ΓΔ: 923.14 -2.05% Τζίρος: 43.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:53:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας στο επίκεντρο του Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την ελληνική οικονομία, ενώ αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευσης της 6ης δόσης.

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, βάσει της 12ης αξιολόγησης Ενισχυμένης Εποπτείας θα αποτελέσει ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup. 

Βάσει της επίσημης ατζέντας της συνάντησης οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν - κάτι το οποίο θεωρείται δεδομένο - και την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσουν το Eurogroup για τα κύρια ευρήματα των εκθέσεων εποπτείας μετά το πρόγραμμα για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Στα άλλα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνεται η έγκριση του προγράμματος εργασίας για το α' εξάμηνο του 2022, ενώ το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα από το άρθρο IV στη ζώνη του ευρώ.

Επίσης η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για τη σύσταση σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ για το 2022, που δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, θα έχει σήμερα το μεσημέρι  κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Paschal Donohoe. 

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να εγκρίνουν γενική προσέγγιση σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα ενημερωθούν για την πρόοδο επί της νομοθετικής δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (“Fit for 55”), σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ θα προβούν και σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την ένωση κεφαλαιαγορών, την οποία θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, θα συζητηθεί η φθινοπωρινή δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ώρα για μέτρα στήριξης με κατεύθυνση την ανάπτυξη

Στις τέσσερις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη μετά την πανδημία και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη έκανε αναφορά ο υπουργός Οικονομικών από την Λισαβόνα.
Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζουν σήμερα το Eurogroup και Ecofin - Τι θα συζητήσουν οι υπ. Οικονομικών

Θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Κλειδί για την ανάκαμψη η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε κατά το σημερινό Eurogroup ότι η άρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή ώστε να μην πληγεί περαιτέρω η οικονομία.