ΓΔ: 904.99 0.33% Τζίρος: 6.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Έτοιμος» ο ειδικός λογαριασμός για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα λειτουργεί για τη χρηματοδότηση των έργων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ είναι έντοκος και οι τόκοι θα αποδίδονται στο δημόσιο.

Εγκρίθηκε η σύσταση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στις συλλογικές αποφάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Α.Τ.Α).

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, και την υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, ο λογαριασμός θα λειτουργεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στις συλλογικές αποφάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (Σ.Α.Τ.Α) τα οποία χρηματοδοτούνται από το Τ.Α.Α. ενώ δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση άλλων έργων από το λογαριασμό αυτό.

Ο εν λόγω λογαριασμός (23/201550) πιστώνεται με εντολή της διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς την Τράπεζα της Ελλάδος με τα αναγκαία ποσά (εθνικοί πόροι) που μεταφέρονται σε αυτόν περιοδικά από το λογαριασμό 23/2002, μετά από εισήγηση της διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την χρηματοδότηση έργων ενταγμένων σε ΣΑΤΑ προκειμένου να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα τα έργα και να εξασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των δικαιούχων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Οικονομικών συντονίζουν τις ενέργειές τους προκειμένου:

  • να παρέχουν οδηγίες στους φορείς χρηματοδότησης
  • να εξασφαλίζουν ότι οι πληρωμές των δικαιούχων γίνονται απρόσκοπτα, χωρίς καθυστερήσεις.

Οι πληρωμές των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Τ.Α.Α. βαραίνουν το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα αδιάθετα υπόλοιπα των κατανομών, στο τέλος του έτους, δεν ανακαλούνται από την ΤτΕ και παραμένουν διαθέσιμα για πληρωμές το επόμενο έτος ενώ, τόσο οι κατανομές όσο και οι πληρωμές των έργων δεν δύνανται να υπερβαίνουν το σύνολο των πιστώσεων που έχουν εγκριθεί για τα έργα. Ο λογαριασμός (23/201550) είναι έντοκος και οι τόκοι αποδίδονται στο δημόσιο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σοβαρή απειλή η καθυστέρηση έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης

Με αφορμή το μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο διοικητής της ΤτΕ δηλώνει στο Bloomberg ότι υπάρχει κίνδυνος να μην έχουμε ανάκαμψη μέσα στο 2021.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Αισιόδοξος για ανάπτυξη 4,2%, βλέπει δύο σοβαρούς κινδύνους

Την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας θεωρεί ως βασικούς κινδύνους μετά την πανδημία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ελλάδα 2.0»: Οι τέσσερις πυλώνες για την αξιοποίηση 57 δισ. ευρώ

Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικός μετασχηματισμός και κοινωνικός πυλώνας συνθέτουν τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.