ΓΔ: 1049.7 2.16% Τζίρος: 113.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tax_return
Πηγή: Shutterstock

Μόνο με μεγάλη μείωση τζίρου το «κούρεμα» στην προκαταβολή του φόρου

Πού καταλήγουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς: η έκπτωση στην προκαταβολή θα διατηρηθεί και φέτος, αλλά θα έχει πολύ λιγότερο «γενναιόδωρους» όρους, με βάση μείωση τζίρου άνω του 20% - 30%.

Σε μια συμφωνία για πιο στοχευμένη εφαρμογή του μέτρου του «κουρέματος» της προκαταβολής φόρου οδεύουν η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη 10η αξιολόγηση, όπου το συγκεκριμένο θέμα δεν εντάσσεται επίσημα στην ατζέντα, αλλά η ελληνική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των Θεσμών στις αποφάσεις της, πριν λάβει τις δικές της, οριστικές αποφάσεις μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει αναφέρει το Business Daily, το υπουργείο Οικονομικών αρχικά σχεδίαζε να διατηρήσει και φέτος το ίδιο καθεστώς που εφαρμόσθηκε τον προηγούμενο χρόνο, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονταν μεγάλες μειώσεις της προκαταβολής φόρου ακόμη και για περιπτώσεις επιχειρήσεων με μικρή μείωση τζίρου.

Ειδικότερα, για πτώση τζίρου 5% - 15%, το ποσοστό «κουρέματος» της προκαταβολής φόρου σχεδιαζόταν να ανέλθει στο 30%, για πτώση τζίρου 15,01% - 25%, το ποσοστό θα ανέβαινε στο 50%, για πτώση τζίρου 25,01%  - 35% θα διαμορφωνόταν στο 70%, ενώ για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% η μείωση της προκαταβολής θα ήταν 100%, δηλαδή θα μηδενιζόταν.

Όμως, τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα που δημιουργεί η παράταση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ανατρέπουν αυτόν τον σχεδιασμό, καθώς μάλιστα οι εκπρόσωποι των Θεσμών εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το πρωτογενές έλλειμμα, που εκτιμούν, όπως έγραψε το Business Daily, ότι θα κινηθεί προς το 7%, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για υποχώρηση κάτω από το 4% του ΑΕΠ.

Με αυτά τα δεδομένα, η κατ' αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει ότι θα διατηρηθεί μεν μια έκπτωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που είχαν κερδοφορία μέσα στην πανδημία παρά τη μείωση του τζίρου τους, όμως η έκπτωση αυτή θα υπολογίζεται με νέα και πολύ λιγότερο γενναιόδωρη κλίμακα.

Έτσι, όσοι είχαν εξασφαλίσει έκπτωση προκαταβολής φόρου 5% έως 50% για μειώσεις τζίρου 5% έως 25% φαίνεται ότι θα πρέπει να ξεχάσουν φέτος αυτή την έκτπωση, καθώς η νέα κλίμακα υπολογισμού της έκπτωσης εκτιμάται ότι θα θέτει ως ελάχιστο όριο μείωσης τζίρου το 30%, αν και υπάρχει σενάριο και για τοποθέτηση του πήχη στο 20%.

Η νέα κλίμακα για τη μείωση της προκαταβολής θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένο θεωρείται όμως ότι πλέον το μέτρο θα καλύψει πολύ λιγότερες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι μικρός ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα έχουν καταφέρει να παραμείνουν κερδοφόρες, άρα να είναι υπόχρεες για την πληρωμή προκαταβολής φόρου, εάν είχαν μείωση τζίρου που ξεπέρασε το 20% ή 30%.

Σε κάθε περίπτωση, η προκαταβολή φόρου δεν αναμένεται να φέρει μεγάλα έσοδα φέτος στο κρατικό ταμείο, αφού μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων επηρεάσθηκαν από την κρίση και είχαν ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα. Το 2020, η προκαταβολή φόρου που πληρώθηκε μετά το «ψαλίδισμα» έως και κατά 100% ήταν πολύ μειωμένη, καθώς ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ από 3,34 δισ.. ευρώ το 2019, με συνέπεια οι επιχειρήσεις να λάβουν από αυτή την πηγή μια «ένεση» ρευστότητας περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο τρεις στους δέκα πληρώνουν φέτος πρόσθετο φόρο εισοδήματος

Για το 31% των δηλώσεων έχει εκδοθεί ως τώρα χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ οι υπόλοιπες δηλώσεις είναι μηδενικές ή πιστωτικές. Τι έχει αλλάξει φέτος στην επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χτύπημα στη φοροδιαφυγή επαγγελματιών με μπόνους για e-αποδείξεις

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα καθιερώσει έκπτωση από το εισόδημα για τις αποδείξεις από 18 κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή. Θα μετρούν διπλά οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο «επιταχυντής» της ανάπτυξης

Στις 15 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή από το οικονομικό επιτελεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται μεγάλες αλλαγές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό πενταετίας η φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων το 2022

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, το 83,3% της κοινωνίας μπόρεσε και πλήρωσε εμπροθέσμως όλους τους φόρους, με το ποσοστό για τα φυσικά πρόσωπα να αυξάνεται στο 75% από 68% που ήταν το 2018.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 17 φορολογικές αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΟΙΚ

Νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις οφειλών, έναρξη της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση του προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις, μείωση στο μισό του συντελεστή για μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.