ΓΔ: 1065.59 0.11% Τζίρος: 6.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
Φωτο: Shutterstock

«Απογείωση» +16,2% για το ΑΕΠ, ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις

Με αιχμή την ανάκαμψη του τουρισμού και την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών η ελληνική οικονομία πέτυχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Εντυπωσιακή πορεία ξεπερνώντας ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις ακολούθησε η ελληνική οικονομία στο β' τρίμηνο του έτους με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει σε ετήσια βάση στο 16,2%, ενώ σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκε στο 3,4%, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αποτέλεσμα της εντυπωσιακής πορείας ήταν ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας με δήλωσή του να προαναγγέλλει ουσιαστικά την αναβάθμιση της συνολικής πορείας του ΑΕΠ για το 2021 από το οικονομικό επιτελείο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών, εντός και εκτός Ελλάδας, έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης που θα κυμαίνονταν από 9% έως και 13%, μετά τη συρρίκνωση -και αυτή χαμηλότερη των εκτιμήσεων- κατά 2,3% στο α' τρίμηνο του έτους. 

Παράλληλα η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης με την ταχύτερη ανάπτυξη, με δεδομένα τα, επίσης, προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat και βάσει των οποίων η Ισπανία αποδείχθηκε πρωταθλήτρια με ανάπτυξη 19,8%, ακολουθούμενη από Γαλλία με 18,7%, και Ιταλία με 17,3%, ενώ η πορτογαλική οικονομία «έτρεξε» με 15,5%. Το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν στο 14,3% βάσει της σημερινής αναθεώρησης από την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή.

Βάσει των επιμέρους στοιχείων που παρουσίασε η στατιστική αρχή αποδεικνύεται ότι, σε ετήσια βάση, η εξαγωγική δραστηριότητα ήταν αυτή που στήριξε περισσότερο την πολύ καλή πορεία του ΑΕΠ, με τη συνολική της αύξηση να φθάνει στο 22,6%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν 17,1% και αυτές υπηρεσιών, ήτοι ο τουρισμός, εμφάνισε άνοδο 28,8%. 

Ακολούθως η στήριξη προήλθε από τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, με ετήσια αύξηση 12,9%, ενώ στο +12,2% ενισχύθηκε η καταναλωτική δαπάνη.

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2021. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7%. Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων. Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών. Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Συνεπώς, φαίνεται ότι η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ: 

  • Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το β' τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%, σε σχέση με το α' τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το β' τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 16,2%.
  • Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το β' τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 16,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο 2020.

 

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

1. Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021.
  • εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.

2. Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

greece-economy-february-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις και τουρισμός έφεραν απογείωση του ΑΕΠ κατά 13,4% στο γ' τρίμηνο

Σημείο - κλειδί η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, με τις εξαγωγές υπηρεσιών να εκτινάσσονται στο γ' τρίμηνο κατά 84,6%, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση κατά 18,1% των επενδύσεων. Στο 9,3% η ανάπτυξη για το 9μηνο.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, υπερβαίνει τις προσδοκίες

Σε εκδήλωση του Economist, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κομισιόν αναμένει την περίοδο 2022-2024 η Ελλάδα να είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Τριπλάσιος ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023 έναντι της Ευρώπης

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι επενδύσεις και οι εξαγωγές της χώρας ενισχύονται σημαντικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά ότι η χώρα θα είναι «πρωταθλήτρια» τα επόμενα τρία χρόνια στην προσέλκυση επενδύσεων.