ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
athens-lockdown-shops
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Συνολικά 1.782 επιχειρήσεις της Δυτ. Αττικής δικαιούνται την επιδότηση

Τα μέτρα στήριξης σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι αυτά που θα καθρίσουν τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκτιμά ο Β. Κορκίδης.

Τη νέα έκτακτη επιδότηση στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου της Δυτικής Αττικής, που έμειναν κλειστές την περίοδο των εορτών και δεν μπόρεσαν να δουλέψουν ούτε με τη μέθοδο του click away, δικαιούνται 1.782 επιχειρήσεις, κάθε νομικής μορφής με κύριο ή δευτερεύοντα ΚΑΔ το λιανικό εμπόριο, από το σύνολο των 6.428 εγγεγραμμένων επιχειρήσεων Γ.Ε.ΜΗ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, με θέμα την κατάσταση της αγοράς και της οικονομίας, με την συμπλήρωση ενός χρόνου μέτρων για την πανδημία.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και ΠΕΣ Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε πως ο συνδυασμός των μέτρων στήριξης για το 2021 και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι στο τελευταίο κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο, παρουσιάστηκαν τα 11 μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ύψους 11,6 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2021.

«Αναφορικά με τη νέα έκτακτη επιδότηση στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου της Δυτικής Αττικής που έμειναν κλειστές την περίοδο των εορτών και δεν μπόρεσαν να δουλέψουν ούτε με τη μέθοδο του click away, αλλά και στους εργαζομένους τους, κάθε επιχείρηση θα λάβει εκτάκτως 3.000 ευρώ και ο κάθε εργαζόμενος 1.000 ευρώ, σημειώθηκε ότι, από το σύνολο των 6.428 επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Γ.Ε.ΜΗ., θα επιδοτηθούν οι 1.782 κάθε νομικής μορφής με κύριο ή δευτερεύοντα ΚΑΔ το λιανικό εμπόριο» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, στη συζήτηση για τα lockdown και τις παρατάσεις τους, αναφέρθηκε ότι το λιανεμπόριο βρίσκεται ενώπιον μίας σκληρής πραγματικότητας την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την «επόμενη ημέρα» λειτουργίας της αγοράς στην Αττική, που έχει μετατεθεί για μετά τις 22 Μαρτίου 2021.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, μοναδική ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα αποτελούν οι εμβολιασμοί και το πιστοποιητικό που θα τους συνοδεύει, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο άνοιγμα της αγοράς αλλά και του τουρισμού, ο οποίος, στην Ελλάδα, στηρίζει μια πλειάδα επιχειρήσεων -  μεταποιητικών και μη.

Ο κ. Κορκίδης χαρακτήρισε ευχάριστη έκπληξη την ύφεση στο -8,2% για το 2020, σχολιάζοντας, τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το 2020, ενώ  δήλωσε ότι: «Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Το θέμα είναι να αντέξει και ο επιχειρηματικός κόσμος από τον οικονομικό κλυδωνισμό της πανδημίας».  

Όμως, με αφορμή την παράθεση των στοιχείων για την οικονομία και την αγορά, τη συνεδρίαση του Π.Ε.Σ.Α. απασχόλησε και η καθημερινότητα των πολιτών, εν μέσω συνθηκών πανδημίας, και οι καταναλωτικές τους συνήθειες που έχουν αναδιαμορφωθεί ήδη κατά πολλούς τρόπους λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, ενώ συζητήθηκαν και οι προβλέψεις για τις καταναλωτικές δαπάνες, που μειώθηκαν κατά περίπου 8%. Στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της σημερινής κατάστασης σε οικονομία και αγορά, τονίστηκε η αναγκαιότητα για σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων για πληττόμενες, αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις, όπως επιδότηση παγίων δαπανών, μείωση προκαταβολής φόρου και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 12 προτάσεις του ΕΒΕΠ για τις φορολογικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων

Το ΕΒΕΠ αναφέρει ότι η άμεση ή έμμεση ρευστότητα είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει τόσο την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας, όσο και την πληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων.
staikouras, oikonomikon, proypologismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Στις 4.160 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

Εξ αυτών, 2.468 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, 1.147 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 479 είναι μικρές επιχειρήσεις και 66 είναι μεσαίες. Έως τις 9 Μαΐου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Τετραπλάσιος ο αντίκτυπος της πανδημίας σε σχέση με την κρίση

Το μέλλον της αγοράς αλλά και της εργασίας στο λιανεμπόριο, μετά το πέρας της πανδημίας, ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ, παρουσιάζοντας παράλληλα την έκθεση για το 2020.