ΓΔ: 1473.53 1.47% Τζίρος: 179.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Deal για πράσινη ενέργεια προωθεί θυγατρική των Vodafone - Wind

Κερδίζουν έδαφος τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το δρόμο έδειξε η Mytilineos και ακολουθεί η Victus, κοινή εταιρεία κεραιών των Vodafone και Wind.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Mytilineos πως υπέγραψε το πρώτο μεγάλο διμερές συμβόλαιο προμήθειας ενέργειας (PPA) από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) και η Victus, η κοινή εταιρεία των Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas που διαχειρίζεται περισσότερες από 2.500 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, προωθεί αντίστοιχη συμφωνία. Στον ίδιο δρόμο, των PPAs, αναμένεται να κινηθεί και η Microsoft, στην περίπτωση που προχωρήσει η επένδυση για το data center στην Ελλάδα. 

Η στροφή των εταιρειών τεχνολογίας προς τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ δεν καλύπτει μόνο την ανάγκη για σταθερό ενεργειακό κόστος των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων. Καλύπτει και τις απαιτήσεις για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που βρίσκονται πλέον στον πυρήνα της στρατηγικής τους.

Η Mytilineos συμβασιοποίησε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της Egnatia Group ισχύος 200 MW, έναντι τιμής 33 ευρώ ανά μεγαβατόρα (MWh) και για περίοδο 10+5 ετών. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Η Victus είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές στην χαμηλή τάση στην Ελλάδα, αφού διαθέτει χιλιάδες παροχές ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Διονύσης Γρηγοράτος είχε υποστηρίξει πως το ζητούμενο είναι η προστασία από τις διακυμάνσεις των τιμών, καθότι η ενέργεια αντιπροσωπεύει σημαντικό τμήμα του κόστους λειτουργίας. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως «επιθυμούμε ένα σταθερό και χαμηλό μοναδιαίο κόστος ενέργειας και θεωρούμε ότι τα PPAs απαντούν στα θέματα της εξυπηρέτησης του δικού μας ενεργειακού προφίλ». 

Μέσω ενός διμερούς συμβολαίου ένας παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ αναλαμβάνει να προμηθεύει σε έναν καταναλωτή προσυμφωνημένες ποσότητες, σε προσυμφωνημένη τιμή και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία εξειδικευμένων διεθνών οίκων δείχνουν πως το κόστος προμήθειας ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων στην αγοράς της Ισπανίας, που θεωρείται και η πλέον ώριμη, περιορίστηκε πέρυσι στα 35 ευρώ ανά MWh. Στη Γερμανία η μέση τιμή των PPAs κινήθηκε πέρυσι κοντά στα 42 ευρώ και στη Γαλλία στα 43 ευρώ ανά μεταβατόρα. 

Πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Γιώργος Παιδακάκης είχε υποστηρίξει πως το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το Target Model επιτρέπει τα διμερή συμβόλαια και στην Ελλάδα.

Ο ίδιος προέβλεψε πως, επειδή σύντομα λήγουν για αρκετά έργα ΑΠΕ οι ταρίφες και επειδή οι διαγωνισμοί ΑΠΕ που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το 2024 δεν επαρκούν για να καλυφθεί το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, τα PPAs είναι μονόδρομος. Ο κ. Παιδακάκης είχε προσθέσει πως απαιτείται και το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Texas, όταν παραγωγοί ΑΠΕ που είχαν υπογράψει PPAs αναγκάστηκαν να αγοράσουν ενέργεια από την αγορά, σε απίστευτα υψηλές τιμές λόγω της κακοκαιρίας, προκειμένου να τηρήσουν τα συμβόλαιά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

texnologia, ypologistes, computer, data
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαδοχικές εμπλοκές στους διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση εγγράφων

Τυπικά ζητήματα και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δικαίωσε κοινοπραξία της Mytilineos, θέτουν σε αμφισβήτηση τις αναθέσεις έργων τεχνολογίας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανίας για το ρεύμα

Επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες η ΔΕΗ. Διάθεση και από τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας. Προς κατάργηση νυχτερινών τιμολογίων, τι θα γίνει με τα δικαιώματα Co2.
Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.