ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.

Από μια ομάδα κρούσης 100 συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που... ανακαλούνται από την αποστρατεία για να δώσουν τη «μάχη» των εκκρεμών συντάξεων κρίνεται η επιτυχία του Κωστή Χατζηδάκη σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, που έχει φέρει την κυβέρνηση σε διαρκή προστριβή με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ενώ πρόσφατα προκάλεσε ανοικτή σύγκρουση του υπουργού Εργασίας με τους υπαλλήλους και ανώτερα στελέχη του υπουργείου του.

Τα μαθηματικά του εγχειρήματος της επιτάχυνσης έκδοσεις συντάξεις με αξιοποίηση συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ οριοθετούν ένα εξαιρετικά απαιτητικό εγχείρημα με πρωτοφανή βαθμό δυσκολίας, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτύχει, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος. Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι 100 συνταξιούχοι θα πρέπει να διεκπεραιώσουν μέσα σε ένα οκτάμηνο 48.000 φακέλους συνταξιοδότησης.

Οι συνταξιούχοι που θα σχηματίσουν τη νέα ομάδα κρούσης θα λαμβάνουν αμοιβή κατ' αποκοπή 700 ευρώ το μήνα για περίοδο μέχρι οκτώ μηνών, χωρίς να αναστέλλεται η καταβολή των συντάξεών τους. Όμως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, για να λαμβάνουν αυτή την αμοιβή κάθε μήνα, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι διεκπεραίωσαν 60 φακέλους αιτήσεων συνταξιοδότησης, δηλαδή θα πρέπει να διεκπεραιώνουν σχεδόν τρεις φακέλους (2,7) σε κάθε εργάσιμη ημέρα. Σε περίπτωση επεξεργασίας μικρότερου αριθμού φακέλων, η αμοιβή μειώνεται αναλογικά.

Από την επιτυχία αυτού του έργου, θα εξαρτηθεί και αν θα εκπληρώσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Θεσμών. Στην τελευταία αξιολόγηση διαπιστώθηκε στασιμότητα, σε ό,τι αφορά τη μείωση του ποσού των εκκρεμών συντάξεων, στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να έχει μηδενίσει το ποσό των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του έτους.

Το πόσο δύσκολη είναι η διεκπεραίωση 48.000 φακέλων μέσα σε οκτώ μήνες από 100 συνταξιούχους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, έστω και αν πρόκειται για κατά τεκμήριο έμπειρο προσωπικό με βαθιά γνώση των διαδικασιών, γίνεται εμφανές από τα στατιστικά για την απονομή συντάξεων του 2020. Ολόκληρο το δυναμικό του ΕΦΚΑ, με συνδρομή μάλιστα του ηλεκτρονικού συστήματος ΑΤΛΑΣ, που τέθηκε σε λειτουργία το καλοκαίρι, κατάφερε να διεκπεραιώσει 161.771 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή 38.447 αιτήσεις παραπάνω από το 2019 (ποσοστό αύξηση 31,18%).

Κόντρα με το προσωπικό του υπουργείου

Εν τω μεταξύ, «μαχαίρια έχουν βγεί» στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα της προκαταβολής της σύνταξης και την συνδρομή ιδιωτών στην εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Πέρα από τους συνδικαλιστές, στον πόλεμο κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου έχουν μπεί και υπηρεσιακοί παράγοντες, που αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την απόφαση Χατζηδάκη για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης σε όσους έχουν εκκρεμή αίτηση συνταξιοδότησης και δεν έχουν λάβει προσωρινή σύνταξη.

Οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ κατηγορούν τον υπουργό για πλήρη απαξίωση του οργανισμού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής να δηλώνει, με αφορμή την αποκάλυψη Χατζηδάκη ότι αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση τα στελέχη του υπουργείου, πως «το διαχρονικό ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων δεν λύνεται με "γκεμπελίστικα" τεχνάσματα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και, κυρίως, των ίδιων των δικαιούχων».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης ανταποδίδει τα πυρά, κάνοντας λόγο για «γραφειοκράτες του ΕΦΚΑ» ενώ τονίζει ότι την υπουργική απόφαση για την προκαταβολή της σύνταξης την υπέγραψε μόνο αυτός και η γενική γραμματέας. «Δεν την υπέγραψε κανένας από την ιεραρχία του υπουργείου, διότι θεωρούν ότι θα μας φύγει κανένας πόντος και θα φύγουν από τις αρχές του ασφαλιστικού συστήματος. Ότι πώς δίνεις έτσι συντάξεις;»

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του συλλόγου υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που χαρακτηρίζει τις δηλώσεις «ατυχείς» και ζητεί από τον υπουργό να ανακαλέσει και «να δημοσιεύσει το Σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την προακταβολή της σύνταξης με τις αιτιολογημένες επιφυλάξεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να μην αιωρούνται έωλες κατηγορίες. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούν να το δημοσιοποιήσουν οι εργαζόμενοι»

Η κόντρα που αναμένεται να έχει συνέχεια προοιωνίζεται νέες εμπλοκές στο «καυτό» θέμα των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων με τους συνταξιούχους να περιμένουν έως και πέντα χρόνια για να λάβουν τη σύνταξη, ενώ πολλοί από αυτούς δεν εισπράττουν ούτε ευρώ, καθώς δεν δικαιούνται προσωρινή σύνταξη από τον ασφαλιστικό τους φορέα  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έμφραγμα» στην εξυπηρέτηση από το γηρασμένο προσωπικό του ΕΦΚΑ

Πάνω από 40 ετών είναι το 80% των υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας κάτω των 30. Τεράστιες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση πελατών και στην αφομοίωση των νέων τεχνολογιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Κυρίαρχος στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει 5πλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ευρωζώνη, με τη δημοσιονομική πειθαρχία να αποτελεί πυλώνα της οικονομικής πολιτικής.