ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, υπερβαίνει τις προσδοκίες

Σε εκδήλωση του Economist, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κομισιόν αναμένει την περίοδο 2022-2024 η Ελλάδα να είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στην εκδήλωση του Economist αναφέροντας ότι η χώρα υπερβαίνει τις προσδοκίες για ανάπτυξη, σημειώνοντας πως η Κομισιόν κάνει λόγο για διπλάσιο ρυθμό το 2022 από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ακόμη υψηλότερο το 2023.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έχει αλλάξει η σύνθεση του ΑΕΠ ως προς τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, και η Κομισιόν θεωρεί ότι την περίοδο 2022- 2024 η Ελλάδα θα είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Ενώ, η χώρα έχει πλέον έξι κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων, που ξεπέρασαν το 1% του ΑΕΠ.

Παράλληλα ανέφερε πως η ανεργία μειώνεται στο επίπεδο του 2010 και αυξάνεται η απασχόληση, ενώ έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τραπεζικό τομέα, με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των καταθέσεων και σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει την πιο σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Επιπλέον ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως υπήρξε μείωση ρεκόρ στο δημόσιο χρέος, κατά 50 μονάδες σε μια τριετία, και προωθήθηκε και υλοποιήθηκε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον (π.χ. υψηλές τιμές ενέργειας, πίεση στα νοικοκυριά) και τόνισε ότι είναι κορυφαίας σημασίας να συνεχιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μια συνεπής δημοσιονομική πολιτική. Είπε ότι το δημόσιο χρέος, είναι μεν βιώσιμο και σε φθίνουσα πορεία, αλλά παραμένει υψηλό, ενώ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και επανέλαβε τις επτά προτεραιότητες που θέτει η χώρα, όπως π.χ. την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών (πρωτοβάθμια υγεία κ.ά.), την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα μέσω και της αποεπένδυσης του κράτους, τη διατήρηση της προσπάθειας για μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και τα κίνητρα για τη νέα οικονομική δομή. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι 3 πυλώνες για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η χώρα προχωρά σε επενδύσεις και συνεργασίας που την καθιστούν ενεργειακό κόμβο θωρακίζοντας την ελληνική οικονομία ενώ παράλληλα προχωρά ραγδαία η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας.
Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό της ΕΕ έχει η Ελλάδα

Ο υπουργός ΟΙκονομικών επισήμανε ότι η Ελλάδα κατάφερε να διοχετεύσει τους τρίτους υψηλότερους πόρους, ως ποσοστό του ΑΕΠ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα πέτυχε βελτίωση της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών.