ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τι προβλέπουν τώρα οι Θεσμοί για την ανάπτυξη και το έλλειμμα

Ρίχνουν τον «πήχη» για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης σε 3% - 4% οι εκπρόσωποι των θεσμών, λόγω της δυσμενούς εξέλιξης της πανδημίας. Προβλέπουν πρωτογενές έλλειμμα ακόμη και 7% φέτος.

Μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης, στην περιοχή του 3% - 4%, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 4,8%, προβλέπουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών λόγω των συνεχιζόμενων πληγμάτων από την πανδημία σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα, ανεβάζουν τον πήχη για το πρωτογενές έλλειμμα στο 6,5% - 7% του ΑΕΠ από 3,88%, καθώς τα κυλιόμενα κρατικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων «φουσκώνουν» περαιτέρω το λογαριασμό του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των δανειστών, στις συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έκταση των ζημιών στην οικονομία, δεδομένου ότι η πανδημία δεν εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης και υπάρχει κίνδυνος μέτριας ανάκαμψης του τουρισμού που έχει σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι το τοπίο είναι θολό και ρευστό και ουδείς είναι σε θέση να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και επιτάχυνση στα επόμενα τρίμηνα, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο στόχος για το 4,8% έχει χαθεί οριστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας προέβλεψε πρόσφατα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 4,2%

Η διαιώνιση της κρίσης της πανδημίας, που μεταθέτει τα χρονοδιαγράμματα για την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα υποχρεώνει τη κυβέρνηση να διατηρήσει σε ισχύ τα παραδοσιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, πράγμα που σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των μέτρων για την ανάρρωση και την επανεκκίνηση επιτείνουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.  

Όλα δείχνουν ότι το τελικό πρωτογενές έλλειμμα θα είναι αισθητά μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6,670 δισ. ευρώ ή 3,88% του ΑΕΠ αλλά το κόστος των μέτρων από 7,5 δισ. ευρώ έχει εκτιναχθεί στα 14 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το «κοντέρ» για το πρωτογενές σε πάνω από 11 δισ. ευρώ για το 2021 ή στο 7% του ΑΕΠ, όταν το 2020 ήταν 11,7 δισ. ευρώ ή 7,2% ενώ το 2019 καταγράφηκε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.

Οι νέες προβλέψεις του ΙΟΒΕ

Χθες το ΙΟΒΕ «απέσυρε» το θετικό σενάριο για την ανάπτυξη της οικονομίας και άφησε στο τραπέζι το βασικό σενάριο για ρυθμό 3,5%- 4% και το δυσμενές για 1,5%- 2%, εκτιμώντας ότι η οικονομία δεν θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 ούτε το 2022, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τις αρχικές προβλέψεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, «από το φθινόπωρο, το πρόβλημα θα παραμένει αλλά θα είναι μικρότερο. Σήμερα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται στο "ψυγείο" και όταν αρχίσει η "απόψυξη" θα πρέπει να δούμε πώς δεν θα υπάρξει αύξηση των πτωχεύσεων και της ανεργίας».

Ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι υπάρχουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης από τον Ιούνιο, και μετά υπογραμμίζοντας τη σημασία των προσεκτικών δημοσιονομικών χειρισμών, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «κάθε ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ευλάβεια» και η συσσώρευση χρεών σημαίνει πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθούν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, υπερβαίνει τις προσδοκίες

Σε εκδήλωση του Economist, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κομισιόν αναμένει την περίοδο 2022-2024 η Ελλάδα να είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη πληθωρισμού 2% υψηλότερα στο δυσμενές σενάριο του ΥΠΟΙΚ

Στο 7,6% θα ανέβει ο πληθωρισμός το 2022 και η ανάπτυξη θα πέσει μία μονάδα χαμηλότερα, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Τι αναφέρει για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείσιμο - αστραπή στη νέα αξιολόγηση, έγκριση για δόση 747 εκατ. ευρώ

Σήμερα σε συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών κλείνει η 14η και τελευταία αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας. Τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο αναμένονται οι επόμενες δόσεις στην Αθήνα.
war_ukraine_economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ανάπτυξη, άλμα πληθωρισμού φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έως και δύο μονάδες μπορεί να κόψουν ο πόλεμος και οι κυρώσεις από το ΑΕΠ του 2022, ενώ ανεβάζουν κατά 1 - 2% τον πληθωρισμό. Πιέσεις στον προϋπολογισμό από την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα στους ευάλωτους πριν το Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.