ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι 5 στόχοι του υπ. Οικονομικών με την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομικών στην παρουσίαση του στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε πως στο τέλος του 2020 υπήρξε μείωση των κόκκινων δανείων κατά 37% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου 2019.

Σε υψηλούς ρυθμούς θέλει να διατηρήσει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας από το 2021 το υπουργείο Οικονομικών που στοχεύει στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 καθώς και να  ανέβει μια επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Χρ. Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, ρυθμό ανάπτυξης 6,2% προβλέπεται στην ελληνική οικονομία το επόμενο έτος, από 3,6% εφέτος, ενώ το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,1% το 2023 και κατά 4,4% το 2024. Η μεγάλη αυτή άνοδος του ΑΕΠ το 2022 θα οφείλεται κυρίως στις ιδιωτικές επενδύσεις (με βάση τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης), οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 30,3% το επόμενο έτος, από 7% εφέτος, και κατά 12,3% και 10,8% τα δύο επόμενα έτη, αντίστοιχα.

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, που θα αυξηθούν 10,4% εφέτος, 13,8% το 2022, κατά 7,5% το 2023 και κατά 6,2% το 2024. Ενώ, οι εισαγωγές θα αυξάνονται κατά 6,9% εφέτος και κατά 8,5%, 4% και 3,4% τα τρία επόμενα έτη, αντίστοιχα.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποκαταστήσει τη δημόσια κατανάλωση (μέτρα στήριξης), καθώς θα αυξηθεί 2,6% το 2021, κατά 2,9% το 2022, κατά 2,1% το 2023 και κατά 2,8% το 2024. Αντίστοιχα, η δημόσια κατανάλωση θα κινείται με ρυθμούς +1,5%, -3%, -1% και -0,5%. Όσον αφορά στην ανεργία, προβλέπεται ότι αυτή θα διαμορφωθεί εφέτος στο 16,3%, για να αποκλιμακώνεται στο 14,4% το 2022, στο 13,2% το 2023 και στο 11,9% το 2024.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην πορεία των «κόκκινων δανείων» σημείωσε πως αποτελεί στόχο να είναι μονοψήφιο το ποσοστό τους μέχρι το 2022. Σημείωσε επίσης πως οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά περισσότερα από 25,7 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019, (57% της αύξησης από τα νοικοκυριά), τόνισε την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, και την άνοδο του οικονομικού κλίματος, επισημαίνοντας παράλληλα και το σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας.

Υπογράμμισε πως αναμένεται άνοδος του τουρισμού, σε σχέση με το 2020, καθώς εκτιμάται, στο χειρότερο σενάριο, να προσεγγίσουμε ως έσοδα το 40% αυτών του 2019, από 25% το 2020 (+3 δισ. ευρώ). 

Οι μεσο-μακροπρόθεσμοι στόχοι του υπ. Οικονομικών

  1. Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (>3%) από το 2021.
  2. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022
  3. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια), μέχρι το τέλος του 2022.
  4. Η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Δημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ικανοποιητικά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.
  5. Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έως το 1ο εξάμηνο 2023.

Μιλώντας για τις πολιτικές επίτευξης των στόχων ανέφερε ότι οι βασικές δράσεις αφορούν στη συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη, η υλοποίηση του νόμου για τη Ρύθμιση Οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, η παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η προώθηση αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Επίσης η συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, οι επιτυχείς και έγκαιρες ολοκληρώσεις των επόμενων αξιολογήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, η εμπροσθοβαρής άντληση πόρων από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και η διασφάλιση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.

Οι δράσεις που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων:

1η Δράση. Η συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.

  • Το Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων.
  • Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ (π.χ. εστίαση, τουρισμός, γυμναστήρια, παιδότοποι κ.α.).
  • Το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω των τραπεζών για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Η επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζομένους (Μάιος), καθώς και η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (έως τον Σεπτέμβριο).
  • Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών (και πρόσθετη επιδότηση για μακροχρόνια άνεργους και εποχικά απασχολούμενους) μέσω του προγράμματος δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας (για 6 μήνες).
  • Τα προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας (με τον ΟΑΕΔ).
  • Η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού.
  • Οι ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

2. Η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη.

Α. Μόνιμες μειώσεις φόρων σε λιγότερο από 2 χρόνια, παρά την κρίση

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ -μεσοσταθμικά- κατά 22%.
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (από το 22% στο 9%)-αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για όλες τις επιχειρήσεις (από το 28% στο 22%).
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα (από το 10% στο 5%).
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (από το 100% στο 55%).
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (από το 100% στο 80%).
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 1%).
  • Χαμηλός φορολογικός συντελεστής (10%) για όλα τα αγροτικά σχήματα.

Β. Μη-μόνιμες μειώσεις φόρων, με στόχο, ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο, να μονιμοποιηθούν

  • Αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022.
  • Επιπλέον μείωση -κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες- των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021 και το 2022.
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις (30.09.2021).
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο (31.12.2021).

3. Η υλοποίηση του νόμου για τη Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή 2ης Ευκαιρίας.

4. Η παράταση του Προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ». Ο υπουργός ανέφερε πως στο τέλος του 2020 υπήρξε μείωση των κόκκινων δανείων κατά 37% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου 2019, καθώς από τα 75,3 δισ. ευρώ μειώθηκαν κατά 28 δισ. ευρώ στα 47,4 δισ. ευρώ.

5. Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η προώθηση αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Μεταξύ άλλων:

  • Αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων και μαρίνων.
  • Αποκρατικοποίηση ενεργειακών υποδομών (ΔΕΠΑ και Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας).
  • Εγνατία Οδός και προετοιμασία διαγωνισμού παραχώρησης Αττικής Οδού.
  • Υλοποίηση Ελληνικού.
  • Αξιοποίηση ακινήτου στις Γούρνες.
  • «Κυβερνητικό πάρκο» / ΠΥΡΚΑΛ.
  • Συνολικό σχέδιο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας.
  • Αναδιοργάνωση εταιρειών (π.χ. Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην ΕΛΒΟ).

6. Η συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

7. Οι επιτυχείς και έγκαιρες ολοκληρώσεις των επόμενων αξιολογήσεων από τους θεσμούς.

8. Η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

  • Ταμείο Ανάκαμψης. Πρώτα έργα: Ψηφιακό μέρισμα με δωρεάν tablet και laptop στους μαθητές. «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ. Δανειοδότηση επιχειρήσεων για επενδύσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.
  • Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.
  • Πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021-2027.
  • Έκδοση πράσινων ομολόγων.

9. Η εμπροσθοβαρής άντληση πόρων από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Ήδη, από τον Ιούλιο του 2019, έχουμε αντλήσει, μέσω μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, 22 δισ. ευρώ από τις αγορές.

10. Η διασφάλιση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελληνικών κρατικών χρεογράφων. Λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της συμπερίληψής τους στην ομάδα των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων -κρατικών χρεογράφων (assets)- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος μήνας - ρεκόρ για αιτήσεις στον Εξωδικαστικό ο Νοέμβριος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν 4.270 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, 2.289 νέες υποβολές αιτήσεων και 1.152 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οκτώ βασικές αλλαγές για «κόκκινα» δάνεια και εταιρείες διαχείρισης

Τι αλλάζει με τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Οι κανόνες για τους servicers και την ορθή λειτουργία τους. Επιστροφή του «Ηρακλή» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ρεκόρ για τις ρυθμίσεις χρεών στον εξωδικαστικό τον Οκτώβριο

Τον μήνα Οκτώβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 1.210 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε σύνολο 438 εκατ. ευρώ αρχικών οφειλών, ενώ οι εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα αριθμούν τις 3.821.