ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Να πιστέψει στην Ελλάδα καλεί τη γερμανική επιχειρηματικότητα ο Μίχαλος

Tα περιθώρια και οι ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνογερμανικών επιχειρηματικών σχέσεων, με όχημα την επιμελητηριακή συνεργασία είναι πολλά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Να πιστέψει στις προοπτικές της χώρας μας, κάλεσε τη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη συνάντηση που είχε με τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό του oμοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένο της καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτελ.

Ο κ. Μπάρτελ πλαισιωνόταν από αντιπροσωπεία βουλευτών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, μέλη της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της γερμανικής πρεσβείας. Από την πλευρά του επιμελητηρίου, παρίσταντο τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του ΕΒΕΑ, Μιχάλης Σιαμίδης (Γ΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ), Μπάμπης Μωραΐτης (γενικός γραμματέας ΕΒΕΑ), Δημήτρης Δημητρίου (υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων) και Νίκος Βασιλείου, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων.

Στην ομιλία του, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στα εξής σημεία σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας:

* Η Ελλάδα και η Γερμανία συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας.

* Η Γερμανία αποτελεί επί μακρόν τον σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο ως προς το συνολικό όγκο του εμπορίου - με μερίδιο 8,97% - και τις ελληνικές εισαγωγές, με μερίδιο 10,5% επί του συνόλου. Κατατάσσεται διαχρονικά στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης των ελληνικών εισαγωγών. Βρίσκεται, επίσης, στη δεύτερη θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας ως προς τις εξαγωγές, απορροφώντας μερίδιο της τάξης του 6,4% το 2018.

* Η Γερμανία βρίσκεται επίσης μεταξύ των τριών πρώτων χωρών σε επενδύσεις στην Ελλάδα, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Για την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ο πρόεδρος σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έχουν ήδη γεννηθεί και υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, θετικές πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως το διαδραστικό δίκτυο "ProGreece" για την ενθάρρυνση της σύναψης συμφωνιών μεταξύ γερμανικών και ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα προγράμματα συνεργασίας στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, στα εξειδικευμένα προγράμματα χρηματοδότησης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της επενδυτικής τράπεζας KfW - και πρόσθεσε: «Τα περιθώρια και οι ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων με όχημα την επιμελητηριακή συνεργασία, είναι πολλά, όπως οι ευκαιρίες για συμπράξεις στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επενδυτικές ευκαιρίες για γερμανικές εταιρείες σε τομείς όπως ο οικοτουρισμός, οι ΑΠΕ και η πράσινη γεωργία, αλλά και ευκαιρίες στρατηγικών συμπράξεων, σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δήμων, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας».

«Σήμερα, η χώρα επιχειρεί να κάνει το μεγάλο άλμα μπροστά, έχοντας επιτύχει δημοσιονομική εξυγίανση. Κρίσιμο στοίχημα τώρα, αποτελεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσα από την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Το κλίμα που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα είναι θετικό... Καλούμε λοιπόν τη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας. Να πιστέψει στις προοπτικές μιας χώρας που αλλάζει καθημερινά, κερδίζοντας τη μάχη απέναντι στην κρίση» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα γίνεται ο αγαπημένος τόπος των επενδυτών

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει έμπρακτα και με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης την εγχώρια παραγωγή, υπογράμμισε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α.Γεωργιάδης, μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψης στην βιομηχανία σχολικών ειδών Θ.Κ.Σκαγιάς ΑΒΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γουίλμπουρ Ρος: Kυβέρνηση με αίσθηση του επείγοντος

«Δεν είναι μόνον ότι εφαρμόζουν τις σωστές πολιτικές, αλλά και ότι το πράττουν με αίσθηση του επείγοντος», τόνισε απευθυνόμενος προς ομάδα εκπροσώπων του Τύπου, αναφορικά με τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνεται το γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Β. Γούναρης σημείωσε πως παράλληλα με τον γερμανικό ενδιαφέρον εντείνεται και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
deutsche telecom-ote-germania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Telekom: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα με κέντρο Πληροφορικής

Η εταιρεία είχε δηλώσει την πίστη της στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την επίσκεψη του CEO της εταιρείας, Tim Höttges, στον Πρωθυπουργό. Μαζί με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ανακοίνωσαν επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ.