ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Απαλαγάκη: Πως φτάσαμε στη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων

Η γενική γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών τόνισε ότι κατά την έναρξη της επιδημιολογικής κρίσης υπήρχε θεσμική ετοιμότητα, κυρίως χάρις στις πολλές προσπάθειες των τραπεζών, αλλά και λόγω της καθοριστικής συμβολής των προγραμμάτων «ΗΡΑΚΛΗΣ».

 Η επιτυχία που κατέγραψε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τόσο στην ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και στην εντυπωσιακή στήριξη των δανειοληπτών, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, είπε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη, στον θεσμικό της χαιρετισμό στο διαδικτυακό συνέδριο NPL Forum.

Ειδικότερα, η κυρία Απαλαγάκη είπε ότι κατά την έναρξη της επιδημιολογικής κρίσης υπήρχε θεσμική ετοιμότητα, κυρίως χάρις στις πολλές προσπάθειες των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και λόγω της καθοριστικής συμβολής του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ Ι», που πέτυχε πλήρως, προετοιμάζοντας το έδαφος για το «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ». Επίσης, υπήρξε κοινή συντονισμένη προσπάθεια της Πολιτείας, του τραπεζικού συστήματος, των εταιρειών διαχείρισης, αλλά και σοβαρή ανταπόκριση και ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ειδικά στην έναρξη της υγειονομικής κρίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υλοποίησε ταχύτατα την εποπτική ευελιξία που υπήρχε. Παρόλα αυτά ήδη από το 2019 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των συναινετικών ρυθμίσεων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών και αυτό μας δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα, τόνισε η γενική γραμματέας της ΕΕΤ.

«Από τη σκοπιά των δανειοληπτών ο νέος πτωχευτικός κώδικας αποτελεί νομοτεχνικά επιτυχία, διότι ενοποιεί και κωδικοποιεί την διάσπαρτη μέχρι σήμερα νομοθεσία αφερεγγυότητας. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αρχίζει να ισχύει σταδιακά σε ένα περιβάλλον νομοθετικής σταθερότητας. Το κρίσιμο, ωστόσο είναι να υπάρξει στην πράξη αποτελεσματική του εφαρμογή και κυρίως να μην γίνουν καταστρατηγήσεις, αλλά να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους δανειολήπτες (επιχειρήσεις ή ιδιώτες) βρέθηκαν ανυπαίτια σε αδυναμία πληρωμής», είπε επίσης η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μεγάλη η συμβολή του «Σχεδίου Ηρακλής» στη μείωση των NPLs

Σε δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών τονίζει, μεταξύ, άλλων ότι η σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων ενισχύει τη σταθερότητα των τραπεζών αλλά και αυξάνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Υπό έλεγχο η αύξηση «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για την αύξηση των κόκκινων δανείων, λόγω της πανδημίας και όσα δημιουργηθούν, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 4 ή 5 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Eξαιρετικά επιτυχημένη η πορεία του σχεδίου Ηρακλής

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ και στα μονοψήφια πλέον ποσοστά των «κόκκινων» δανείων» που επιτυγχάνουν οι περισσότερες συστημικές τράπεζες.
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επέκταση του «Ηρακλή» και επιδότηση δόσεων στα δάνεια

Ως τον Οκτώβριο του 2022 θα «τρέξει» η δεύτερη φάση του σχεδίου «Ηρακλής» με νέες εγγυήσεις, ενώ για διάστημα οκτώ μηνών θα επιδοτηθούν έως κατά 90% τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το πρόγραμμα «Γέφυρα».