ΓΔ: 1209.78 0.81% Τζίρος: 19.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:32:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Σταϊκούρας: Ανθεκτική παραμένει η ελληνική οικονομία

Ο υπ. Οικονομικών τονίζει σε δήλωσή του ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει για την πορεία της πανδημίας οδηγεί το ΥΠΟΙΚ στο να μην αλλάξει τις εκτιμήσεις του για το 2020.

Ως ανθεκτική χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, αναφέροντας παράλληλα ότι η ύφεση στο εννεάμηνο έχει κινηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η ελληνική οικονομία, όμως, δείχνει και αντοχές, όπως αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία  για το 2ο και το 3ο τρίμηνο του έτους. Στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία κινήθηκε, το εννεάμηνο του 2020, σε μονοψήφια  ύφεση».

Παράλληλα προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και εντός του 2021 επιχειρήσεις και πολίτες ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες με το λιγότερο δυνατό κόστος

Αναλυτικότερα στη δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών, υπογράμμισε ότι «σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής  οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2020.  Αυτά αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν την  υγειονομική κρίση, όσο και τις αντοχές της κατά τη διάρκεια της κρίσης. 
 
Δυναμική που αποδεικνύεται από την εξέλιξη του ΑΕΠ, τόσο την περυσινή χρονιά όσο και  το 1ο τρίμηνο του 2020.   Συγκεκριμένα, το 2019, η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότερη μεγέθυνση από το  2018, σημειώνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2007, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον  ευρωπαϊκό μέσο όρο! 

Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, με ανάπτυξη τελικά το πρώτο τρίμηνο (+0,4%), και όχι  ύφεση (-0,5%), όπως ήταν μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι οι αυστηροί  περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο. 
 
Η ελληνική οικονομία, όμως, δείχνει και αντοχές, όπως αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία  για το 2ο και το 3ο τρίμηνο του έτους. Στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία κινήθηκε, το εννεάμηνο του 2020, σε μονοψήφια  ύφεση. 
 
Εξαιτίας όμως της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει τη λειτουργία της οικονομίας τον  μήνα Δεκέμβριο, το Οικονομικό Επιτελείο δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του  Προϋπολογισμού για το 2020, παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για  χαμηλότερη ετήσια ύφεση. 

Παράλληλα, θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και  μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο  δυνατό κόστος, και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, υπερβαίνει τις προσδοκίες

Σε εκδήλωση του Economist, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κομισιόν αναμένει την περίοδο 2022-2024 η Ελλάδα να είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων.
greece-economy-february-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις και τουρισμός έφεραν απογείωση του ΑΕΠ κατά 13,4% στο γ' τρίμηνο

Σημείο - κλειδί η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, με τις εξαγωγές υπηρεσιών να εκτινάσσονται στο γ' τρίμηνο κατά 84,6%, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση κατά 18,1% των επενδύσεων. Στο 9,3% η ανάπτυξη για το 9μηνο.