ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Να γεφυρωθεί το χάσμα με τις προηγμένες χώρες και να πραγματοποιηθεί η ψηφιακή μετάβαση του αγροτικού κλάδου στην μετά πανδημίας εποχή, στοχεύει το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε 800 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα «γεφυρώσει» το σήμερα με τη μετά  πανδημία εποχή, χρήματα τα οποία θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη και στον μετασχηματισμό της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Παράλληλα οι αγρότες προσβλέπουν και στα 19 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και αναμένεται να ενισχύσει τις άμεσες επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπονται για αρδευτικά μέσω ΣΔΙΤ 200 εκατ. ευρώ, η εκτίμηση είναι ότι ο προϋπολογισμός των έργων που, τελικώς, θα γίνουν θα φθάσει τα 750 εκατ. ευρώ.

«Ο υπολογισμός που υπάρχει είναι ότι τα χρήματα που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για τον αγροδιατροφικό τομέα δεν είναι μόνο τα 800 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί άμεσα» αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά σημείωσαν ότι «πολύ περισσότερα, ίσως και πάνω από 2 δισ, καθώς δράσεις που αφορούν την αγροδιατροφή περιλαμβάνονται και σε άλλους τομείς, κυρίως σε αυτόν της πράσινης μετάβασης, ενώ αναμένεται να προκαλέσουν μόχλευση και επί πλέον ενός δισ ευρώ, καθώς θα κινητοποιηθεί τουλάχιστον ακόμα ενός δισ ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα».

Στα 800 εκατ. του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα πρέπει να προστεθεί και το 1,6 δισ. ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), καθώς αυτό κινείται συμπληρωματικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση έργων που θα επιλεγούν προς την ίδια κατεύθυνση της «Πράσινης Συμφωνίας» και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του ΥΠΑΑΤ «πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια να ενισχυθούν με επιχορηγήσεις και όχι με δάνεια, γεγονός που αν τελικά συμβεί – ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα- θα συμβάλλει καθοριστικά στην βιωσιμότητα και εξέλιξη των νέων επενδύσεων».

Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που ανακοίνωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως στόχο έργα που κινούνται στο πλαίσιο του “Green Deal” και συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Οι βασικοί άξονες που θα κινηθούν τα έργα τα οποία θα κατηγοριοποιήσει στη συνέχεια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι οι εξής:

Πρόγραμμα Αρδευτικών Έργων με ΣΔΙΤ για την ενίσχυση της Γεωργικής Παραγωγής

Μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα και συστήματα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κ.α.) σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων. Το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να φτάσει τα 200 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικούτομέα, του αγροτικού εισοδήματος αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής και στη συνέχεια συντήρησης των έργων.

Μετασχηματισμός στον Γεωργικό Τομέα

Προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας, έμφαση στην συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα), όσο και κάθετων που αφορούν cluster, που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Περιλαμβάνεται εδώ και η συμβολαιακή γεωργία.

Τα προγράμματα αφορούν, μεταξύ άλλων, την καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την γενετική βελτίωση ζώων. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 520 εκατ. ευρώ. Μέσω των επενδύσεων σκοπός είναι η αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αλλά και η αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και των εξαγωγών.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αγροδιατροφικού Τομέα

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει και τη δημιουργία μιας τεχνολογικής πλατφόρμας αλλά και υποδομή για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού της γεωργίας που θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών (εθνικών και ευρωπαϊκών) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνονται:

(α) Η υποστήριξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων (πλατφόρμα που διευκολύνει την έκδοση πιστοποιητικών αναγκαίων για εξαγωγές, σύστημα Business Intelligence για εισαγωγές και εξαγωγές, πύλη για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων),

(β) Η αγορά και ανάπτυξη τεχνολογικού εξοπλισμού χρήσιμου για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα (X-band Meteorological Radar, Telemetry& Remote-ControlStations, Unmanned Aerial Vehicle Systems, υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες και υποδομές για την ανάλυσή τους κ.λπ.) και

(γ) Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων (για τη νέα ΚΑΠ, για την ασφάλιση αγροτικών προϊόντων, Management Information Systemγια θέματα άρδευσης κ.λπ.).

Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών

Ενίσχυση του εκσυγχρονισμού της παραγωγής των υδατοκαλλιεργειών και της διαφοροποίησης της παραγωγής με τις ενισχύσεις να αφορούν, μεταξύ άλλων, τις καινοτόμες λύσεις εξοπλισμού, την έρευνα, την μεταφορά τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Το ύψος των επενδύσεων υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για απειλούμενα είδη και εμπορικά είδη ψαριών γλυκού νερού. Στόχος η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση των εξαγωγών των προϊόντων του κλάδου και των θέσεων εργασίας που δημιουργεί.

Τα 19 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ

Στο σχεδιασμό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει περιλάβει και τα χρήματα της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τα οποία ξεπερνούν τα 19 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός «στόχος της Ελλάδας είναι η ολοκλήρωση, όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν, της συζήτησης και της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Μια νέα ΚΑΠ βιώσιμη, μια νέα ΚΑΠ πράσινη, μια νέα ΚΑΠ που θα στηρίζει τους Έλληνες αγρότες, που θα δίνει τα εργαλεία ανάπτυξης και βιωσιμότητας για τους Έλληνες γεωργούς, που θα τους δίνει προστιθέμενη αξία στα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα μας. Οι Έλληνες αγρότες έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν, δεν πρέπει να περιμένουν άλλο».

Οι πόροι της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα για την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στο ποσό των 19.362,60 δισ. ευρώ και αναλυτικότερα:

  • Άμεσες ενισχύσεις (Πυλώνας Ι): 14.529,60 δισ. ευρώ
  • Αγροτική ανάπτυξη (χωρίς Μέσο ανάκαμψης ) : 4.021,90 δισ. ευρώ
  • Αγροτική ανάπτυξη Μέσο Ανάκαμψης: 371,10 εκ.
  • Μέτρα αγοράς (Πυλώνας Ι: μελισσοκομία, οίνος, ελαιόλαδο και Μικρά Νησιά Αιγαίου): 440 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στον σχεδιασμό του το υπουργείο λαμβάνει υπ’ όψιν του και τις επενδύσεις που εντάσσονται στα leader και προβλέπονται επενδύσεις για τον αγροτουρισμό. Υπενθυμίζεται ότι στα leader έχουν προγραμματισθεί να κατευθυνθούν 260 εκατ. για τον συγκεκριμένο τομέα, ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι και η κινητοποίηση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την προστασία παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι να προστατευτούν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έναντι των αγοραστών. Ποιες αγροτικές επιχειρήσεις αφορά το νομοσχέδιο.
ktinotrofia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει να λύσει τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους και να αρθούν περιορισμοί στη διαδικασία αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκατάστασεων.
agrotikis anaptyxis-libanos-spilios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ προχωρά στη δημιουργία μητρώου ακίνητης περιουσίας

Στόχος είναι να υπάρξει, όχι απλώς πλήρης αποτύπωση της περιουσίας που ανήκει στο συγκεκριμένο υπουργείο αλλά και η διαχείρισή της να είναι απόλυτα διαφανής, ορθολογική και λιγότερο γραφειοκρατική.
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Ποια είναι τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής

Μια κατεύθυνση η οποία στήριξε και στηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσω των υγειών συλλογικοτήτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγροτικά προϊόντα: Παραγωγοί σε ομηρία, ελεγκτικό καθεστώς με «τρύπες»

Κανόνας οι αθέμιτες πρακτικές από τους μεγάλους αγοραστές σε βάρος των παραγωγών, ενώ ο νέος νόμος για την αντιμετώπισή τους «βραχυκλώνει» τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβάλλονται άμεσα στους αγρότες ενισχύσεις ύψους 246 εκατ. για το 2020

Από αυτά, τα 239 eεκατ. ευρώ, αφορούν συνδεδεμένες ενισχύσεις και ενισχύσεις για τα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους, οι οποίες καταβάλλονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των πληρωμών για τις αιτήσεις 2020.