ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

ΥΠΟΙΚ σε Αχτσιόγλου: Άτοπος ο ισχυρισμός για τα χρέη της πανδημίας

«Η ελληνική πολιτεία έχει λάβει σειρά μέτρων στήριξης των δανειοληπτών, όπως είναι τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ 1 και 2», τα οποία επηρεάζουν και θα επηρεάσουν θετικά την αποπληρωμή των δανείων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Άτοπος είναι ο ισχυρισμός της Έφης Αχτσιόγλου, αναφορικά με τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε επισημαίνει ότι «τα νέα χρέη της περιόδου Μαρτίου 2020-Δεκεμβρίου 2020, στην οποία αναφέρεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ανήλθαν στα 4,69 δισ. ευρώ, είναι, δηλαδή, ακόμη λιγότερα από τα 5,09 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν ολόκληρο το 2020».

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Το υπουργείο Οικονομικών, με την αναλυτική απάντησή του στις χθεσινές ανακοινώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα, παρουσίασε τα πραγματικά στοιχεία που αναδεικνύουν τις αστοχίες και τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα,, «η κα. Αχτσιόγλου, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να υποστηρίξει την ανέξοδη πλειοδοσία, τις ασάφειες και τους αυθαίρετους υπολογισμούς στους οποίους επιδόθηκε – για πολλοστή φορά – το κόμμα της, επανέλαβε τον άτοπο ισχυρισμό ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν νέα χρέη προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Δυστυχώς για εκείνη, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

  • Για τα χρέη των ιδιωτών προς τη φορολογική διοίκηση, παραθέσαμε σύγκριση των δημοσιευμένων στοιχείων, καταδεικνύοντας τη μείωση, σε σχέση με την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τα νέα χρέη της περιόδου Μαρτίου 2020-Δεκεμβρίου 2020, στην οποία αναφέρεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ανήλθαν στα 4,69 δισ. ευρώ, είναι, δηλαδή, ακόμη λιγότερα από τα 5,09 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν ολόκληρο το 2020. Η κα. Αχτσιόγλου συνεχίζει, βεβαίως, να μην κάνει καμία αναφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη που πληρώθηκαν το ίδιο διάστημα.
  • Για τα χρέη των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτά αυξήθηκαν, για το ίδιο διάστημα, από 36,3 δισ. ευρώ σε 37,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,2 δισ. ευρώ.
  • Τέλος, για τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες, η κα. Αχτσιόγλου αναφέρεται στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ, ισχυριζόμενη ότι αυτό επιβεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν κατανοεί, προφανώς, ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση της ΤτΕ, η οποία κάνει λόγο για ποσό 8-10 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται για «επίσημο στοιχείο» ή «δεδομένο» και μάλιστα αφορά το 2021.

Από τότε, δε, που έγινε η προκαταρκτική αυτή εκτίμηση, η ελληνική πολιτεία έχει λάβει σειρά μέτρων στήριξης των δανειοληπτών, όπως είναι τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ 1 και 2», τα οποία επηρεάζουν και θα επηρεάσουν θετικά την αποπληρωμή των δανείων. Επισημαίνεται ακόμα ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μειώθηκε κατά 6,9 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο έως το τέλος του 2020. Επομένως, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έρχεται και προτείνει ποσοτικοποιημένες – υποτίθεται – λύσεις για χρέη που δεν έχουν καν δημιουργηθεί.

Θα προτείναμε, λοιπόν, στην τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ να μελετήσει ξανά τα στοιχεία, ή έστω να συμβουλευτεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που αναφέρει ότι το «συνολικό ιδιωτικό χρέος δεν είναι αυξημένο σε σχέση με το 2019».

Όταν η δήλωση της κας. Αχτσιόγλου, με το «καλημέρα», περιλαμβάνει, και βασίζεται, σε τόσο τρανταχτές ανακρίβειες, τι να σχολιάσουμε από ’κει και κάτω; Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της αναλυτικής απάντησης που ήδη δώσαμε.

Θα ελπίζαμε το σίριαλ των ανεύθυνων τοποθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει τέλος. Όμως, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει δώσει δείγματα γραφής που να δικαιολογούν αυτή την ελπίδα.

Το ευτύχημα είναι ότι οι πολίτες έχουν μάθει να διακρίνουν την υπευθυνότητα από τον λαϊκισμό και τον σεβασμό στα πραγματικά στοιχεία από την παραποίηση και τη διαστρέβλωσή τους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναλυτικά στοιχεία για τη λήψη επιστρεπτέας προκαταβολής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι αρμόδιοι τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως «μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί αναλυτικά στοιχεία των παρεχόμενων ενισχύσεων, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στη δήλωση Αχτσιόγλου, Παπανάτσιου, Αλεξιάδη

Όπως συμπληρώνει το υπουργείο Οικονομικών «επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες που κάνουν χρήση αυτού του ουσιαστικού μέτρου στήριξης, το γνωρίζουν πολύ καλά. Οι μόνοι που προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν, είναι τα στελέχη του Τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την απόφαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Η απόφαση της ΕΚΤ να άρει την επιβολή ορίων στις ελληνικές τράπεζες για αγορές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου απομακρύνει ακόμα μια σκιά από την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.