ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συνεργασία ελληνικών ινστιτούτων για έρευνες στους υδρογονάνθρακες

Με την συνεργασία αυτή διευρύνονται οι δίαυλοι επικοινωνίας για την υλοποίηση κοινών δράσεων μεταξύ των δυο ιδρυμάτων που συμμετέχουν δυναμικά στο εγχείρημα για έρευνα στο πεδίο των γεωπιστημών.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της γης και γεωκαταστροφών (IΦΕΓΓ) -ακαδημαϊκή μονάδα του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ)- του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, καθ. Νικόλαος Κατσαράκης.

Σκοπός της υπογραφής του μνημονίου είναι η ενίσχυση των δεσμών των δυο ιδρυμάτων, για την αναζήτηση ευκαιριών συνεργασίας στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα του τομέα που σχετίζεται με τους υδρογονάνθρακες, σε συνδυασμό με τη φυσική του εσωτερικού της γης και τη μελέτη των γεωκαταστροφών. Επίσης, κοινό στόχο αποτελεί η ανάπτυξη και υλοποίηση αμοιβαία επωφελών ερευνητικών έργων και δραστηριοτήτων και η ενίσχυση του ακαδημαϊκού/εκπαιδευτικού έργου με ποικίλους τρόπους, όπως με την κατάρτιση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κοινές ερευνητικές δημοσιεύσεις, διοργάνωση συνεδρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων, ανταλλαγή προσωπικού κά.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ενισχύει ακόμα περισσότερο την πολυετή και στενή συνέργεια των δυο ιδρυμάτων. «Η συνεργασία αυτή, διευρύνει τους διαύλους επικοινωνίας για την υλοποίηση κοινών δράσεων και παρέχει άφθονες ευκαιρίες για επιστημονική αλληλεπίδραση και καρποφόρες συνεργασίες. Είναι σημαντικό ότι δυο νεοϊδρυθέντα ινστιτούτα, του ΙΤΕ και του ΕΛΜΕΠΑ, συμμετέχουν δυναμικά σε ένα κοινό εγχείρημα για την έρευνα στο πεδίο των γεωεπιστημών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας με ιδιαίτερο οικονομικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα. Προσδίδει δε σημαντική δυναμική στην έρευνα στο πεδίο αυτό, και στην αξιοποίηση ήδη υπάρχουσας τεχνογνωσίας και ερευνητικών αποτελεσμάτων στο ΙΤΕ και το ΕΛΜΕΠΑ» ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης.

Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, καθ. Νικόλαος Κατσαράκης, δήλωσε ότι η συνεργασία των δύο ινστιτούτων δημιουργεί έναν ισχυρό και δυναμικό πόλο έρευνας γεωεπιστημών στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και ευρύτερα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, που αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο Φυσικής της Γης μέσα από τη μελέτη της σεισμικότητας και της Γεωδυναμικής, των γεωενεργειακών πόρων και των γεωκαταστροφών.

«Τα αντικείμενα της συνεργασίας θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέας γνώσης, τη δημιουργία τεχνολογίας αιχμής και μεθόδων μελέτης ενεργειακών πόρων για την επίλυση προβλημάτων, με άμεσες αναφορές στην κοινωνία και στην προστασία ανθρώπων και υποδομών» είπε ο κ. Κατσαράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι με την υπογραφή του νέου αυτού μνημονίου συνεργασίας, συνεχίζεται η πολύ στενή συνεργασία του ΕΛΜΕΠΑ με το ΙΤΕ που αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος της επιστήμης, της τεχνολογίας και της κοινωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Σδούκου: Το 2026 οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στη χώρα

Παράλληλα η κ. Σδούκου υπενθύμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το πλάνο των γεωτρήσεων, βρίσκεται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και επιδιώκει να τις διευκολύνει στις αδειοδοτήσεις και σχετικές διαδικασίες.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Όπως αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ, το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και τήρηση αυστηρότατων περιβαλλοντικών μέτρων, ενώ υπερκαλύφθηκε η ελάχιστη δαπάνη που προβλέπεται από την σύμβαση, ύψους 7,2 εκ. ευρώ.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη του έτους η εικόνα από τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες στα Ιωάννινα, καθώς εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση της γεώτρησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον ρεαλιστικό στόχο για την υλοποίησή της να τοποθετείται στο 2024.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα και ποιότητα των σεισμικών ερευνών και επισημαίνει ότι μετά την αξιολόγηση των δεδομένων θα υπάρξουν αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΔΕΥΕΠ: Ως 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στη χώρα μας

Ο όρος «δυνητικοί πόροι» (2C resources), όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αναφέρεται σε συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
ELPE_Siamisis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Σιαμίσιης: Ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy ανέφερε ότι οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Θετική εξέλιξη αποτελεί η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η φορολόγηση των υπερεσόδων θα έχει επιπτώσεις στο μέρισμα.