ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Έτοιμος» ο ειδικός λογαριασμός για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα λειτουργεί για τη χρηματοδότηση των έργων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ είναι έντοκος και οι τόκοι θα αποδίδονται στο δημόσιο.

Εγκρίθηκε η σύσταση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στις συλλογικές αποφάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Α.Τ.Α).

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, και την υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, ο λογαριασμός θα λειτουργεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στις συλλογικές αποφάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (Σ.Α.Τ.Α) τα οποία χρηματοδοτούνται από το Τ.Α.Α. ενώ δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση άλλων έργων από το λογαριασμό αυτό.

Ο εν λόγω λογαριασμός (23/201550) πιστώνεται με εντολή της διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς την Τράπεζα της Ελλάδος με τα αναγκαία ποσά (εθνικοί πόροι) που μεταφέρονται σε αυτόν περιοδικά από το λογαριασμό 23/2002, μετά από εισήγηση της διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την χρηματοδότηση έργων ενταγμένων σε ΣΑΤΑ προκειμένου να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα τα έργα και να εξασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των δικαιούχων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Οικονομικών συντονίζουν τις ενέργειές τους προκειμένου:

  • να παρέχουν οδηγίες στους φορείς χρηματοδότησης
  • να εξασφαλίζουν ότι οι πληρωμές των δικαιούχων γίνονται απρόσκοπτα, χωρίς καθυστερήσεις.

Οι πληρωμές των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Τ.Α.Α. βαραίνουν το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα αδιάθετα υπόλοιπα των κατανομών, στο τέλος του έτους, δεν ανακαλούνται από την ΤτΕ και παραμένουν διαθέσιμα για πληρωμές το επόμενο έτος ενώ, τόσο οι κατανομές όσο και οι πληρωμές των έργων δεν δύνανται να υπερβαίνουν το σύνολο των πιστώσεων που έχουν εγκριθεί για τα έργα. Ο λογαριασμός (23/201550) είναι έντοκος και οι τόκοι αποδίδονται στο δημόσιο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: 2,8 δισ. ευρώ για 48 έργα χορηγεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υφυπουργός Οικονομικών μιλώντας για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι «θα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα, γιατί είναι τεράστια τα ποσά, όπως και αυτά που κινητοποιούνται».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Πολύ μεγάλο το σχέδιο για την Υγεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

«Τα ποσά αθροιστικά, υπολογίζοντας και τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. σε προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Στόχος επενδύσεις 30 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος των δανείων για επενδύσεις θα είναι με χαμηλό επιτόκιο, ενώ σημείωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει κρατική εμπλοκή στη διαδικασία.