ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:31:21 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Μίχαλος: Η συστηματική ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο

Έχουμε δρόμο για την οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τονίζοντας όμως το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

O στόχος για ανάπτυξη της τάξης του 2,8% το 2020, στον οποίο βασίζονται οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είναι μεν εφικτός, αλλά παραμένει φιλόδοξος και απαιτητικός με βάση τα σημερινά δεδομένα, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών(ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σήμερα, στη γενική συνέλευση της ΚΕΕ στα Χανιά.

 Έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα στην αγορά, η οποία μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αρχίζει ξανά να αισιοδοξεί, συνέχισε ο ίδιος, ωστόσο, ο μεγάλος στόχος, που είναι η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη βρίσκεται ακόμη μπροστά μας. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε όσα περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος. Όπως είπε, χρειαζόμαστε άμεσα νέες, εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

«Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι όμως αρκετή. Απαιτούνται αποφασιστικές και αποτελεσματικές δράσεις, σε μια σειρά από μέτωπα» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

 Όπως είπε: Χρειάζεται ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και εργαλείων όπως είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Περισσότερες και πιο τολμηρές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα για τη χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για την αναβάθμιση της Παιδείας και την ενίσχυση του τριγώνου της γνώσης, τη σύνδεση δηλαδή της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία.

Επίσης, οι επιχειρηματική κοινότητα περιμένει την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για τη μείωση του κόστους της ενέργειας. «Για να πάψει η χώρα να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη» όπως σημείωσε και προσέθεσε ότι αναμένουν οι επιχειρηματίες περισσότερες παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση των πόρων από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες και περισσότερα και πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.   

«Τέλος -και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα σχέδια και επενδύσεις, χωρίς νέες πιστώσεις- περιμένουμε γενναίες αποφάσεις και δραστικές κινήσεις για την αποκατάσταση της τραπεζικής χρηματοδότησης της οικονομίας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ.

 Επιπλέον, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον, το οποίο όπως είπε, γίνεται όλο και πιο αβέβαιο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας και άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων, το επικείμενο Brexit, αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η συστηματική ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις που προκαλεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και να δημιουργηθούν επαρκή αναχώματα, απέναντι στις αυξανόμενες πιέσεις» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να πιστέψει στην Ελλάδα καλεί τη γερμανική επιχειρηματικότητα ο Μίχαλος

Tα περιθώρια και οι ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνογερμανικών επιχειρηματικών σχέσεων, με όχημα την επιμελητηριακή συνεργασία είναι πολλά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουσιαστικότερες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ ζήτησε ο Κ. Μίχαλος

Την άποψή του ότι απαιτούνται ουσιαστικότερες παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μην αδικούνται χώρες, όπως συνέβη με την Ελλάδα, εξέφρασε ο Κ. Μίχαλος στον διοικητή της Τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λικάνεν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μίχαλος: «Αναγκαία η ψηφιακή στρατηγική για τα ευρωπαϊκά νησιά»

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ευρύτερης ψηφιακής στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά νησιά υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Ευρωπαϊκών Νήσων» που πραγματοποιείται σήμερα στη Μάλτα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Μίχαλος: Πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ Ελλάδας και Μπαγκλαντές

Δημιουργούνται πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για επωφελείς συνεργασίες, μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Έξι προτάσεις για καλύτερη ανταπόκριση στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ αφορούν συμπληρώσεις, προσθήκες και διαφοροποιήσεις στο σχέδιο νόμου, προκειμένου να βελτιώσουν τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, να επιταχύνουν την απορρόφηση των κονδυλίων και να ενισχύσουν την απασχόληση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΒΕΑ και Αναπτυξιακής Τράπεζας για την καινοτομία

Οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν στη διερεύνηση μεταξύ τους συμπράξεων για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.