ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πασχαλινό «δώρο» σε εκμισθωτές ακινήτων, πιστώνονται οι αποζημιώσεις

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των ιδιοκτητών για τα «κουρεμένα» ενοίκια Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αποζημίωση.

Διπλή αποζημίωση για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου θα λάβουν την ερχόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων με πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, «τρέχουν» οι διαδικασίες για την καταβολή μέχρι και τις 20 Απριλίου των αποζημιώσεων στους φορολογούμενους, οι οποίοι στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου είτε δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκια είτε εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% μισθώματα.

Η κρατική αποζημίωση για τα μηδενικά μισθώματα του Φεβρουαρίου θα χορηγηθεί με βάση τις δηλώσεις Covid που έχουν ήδη υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ για τον μήνα Μάρτιο και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021 οι προκαταβολές θα δοθούν με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου και εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής - νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής - επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν αποζημιωθεί 365.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με πάνω από 187 εκατ. ευρώ είτε μέσω συμψηφισμών φορολογικών οφειλών είτε με πίστωση του ποσού στο τραπεζικό τους λογαριασμό.

Για τα μειωμένα ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 έχουν διενεργηθεί συμψηφισμοί ύψους 44,5 εκατ. ευρώ για 232.000 ΑΦΜ, ενώ άλλες 15.000 δηλώσεις Covid έχουν εκκαθαριστεί και είναι έτοιμες για συμψηφισμό με χρέη στην εφορία μόλις εμφανιστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 90.000  αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Covid για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και άλλες 65.000 δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μισθώματα του Δεκεμβρίου. Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων θα δρομολογηθεί η πληρωμή των ιδιοκτητών ακινήτων για το 50% των ενοικίων που έχασαν.

Σημειώνεται ότι στις 19 Απριλίου 2020 λήγει η προθεσμία για τις διορθώσεις στις δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα ανοίξουν το δρόμο για νέους συμψηφισμούς και αποζημιώσεις στους εκμισθωτές ακινήτων πολλοί από τους οποίους «περιμένουν στην ουρά» για να αποζημιωθούν από το κράτος για τα χαμένα ενοίκια.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

Στο μέτωπο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, από τον περασμένο Μάρτιο με το ξέσπασμα της πανδημίας αυτές επεκτάθηκαν σημαντικά και περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις εξυπηρετήθηκαν το 2020 ψηφιακά από την ΑΑΔΕ, αποφεύγοντας πάνω από 1,8 εκ. επισκέψεις στην Εφορία.

Ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ για το 2021 περιλαμβάνει την διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών με τη συνδρομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μεταξύ των οποίων είναι:

  1. Ψηφιακή Έκδοση Παραστατικών και προσυμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ. Υλοποιείται η  εφαρμογή ψηφιακής έκδοσης παραστατικών (αποδείξεων και τιμολογίων) που μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα οι επιχειρήσεις, ενημερώνοντας, ταυτόχρονα με την έκδοση, τα ηλεκτρονικά βιβλία  ενώ σχεδιάζεται η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα του myDATA
  2. Χορήγηση ΑΦΜ μέσω της πλατφόρμας myAADElive. Με τη συμπλήρωση της αίτησης ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ΑΦΜ μετά την ταυτοποίησή του σε πραγματικό χρόνο μέσω βιντεοκλήσης.
  3. Εισαγωγή του συστήματος IRIS για άμεση πίστωση πληρωμών για φορολογικές οφειλές μέσω web banking. Οι  πληρωμές θα  μπορούν να  εμφανίζονται  σε πραγματικό χρόνο, επισπεύδοντας έτσι τις συναλλαγές που εξαρτώνται από την  εξόφληση οφειλών  (όπως  ο Φόρος  Μεταβίβασης Ακινήτων), αλλά και την άμεση έκδοση φορολογικής ενημερότητας
  4. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τα στοιχεία τους, όπως τους ΚΑΔ, και να δηλώσουν τη σύσταση υποκαταστημάτων μέσω TAXISnet.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «τσιμπήσει» η εφορία όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για ακίνητα

Το φθινόπωρο αρχίζουν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να βρεθούν διαφορές ανάμεσα στις δηλώσεις που έχουν γίνει στην εφορία και στις καταχωρήσεις στο Κτηματολόγιο. Πρόσθετος ΕΝΦΙΑ και άλλες επιβαρύνσεις περιμένουν τους παραβάτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 από ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Τα στοιχεία των μεταβολών στην ακίνητη περιουσία θα αντλούνται αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Ποιες άλλες ψηφιακές υπηρεσίες προγραμματίζει να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγιναν πιο πλούσιοι στα... χαρτιά κατά 117 δισ. οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Φούσκωσε» κατά 18,2% η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων με τις νέες αντικειμενικές τιμές, αλλά μειώθηκε κατά 12,8% ο ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο πλήρωσαν τα περισσότερα.
airbnb-akinita-tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή προστίμων έως 20.000 ευρώ από την εφορία σε ιδιοκτήτες Airbnb

Πολλοί ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου ακινήτου και βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις και φορολογικούς ελέγχους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κόλπα στις επιδοτήσεις ενοικίων και τα μέτρα του υπ. Οικονομικών

Έλεγχοι σε ιδιοκτήτες ακινήτων που «φούσκωναν» το ποσό του ενοικίου εν μέσω πανδημίας για να λάβουν αυξημένη αποζημίωση. Σε μία περίπτωση, το ενοίκιο εκτοξεύθηκε από τα 700 στα 1.600 ευρώ.