ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
estiasi-kafe-bar
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Μετά το Πάσχα ανοίγει η εστίαση, «έρχονται δύο δύσκολοι μήνες»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως 6 στις 7 επιχειρήσεις έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή και δεν θα υπάρξει κανένας κόφτης για τις επιχειρήσεις εστίασης που θα λάβουν ενίσχυση.

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η εστίαση με βάση τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του στη Βουλή, ενώ απαντώντας στη συνέχεια στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για την ενίσχυση με 330 εκατ. ευρώ στον κλάδο της εστίασης και το ενδεχόμενο να μην ωφεληθούν όλοι, ξεκαθάρισε πως δεν θα μείνει καμία επιχείρηση εκτός.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν θα υπάρχει κανένας κόφτης σε ό,τι αφορά στον αριθμό των εργαζομένων. Αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης που έχασαν το 30% του τζίρου τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες δεν θα έχει κανένα κόφτη. Θα σας ζητούσα κ. Τσίπρα να επικοινωνήσετε με τον κλάδο της εστίασης και να σας πουν εκείνοι πως υποδέχτηκαν τα χθεσινά μέτρα στήριξης».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Στον τομέα της εστίασης 6 στις 7 επιχειρήσεις πήραν κάποια επιστρεπτέα προκαταβολή. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και λαμβάνοντας υπ´ όψιν το μέγεθος της ύφεσης, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό δε σημαίνει πως η ανάκαμψη την επόμενη ημέρα θα είναι αυτόματη. θα χρειαστεί ενίσχυση και την επόμενη ημέρα. Εκτίμηση μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων».

Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή σύσκεψη για την εστίαση είχε αναφέρει πως περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Παράλληλα είχε σημειώσει ότι ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα έχει μπροστά της ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο μάχης με την πανδημία, εκφράζοντας την ελπίδας πως θα είναι και το τελευταίο, αναγνωρίζοντας παράλληλα και την κόπωση των πολιτών. «Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας πανευρωπαϊκά.

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Πώς θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις εστίασης

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων οι επιχειρήσεις της εστίασης θα λάβουν ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο, εφόσον παρουσιάζουν μείωση τζίρου από 30% και πάνω σε σχέση με το 2019, ενώ υπολογίζεται ότι οι ωφελούμενοι θα αγγίξουν τους 34.000. Σε ό,τι αφορά στα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εντός του 2020, θα ληφθεί υπόψη ο κύκλος εργασιών που κατέγραψαν σε έναν «κανονικό» μήνα.

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

  1. Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. 
  2. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  3. Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση. 
  4. Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020. 
  5. Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επισημαίνεται ότι

  1. Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.
  2. Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (1) είτε/και το (2) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης. Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως  δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Το «πάγωμα» ενοικίων στην εστίαση θα ισχύσει και τον Μάρτιο

Ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψή του με επαγγελματίες του κλάδου τόνισε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να τον στηρίζει καθώς είναι μεταξύ αυτών που έχουν δεχθεί πλήγμα λόγω της πανδημίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ανάπτυξης: Aπό 22 Απριλίου έως 4 Μαΐου σε ισχύ το «καλάθι του νονού»

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς πώληση παιδικών παιχνιδιών αποστέλλουν στο υπουργείο κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων.