ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Bloomberg: Η Ελλάδα ρίχνει μία αχτίδα αισιοδοξίας με το 30ετές ομόλογο

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τραπεζική αγορά της Ελλάδας βγαίνει σιγά – σιγά από την εντατική, αφού πρώτα διασώθηκε από τον ESM, τονίζει αναλυτής του πρακτορείου ειδήσεων.

Διανύοντας μία περίοδο συνεχόμενων lockdown και ενός προγράμματος εμβολιασμού που κυλάει με αργούς ρυθμούς, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι απαισιόδοξο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, στον ορίζοντα υπάρχει αχτίδα αισιοδοξίας, τουλάχιστον στο μέτωπο των αγορών, αναφορικά με τη χώρα μας.

Το σχετικό άρθρο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να δυσκολεύεται να καταπολεμήσει την πανδημία του κορονοϊού,  με τα νοσοκομεία της να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, ωστόσο οι διεθνείς επενδυτές σχηματίζουν μια ολοένα και πιο ευνοϊκή άποψη για τη χώρα που επλήγη σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του ευρώ, πριν από μια δεκαετία.

Η Αθήνα κατάφερε να ολοκληρώσει την έκδοση του 30ετούς ομολόγου με την ζήτηση να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ, ένα επίτευγμα ορόσημο στην αποκατάσταση της αγοράς. Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ , ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 150 μονάδες βάσης + το Mid Swap, στο 1,9%. Μπορεί να είναι ένα από τα υψηλότερα της ευρωζώνης, ωστόσο η απόδοσή του είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που έχει συνηθίσει να προσφέρει η Ελλάδα στους επενδυτές, τονίζει το Bloomberg.

Το πρόσφατο παγκόσμιο άλμα στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων, που πυροδοτήθηκε από την εκτίναξη των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου προκάλεσε έκδηλες ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους πολιτικούς ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου , οι οποίοι πρέπει να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό, καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να βγει από την πανδημία. Παρ΄ όλα αυτά η ελληνική επιτυχία θα συμβάλει στον κατευνασμό αυτών των φόβων, υπογραμμίζει το Bloomberg.  

Η Ελλάδα είναι πλέον επιλέξιμη τόσο για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πανδημίας της ΕΚΤ όσο και για το πρόγραμμα επαναγοράς. Αυτό αυξάνει τη ρευστότητα και ενισχύει τη ζήτηση. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να καταλήξει να αγοράσει το ήμισυ του 30ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η τραπεζική αγορά της Ελλάδας βγαίνει σιγά – σιγά από την εντατική, αφού πρώτα διασώθηκε από τον ESM. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα την Τρίτη και ετοιμάζεται να πουλήσει μετοχές αξίας έως 1 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο προγράμματος συνολικής κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 2,6 δισ. ευρώ.  Το σχέδιο περιλαμβάνει μια τιτλοποίηση  εξυπηρετούμενων δανείων μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων – την πρώτη που κάνει ελληνική τράπεζα.

Το Bloomberg καταλήγει ότι τον Ιούνιο η Κομισιόν αναμένεται να αρχίσει την έκδοση χρέους για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America. Οι επενδυτές θα θέλουν να δουν ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα για την αναβίωση των οικονομιών της ευρωζώνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg για ελληνικό ομόλογο: «Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο παιχνίδι»

Η Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg, ακολουθεί άλλες χώρες της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενη το χαμηλό κόστος δανεισμού για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της από την κρίση της πανδημίας.
bonds, omologa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος στις τιμές των ομολόγων λόγω συμμετοχής σε διεθνείς δείκτες

Η σχετικά καλύτερη απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται καθημερινώς το περιθώριο έναντι των (10ετών) γερμανικών ομολόγων, το οποίο μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά από το να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 1%.
bonds_corp
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο, στη ζώνη του 1% το επιτόκιο

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο Mid Swap + 90 μονάδες βάσης δηλαδή περί το 1%. Πρόκειται για την τέταρτη έκδοση μέσα στο 2021. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο έχει ήδη καλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2021, αντλώντας 12 δισ. ευρώ