Φώτο: ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ ρίχνουν τους τόνους για το κοίτασμα στην Κρήτη

Είναι πολύ νωρίς για να γίνονται εκτιμήσεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, το πρόγραμμα ερευνών θα χρειασθεί τρία έως πέντε χρόνια για να ωριμάζει, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισης.

Να συγκρατήσει τις προσδοκίες που αναπτύσσονται, για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κρήτη, επιχείρησε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισης, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του ότι θα χρειασθούν έως και πέντε χρόνια για να ωριμάσει το ερευνητικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ, σε συνεργασία με διεθνείς ομίλους και είναι ακόμη πολύ νωρίς για γίνει συζήτηση περί μεγάλου κοιτάσματος.

Ο κ. Σιάμισης χαρακτήρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «πολύ αισιόδοξο» και «ακραίο» σενάριο τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση, οι οποίες έκαναν λόγο για ένα κοίτασμα ανάλογο του Ζορ της Αιγύπτου. «Καλό θα ήταν να περιμένουμε λίγο», επισήμανε, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα ερευνών των ΕΛΠΕ θα πάρει τρία με πέντε χρονιά για να ωριμάσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές νωρίτερα, μια ελπιδοφόρα γεωλογική δομή, που πιθανόν να κρύβει κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων, έχουν εντοπίσει επιστήμονες πετρελαϊκών εταιρειών σε θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης.

Το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσιο από το πεδίο «Αφροδίτη» της Κύπρου και παρόμοιο με το «Tamar» του Ισραήλ, με το πεδίο να υπολογίζεται ότι είναι τόσο πλούσιο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο για 70 χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το 2012-2013 η εξειδικευμένη σε αυτές νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία είχε προσκληθεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την έναρξη των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Οι Νορβηγοί είχαν σκανάρει τότε με το σεισμογραφικό τους σκάφος «Nordic Explorer» τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας γεωλογικά δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.

Τα σεισμογραφικά αποτελέσματα βγήκαν προς πώληση σε υποψήφιους επενδυτές και πριν από περίπου έξι χρόνια μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έσπευσαν να τα αποκτήσουν προκειμένου να τα επεξεργαστούν, να τα μελετήσουν και να λάβουν τελικές αποφάσεις.

Το 2015, οι επιστήμονες πετρελαϊκής εταιρείας που εντόπισαν την ελπιδοφόρα δομή τη βάφτισαν κιόλας: της έδωσαν το όνομα «Τάλως». Ήταν ο μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες.

Ο «Τάλως» των εκτιμώμενων αποθεμάτων 10 τρισ. κυβικών ποδιών φέρεται να βρίσκεται στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι συγκεκριμένες έχουν μισθωθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ. Οι περιοχές αυτές προκηρύχθηκαν το 2017 και ενδιαφέρον εκδήλωσε η συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Με βάση τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν για διάστημα έως και οκτώ χρόνια. Μετά την οκταετία οι πετρελαϊκές, αφού προχωρήσουν στη λήψη και νέων σεισμικών δεδομένων, θα προχωρήσουν στην πρώτη γεώτρηση για την εξακρίβωση των προαναφερόμενων εκτιμήσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η εμπορική λειτουργία του ΤΑΡ

Ο ΤΑΡ αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, έργου που προσφέρει δυναμικότητα για τη μεταφορά 10 bcm/a (δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο) νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς πολλαπλές αγορές της Ευρώπης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αμερικανικό LNG κυρίαρχο στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου

Το LNG, λόγω και των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο των αγωγών, κυριαρχεί στην εγχώρια κατανάλωση το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020. Αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ κατά 420% σε σύγκριση με το 2019.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φυσικό αέριο φτάνει σε έξι πόλεις της κεντ. Μακεδονίας

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ, σε Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες και Κιλκίς θα κατασκευαστούν συνολικά 260 χλμ δικτύου, ενώ θα γίνουν τουλάχιστον 8.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2024.