ΓΔ: 906.72 -0.88% Τζίρος: 26.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:48:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, euro, money, cash
Φωτο: Shutterstock

Έτρεξαν να πληρώσουν φόρους οι Έλληνες κόντρα στο lockdown του Μαρτίου

Ρεκόρ στην εισπραξιμότητα των φόρων, που ξεπέρασε το 90% και έφθασε σχεδόν στο 92% για τον ΦΠΑ. Το μικρό... θαύμα αποδίδεται από αρμόδια στελέχη στα μέτρα στήριξης της ρευστότητας στην αγορά.

Άλμα στην εισπραξιμότητα των φόρων καταγράφηκε τον Μάρτιο. Tα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το ποσοστό έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ του 91,13% από 79,04% τον Φεβρουάριο, που αντικειμενικά ήταν ένας «φορτωμένος» μήνας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των τελευταίων δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Παρά την καραντίνα, η εισπραξιμότητα των φόρων, που αντικατοπτρίζει το βαθμό συνέπειας των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται στο 95%. Σημειώνεται ότι όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό εισπραξιμότητας τόσο περιορίζεται η έκταση της υστέρησης στα φορολογικά έσοδα και συνεπώς το μέγεθος των αποκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς η εμπειρία δείχνει ότι η κύρια αιτία της μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων είναι η «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, πίσω από το εκ πρώτης όψεως παράδοξο φαινόμενο της αύξησης της εισπραξιμότητας τα φόρων εν μέσω της δίνης της πανδημίας βρίσκονται τα μέτρα ενίσχυσης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και οι ενέσεις ρευστότητας από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έδωσαν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να καλύψουν ένα μεγάλο τμήμα των οφειλών τους.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών θα οδηγήσουν σε αύξηση των φόρων που πληρώνονται εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις.

Τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν τα εξής:      

  • Η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων -του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων- ανήλθε τον Μάρτιο στο 91,31% από 79,04% τον Φεβρουάριο και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 το μέσο ποσοστό διαμορφώνεται στο 80,19%.
  • Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ το Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 91,75% που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Η ΑΑΔΕ εισέπραξε 492 εκ. ευρώ από 536,268 εκ. ευρώ που ήταν οι βεβαιωμένες οφειλές. Τον Φεβρουάριο του 2021 όπου ο συνολικός οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερος, καθώς έφθανε τα 985 εκ. ευρώ, το ποσοστό της εμπρόθεσμης πληρωμής υποχώρησε στο 83,04% με τις αντίστοιχες εισπράξεις να ανέρχονται στα 818 εκ. ευρώ.                   
  • Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο 74,08% τον  Φεβρουάριο που ήταν ο τελευταίος μήνας του προγράμματος των έξι δόσεων που εφαρμόστηκε για την διευκόλυνση των φορολογουμένων. Στα ταμεία εισέρρευσαν 308 εκ. ευρώ έναντι 415,89 εκ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα 107 εκ. ευρώ  που δεν εισπράχθηκαν από την δόση του φόρου αθροίστηκαν με τα υπόλοιπα ποσά της μεγάλης δεξαμενής με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τον Μάρτιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές από τους φόρους ακινήτων διαμόρφωσαν το ποσοστό εισπραξιμότητας στο 83,51%.             
  • Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθε το Μάρτιο στο 65,98% από 69,23% τον Φεβρουάριο τελευταίος μήνας πληρωμής των 8 δόσεων ενώ στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα ήταν 96,45% από 87,26% τον Φεβρουάριο που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 5ετίας.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» λόγω lockdown οι δόσεις για ρυθμίσεις χρεών στην εφορία

Αναβολή για τον Φεβρουάριο στις καταβολές δόσεων εξετάζει το υπ. Οικονομικών, ενώ αποκλείονται διευκολύνσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας. Ποια σενάρια εξετάζονται για τον ΦΠΑ.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειδί» στις μεταβιβάσεις ακινήτων το πιστοποιητικό για τον ΕΝΦΙΑ

Έρχεται κύμα μεταβιβάσεων λόγω των αυξήσεων στις αντικειμενικές. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Πότε είναι απαραίτητο στις συναλλαγές, ποιες είναι οι εξαιρέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι απαντήσεις για να αποφύγετε παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις

Άρχισε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ έχουν προστεθεί αρκετοί νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1. Τα βασικά ερωτήματα και οι απαντήσεις τους από την ΑΑΔΕ.