ΓΔ: 1193.32 -0.90% Τζίρος: 76.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Fitch: Το Σχέδιο Ηρακλής θα κρίνει την τύχη των δανείων σε καθυστέρηση

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα παραμείνουν μεταξύ 1,5% και 1,7% όλων των υφιστάμενων δανείων και το 2021.

Μείωση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans) των ελληνικών τραπεζών κάτω από το 30% στο τέλος του 2021 από 36% στο τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον αυτές υλοποιήσουν τις σημαντικές τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Επιπλέον μέτρα από τις τράπεζες για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και μία πιθανή παράταση του «Ηρακλής» «θα επιταχύνουν περαιτέρω τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τα επόμενα δύο χρόνια», σημειώνει ο Fitch.

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση κάτω από το 10% στο τέλος του 2022. Παρά τον ως ένα βαθμό εμπροσθοβαρή σχηματισμό προβλέψεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020, αναμένουμε ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα παραμείνουν υψηλές το 2021 ( από 1,5% έως 1,7% των συνολικών δανείων) λόγω των προσπαθειών των τραπεζών για επιτάχυνση της εξυγίανσης της ποιότητας του ενεργητικού τους», αναφέρει ο οίκος.

Σύμφωνα με τον Fitch, οι χώρες με υψηλά ποσοστά δανείων σε καθυστέρηση - όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία - που έκαναν μεγαλύτερη χρήση των πλαισίων για την αναστολή αποπληρωμής των δανείων (moratoria), θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες εισροές νέων δανείων σε καθυστέρηση μετά τη λήξη των moratoria.

Το επίπεδο των «παγωμένων» δανείων στην Ευρώπη 

Fitch, NPLs
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες παρά τις αναταράξεις

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων και οι κινήσεις μείωσης τους κόστους θα ενισχύσουν τη μέση λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών παρά την άνοδο των κόκκινων δανείων που αναμένεται στο β΄ εξάμηνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σηματοδοτεί για την οικονομία και τις τράπεζες η αναβάθμιση από τον Fitch

Ως λόγους για τις αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, ο ξένος οίκος αξιολόγησης ανέφερε τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς και της αναμενόμενης ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αναβάθμισε το αξιόχρεο ομολόγων που εκδίδουν ελληνικές τράπεζες

Η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του Fitch για τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης μπορούν να εκδοθούν με βάση τα υφιστάμενα προγράμματα που έχουν οι τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο βασικές προκλήσεις για το success story του «Σχεδίου Ηρακλής»

Πρόκληση για το σύνολο της οικονομίας αποτελεί ο αντίκτυπος της πανδημίας σε επιχειρήσεις και τράπεζες, αλλά και η ορθή εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα, όπως τόνισε ο κ. Ν. Σαρδελάς, διευθύνων εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm