ΓΔ: 1230.21 1.02% Τζίρος: 1.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Deloitte: Θετικός ο αντίκτυπος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «ΔΕΣΜΟΣ»

Για κάθε 1 ευρώ που δωρίζεται για τη λειτουργία του, ο ΔΕΣΜΟΣ δημιουργεί πολλαπλάσια αξία 9,2 ευρώ για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Τον σημαντικό θετικό αντίκτυπο που έχει δημιουργήσει από το 2012 ως σήμερα το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ αποτυπώνει η πρόσφατη Μελέτη Κοινωνικο-Οικονομικών Επιπτώσεων της Deloitte, μέσα από την ουσιαστική και αντικειμενική καταγραφή της αποδοτικότητας του έργου του.

Βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η συγκεκριμένη μελέτη ήταν τα εξής:

  • Για κάθε 1€ δωρεάς για τη λειτουργία του Δεσμού, αποδίδεται αξία 9,2€ στην ελληνική κοινωνία (αύξηση 4,5% από την αντίστοιχη Μελέτη 2018), πολλαπλασιαστής που παραμένει πολύ υψηλότερος από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Από την ίδρυσή του το 2012 ο ΔΕΣΜΟΣ συγκέντρωσε πόρους συνολικής αξίας 7,3€ εκατ. για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων, του έργου και της λειτουργίας του.
  • Η συγκεντρωτική οικονομική συνεισφορά του ΔΕΣΜΟΥ προς την ελληνική οικονομία ανήλθε σε 13€ εκατ. (σε σύγκριση με 7€ εκατ. το 2018).
  • Οι δράσεις του ΔΕΣΜΟΥ άγγιξαν 215.752 ωφελούμενους την περίοδο 2012-2020, εκ των οποίων οι περίπου 29.900 αφορούν ωφελούμενους πλήρους ισοδύναμου*.
  • Δημιουργία αξίας 2,2€ εκατ. σε εισφορές στο δημόσιο (σε σχέση με 1,5€ εκατ. το 2018).

Η υποστήριξη που προσφέρει ο ΔΕΣΜΟΣ γίνεται μέσα από τους 4 βασικούς πυλώνες δράσης του (κοινωνική πρόνοια, οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, υγεία, αντιμετώπιση και αποκατάσταση κρίσεων).

Για την αξιολόγηση και καταγραφή του αντικτύπου του ΔΕΣΜΟΥ, η Deloitte Ελλάδος αξιοποίησε οικονομικά μοντέλα που διασυνδέουν τα αλυσιδωτά, πολυδιάστατα αποτελέσματα κάθε δραστηριότητάς του. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνει να αποτυπώσει α) τον πολλαπλασιαστή της αξίας της λειτουργίας του ΔΕΣΜΟΥ, β) τη συνολική οικονομική του συνεισφορά στην Ελλάδα, και γ) το σύνολο των ωφελούμενων ατόμων συμπεριλαμβανομένων των επωφελούμενων πλήρους ισοδύναμου* που αντιστοιχούν σε πολλούς και ποικίλους τύπους δωρεάς με διαφορετική αξία και διάρκεια, τις οποίες διαχειρίζεται αποτελεσματικά ο ΔΕΣΜΟΣ.

Η Μελέτη Κοινωνικο-Οικονομικών επιπτώσεων που εκπόνησε η Deloitte εστιάζει επίσης στην αλυσίδα αξίας που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει ο ΔΕΣΜΟΣ, γεγονός που επιτρέπει στο σωματείο να λειτουργεί με ευελιξία, αποδοτικό σχήμα, και απόλυτη προσήλωση στον πραγματικό αντίκτυπο, ώστε κάθε δωρεά, μικρή ή μεγάλη, χρηματική ή σε είδος, να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Αυτή η αλυσίδα αξίας περιλαμβάνει 6 διακριτά βήματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη βέλτιστη αξιοποίηση κάθε προσφοράς: τη χαρτογράφηση των αναγκών, την προσέλκυση και παροχή συμβουλευτικής κατεύθυνσης προς τον δωρητή, τη συγκέντρωση των δωρεών, την επικοινωνία και τον συντονισμό, την υλοποίηση της δωρεάς, την αξιολόγηση και την καταγραφή των αποτελεσμάτων. 

Με αφορμή τη δημοσίευση της Μελέτης, η Πρόεδρος του ΜΚΣ ΔΕΣΜΟΣ, κα. Αλέξια Κατσαούνη, δήλωσε: «Ο ΔΕΣΜΟΣ δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο να λειτουργεί ως αξιόπιστος συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να προσφέρουν και όσους έχουν ανάγκη.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα και προγράμματα που καλύπτουν πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Για να διασφαλίσουμε τη διαρκή βελτίωση της λειτουργίας μας, θέλουμε να αξιολογούμε την απόδοση και την αποτελεσματικότητά μας. Στόχος της μελέτης της Deloitte είναι να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τον συνολικό αντίκτυπο της δράσης μας, ώστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία τόσο για όσους έχουν ανάγκη, όσο και για το σύνολο της χώρας». 

Η σύνοψη και η πλήρης μελέτη αντικτύπου είναι διαθέσιμη εδώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τους πόρους του σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, το πρόγραμμα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις με το 90% να το θεωρούν απαραίτητο για τη στήριξη των πολιτικών ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.