ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:20:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
invest_greece
Πηγή: Shutterstock

Ι. Σμυρλής: Πάνω από 2 δισ. επενδύσεις θα περάσουν από Διυπουργική

Για τις εξαγωγές ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι «τα στοιχεία που υπάρχουν για το 2020, απεικονίζουν μια αύξηση της τάξεως του 1%, εν μέσω πανδημίας, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή».

Την ικανοποίησή του για την πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής σε συνέντευξή του σήμερα στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ». «Τον επόμενο μήνα ήδη πάνω από 2 δισ. επενδύσεις θα περάσουν από Διυπουργική» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με επιπλέον βελτιωτικές κινήσεις τους επόμενους μήνες το ποσό των στρατηγικών επενδύσεων για τον Φεβρουάριο του 2022 θα είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου των 7 δισ.

«Οι επενδύσεις έχουν ίσως τον καλύτερο ρυθμό στη χώρα» επισήμανε ο κ. Σμυρλής εξηγώντας ότι η Ελλάδα μπορεί, πέρα από τις κλασσικές τουριστικές επενδύσεις, που είχε όλα αυτά τα χρόνια, να έχει τώρα και επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και βιομηχανικές επενδύσεις. «Μπορούμε λοιπόν, να γίνουμε ένα περιφερειακό hub, που βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Δύση. Δηλαδή, αγγίζει τόσο την Ανατολή, όσο και τα Βαλκάνια. Ώστε αυτό, να είναι πιο ελκυστικό για οποιοδήποτε επενδυτή. Να έρθει εκεί που υπάρχει σταθερή πολιτική κατάσταση, εκεί που υπάρχει σταθερή δημοκρατία».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ΓΓ ΔΟΣΕ στον συντονισμό που έχει επιτύχει η Οικονομική Διπλωματία του ΥΠΕΞ και ειδικότερα η Enterprise Greece, η οποία αποτελεί την πύλη προσέλκυσης επενδύσεων. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να απευθυνθεί στις πρεσβείες μας και από εκεί να έρθει σε επαφή με την Enterprise Greece η οποία θα του παρουσιάσει όλα τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας, ό,τι πρόγραμμα υπάρχει, και θα τον καθοδηγήσει ακόμα και εάν αυτός δεν προτίθεται να προβεί σε στρατηγικές επενδύσεις, τις οποίες χειρίζεται απευθείας το Υπουργείο Εξωτερικών. Κατά αυτόν τον τρόπο, όταν φθάσει στην Ελλάδα, θα έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένα ραντεβού για να γνωρίζει ακριβώς που θα πρέπει να πάει, σε οποιοδήποτε αρμόδιο υπουργείο. «Αυτό που έλειπε, ήταν ο συντονισμός για την απλοποίηση της πρόσβασης του κάθε επενδυτή στη χώρα μας. Αυτή ακριβώς είναι και η ουσία, για την οποία δημιουργήθηκε αυτή η νέα δομή στο Υπουργείο Εξωτερικών» υπογράμμισε.

Την ίδια διαδρομή, αντίστροφα μπορεί να χρησιμοποιήσει και ο Έλληνας εξαγωγέας. «Μπορεί να φθάνει, δηλαδή, μέσω των ελληνικών πρεσβειών και προξενείων, σε συνεργάτες, κλείνοντας ραντεβού και πραγματοποιώντας Β2Β συναντήσεις, να δει αν πραγματικά αξίζει να εξάγει το προϊόν του σε αυτή την αγορά, πριν να φθάσει σε αυτήν. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό που κάνουμε τώρα».

Ειδικότερα για τις εξαγωγές ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι «τα στοιχεία που υπάρχουν για το 2020, απεικονίζουν μια αύξηση της τάξεως του 1%, εν μέσω πανδημίας, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή. Ο στόχος της κυβέρνησης, τέλη του 2022, αρχές του 2023, είναι το 48% επί του ΑΕΠ».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΓΓ ΔΟΣΕ αναφέρθηκε στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει ως κεντρικό του άξονα την εξωστρέφεια και συνιστά εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε τα προϊόντα τους να είναι αποδεκτά στις ξένες αγορές. «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία θα αξιοποιήσουμε. Ως υπουργείο Εξωτερικών, να είστε σίγουροι, ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν επενδυτή, δίχως να του εξηγήσουμε και την τελευταία πρόταση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για να είναι ενήμερος και να γνωρίζει, τι μπορεί να χρησιμοποιήσει, όταν έρχεται στη χώρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής διασποράς στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Άλμπερτ Μπουλά επισήμανε πως είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της Pfizer για την δημιουργία hub στη Θεσσαλονίκη. Οι ελπίδες για να αντιστραφεί το ελληνικό brain drain.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σμυρλής: Θέτουμε ισχυρά θεμέλια για την οικονομική διπλωματία της χώρας

«Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2021, που παρουσιάστηκε πριν από κάποιους μήνες είναι απτό αποτέλεσμα των συντονισμένων και στοχευμένων ενεργειών μας», τονίζει o πρόεδρος της Enterprise Greece.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες οικονομικής διπλωματίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα οφέλη της τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας από τον ολλανδικό οργανισμό RVO. Η σημερινή εκδήλωση, όπως επεσήμανε, σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της συνεργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά

Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτήρισε "γενναία" την απόφαση του πρωθυπουργού με τη μεταρρυθμιστική υποστήριξη του υπ. Εξωτερικών, για την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό της εξωστρέφειας, με ένα νέο Οργανισμό που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέος κύκλος διεθνών συνεργασιών στα ελληνικά νησιά

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Σμυρλής ανέφερε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνεται η ευκαιρία να διευρυνθεί το επενδυτικό σχέδιο. Προτεραιότητα η στήριξη των επιχειρήσεων στα Δυτ. Βαλκάνια.