϊκά πάρκα 1,5 GW και περισσότερα από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας. Μεγάλο βήμα η ανάληψη του mega φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στην Κοζάνη.