ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Χατζηδάκης: «Δόγμα Ντράγκι» στην καταβολή των εκκρεμών συντάξεων

Για το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είχε δεσμευτεί προεκλογικά να μειωθούν τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους κατά 5% μέσα στην τετραετία.

To «δόγμα του Ντράγκι» στην καταβολή των εκκρεμών συντάξεων θα ακολουθήσει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης όπως ανέφερε σήμερα, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Το δόγμα μου είναι δόγμα Ντράγκι whatever it takes, ό,τι χρειάζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά στα λόγια του πρώην προέδρου της ΕΚΤ και νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας για τη διάσωση της ευρωζώνης. 

Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων, με δράσεις σε δύο επίπεδα, ένα καθαρά οργανωτικό, και ένα νομοθετικό/κανονιστικό. «Όλη η δουλειά που κάνουμε για να κλείσει το θέμα των συντάξεων οριστικά. Έχουμε περάσει κάποια μέτρα, θα περάσουμε κι άλλα» τόνισε. 

«Δεν μπορούμε να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι, δεν μπορεί να βασανίζουμε τους πολίτες για λεπτομέρειες, και την ιδία στιγμή να τους χρωστάμε για μήνες ή χρόνια και να μην τρέχει τίποτα. Τρέχει και παρατρέχει» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά τις προκαταβολές συντάξεων είπε ότι θα έχουν δοθεί μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με  τις δεσμεύσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ. «Έχουν γίνει αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης που προσεγγίζουν  τις 30.000. Υπάρχει προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου, πιστεύω  θα δηλώσουν αρκετοί περισσότεροι. Πρόκειται για μέτρο ανακούφισης, δεν κοκορευόμαστε γι’ αυτό, είναι στοιχειώδης ευαισθησία του κράτους για οφειλή μηνών και ή χρόνων» σχολίασε.   

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 

Για το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είχε δεσμευτεί προεκλογικά να μειωθούν τόσο για τους  εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους κατά 5% μέσα στην τετραετία. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Ήδη έχει προχωρήσει μείωση κατά 3% από τις αρχές του χρόνου, είχε ξεκινήσει και προηγούμενη μείωση… 1 και κάτι απομένει για να ολοκληρωθεί η δέσμευσή μας». 

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «έχουμε παραγγείλει μελέτη» για την περαιτέρω μείωση. Νοιαζόμαστε και για την όποια επίδραση της απόφασης στα ασφαλιστικά ταμεία» ξεκαθάρισε. Όπως ανέφερε, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί μια ανάσα για τις επιχειρήσεις και αύξηση μισθού για εργαζομένους. 

Πρόγραμμα ΟΑΕΔ - Google

Αναφορικά με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τη Google που δίνει τη δυνατότητα σε 3.000 ανέργους, έως 29 ετών, να αποκτήσουν δωρεάν τέσσερα νέα πιστοποιητικά ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης σε τομείς υψηλής ζήτησης, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι «τέτοια προγράμματα, τα οποία έχουν σφραγίδα κολοσσών, έχουν αξιοπιστία και μεγάλη ζήτηση στην αγορά».

«Έχω δώσει κατεύθυνση στον ΟΑΕΔ να απευθυνθούμε και σε άλλους παγκόσμιους κολοσσούς» ανακοίνωσε μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης. Στόχος μας είναι να φύγουμε από προγράμματα που είχαν σκιές αμφισβήτησης για τη σκοπιμότητα τους και το πού πήγαν τα λεφτά, σε προγράμματα που πιάνουν τόπο... Βοηθούν εργαζόμενους και ανέργους, όχι απλώς ‘να δίνουμε λεφτά’» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Αξιοποίηση όλων των μέσων για έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι χορηγείται μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, με στόχο την έκδοση περισσότερων συντάξεων και ότι γίνονται προσλήψεις είτε μόνιμων είτε με συμβάσεις έργου.
xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Δημιουργία ομάδας κρούσης για τις εκκρεμείς συντάξεις

Παράλληλα ο υπ. Εργασίας κάλεσε τους δικαιούχους να κάνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου την ψηφιακή αίτηση για την προκαταβολή σύνταξης, ώστε να μπορέσει να γίνει γρήγορα η επεξεργασία των αιτημάτων.
xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Πάνω από 8.000 ψηφιακές αιτήσεις για την προκαταβολή σύνταξης

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι προετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων, ενώ υπογράμμισε ότι αυξήθηκε ο ρυθμός απονομής τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή η τροπολογία για άμεση καταβολή του ποσού εθνικής σύνταξης

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι προετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση της έκδοσης των συντάξεων, ενώ επεσήμανε ότι θα χρησιμοποιηθούν και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.