ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Έγινε το βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

«Το έργο, Euro-Asia Interconnector, θα χρησιμοποιείται σαν εφεδρική πηγή ενέργειας σε περιόδους έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ.

Η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την κατασκευή του μεγαλύτερου και βαθύτερου αγωγού στον κόσμο, ο οποίος  θα διασχίζει την Μεσόγειο και το κόστος του υπολογίζεται περίπου στα 900 εκατομμύρια δολάρια.

To μνημόνιο υπέγραψαν σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, Νατάσα Πηλείδου, Γιουβάλ Στάινιτζ, ενώ ο Κώστας Σκρέκας υπέγραψε το μνημόνιο διαδικτυακά από την Αθήνα.

«Το έργο, Euro-Asia Interconnector, θα χρησιμοποιείται σαν εφεδρική πηγή ενέργειας σε περιόδους έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ, ο οποίος βρέθηκε στη Λευκωσία για να υπογράψει τη συμφωνία με τους ομολόγους του.

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου δήλωσε ότι σηματοδότησε «ένα αποφασιστικό βήμα προς τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού και, κατά συνέπεια, την εξάρτησή μας από τα βαριά καύσιμα».

Ο αγωγός θα έχει χωρητικότητα 1.000-2.000 μεγκαβάτ (MW) και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ.

«Με μήκος περίπου 1.500 χιλιομέτρων και μέγιστο βάθος 2.700 μέτρων, θα είναι το μακρύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσιο έργο ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάστηκε ποτέ», ανέφερε.

Αποκαλώντας το έργο ως «αυτοκινητόδρομο 2.000 μεγκαβάτ», η κ. Πηλείδου είπε ότι το πρώτο στάδιο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2025».

Θα καλύψει τρία τμήματα της Μεσογείου: περίπου 310 χιλιόμετρα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, περίπου 900 χιλιόμετρα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και περίπου 310 επιπλέον χιλιομέτρων μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει την κατασκευή του τμήματος της Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει τον αγωγό ως «έργο κοινού ενδιαφέροντος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Σημαντική η ηλεκτρική διασύνδεση, προβληματίζει το υψηλό κόστος

Η Κύπρος παραμένει υπέρ του έργου του Great Sea Interconnector, αλλά το υψηλό του κόστος καθιστά απαραίτητες ανεξάρτητες μελέτες, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών, Μ. Κεραυνός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζει την ενεργειακή σύνδεση το Ισραήλ, αμφιβολίες για τη Λευκωσία

Τα αποτελέσματα του νέου γύρου επαφών Μανουσάκη στην Κύπρο. Οι Ισραηλινοί διατηρούν ζωηρό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση. Ισχυρά συμφέροντα στην ενεργειακή αγορά της Μεγαλονήσου βρίσκονται πίσω από τις καθυστερήσεις.
businessdaily-ADMHE-kalodio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους της ΕΕ συμβάλλοντας στην επίτευξη των υψηλών στόχων που έχει θέσει  η Ένωση για διείσδυση ΑΠΕ μέχρι το 2040.