Φωτο: ΔΕΠΑ

«Μαγνήτης» η ΔΕΠΑ Εμπορίας, προσφορές από 9 σχήματα

Σημαντικό ενδιαφέρον προέκυψε τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό για την απόκτηση του 65% του κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας με προσφορές από εννέα σχήματα.

Μεγάλο διεθνές και ελληνικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο διαγωνισμός που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς εννέα επενδυτικά σχήματα παρέδωσαν μη δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό ποσοστό, με option για την απόκτηση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και των Ελληνικών Πετρελαίων(ΕΛ.ΠΕ).

Σήμερα μέτοχοι της ΔΕΠΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ και η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), με ποσοστά 65% και 35% αντίστοιχα. Το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ έχουν προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), ώστε να παρέχεται υπό όρους το δικαίωμα στον προτιμητέο επενδυτή να αποκτήσει και τις μετοχές που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ.

Μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ, η εταιρεία θα μετονομαστεί σε «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και θα διατηρεί είτε απευθείας είτε μέσω των θυγατρικών της το σύνολο των δραστηριοτήτων προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου. Το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τα εξής σχήματα και εταιρείες:

  • C.G. GAS LIMITED
  • MET HOLDING AG
  • POWER GLOBE LLC
  • SHELL GAS B.V.
  • VITOL HOLDING B.V.
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E. 
  • Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.
  • Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε. 
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» στα ΕΛΠΕ από τους μετόχους για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Παρασχέθηκε η άδεια κατάρτισης συναλλαγής για τη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ «ΤΑΙΠΕΔ» και «ΕΛΠΕ Α.Ε.» αναφορικά με την συμμετοχή της ΕΛΠΕ στη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε συζητήσεις τα ΕΛΠΕ για την εξαγορά της ΔΕΠΑ

Τα ΕΛΠΕ ελέγχουν ήδη το 35% της ΔΕΠΑ, που διασπάται σε εταιρείες υποδομών και εμπορίας. Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ αφορά την εταιρεία εμπορίας, με δεδομένη την απόφαση του ομίλου να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φυσικού αερίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο δικαίωσε την ΔΕΠΑ στην διένεξη με την BOTAS

Δικαίωση της ΔΕΠΑ στη δεκαετή εμπορική διένεξη της εταιρείας με την τουρκική BOTAS από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο που επέβαλλε αναδρομική μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου από το 2011 μέχρι σήμερα.