ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Από αριστερά: Χάρης Φλουδόπουλος, δημοσιογράφος “Capital.gr” και “Κεφάλαιο”, Christopher Hurst, Director General, Projects Directorate, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Στέλλα Χατζηγιαννάκου, Coordinator for Energy Affairs, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, Νίκος Παπαπέτρου, General Manager RSD, Business Unit, Μυτιληναίος, Γιάννης Καρύδας, CEO Renewable Energy Sources, Όμιλος Κοπελούζου. Φωτο: Delphi Forum

Αναγκαία η επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ για στήριξη της οικονομίας

Όπως τόνισε, στο πλαίσιο πάνελ του Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής της ΕΤΕπ, Β. Χόγιερ, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ και στην Ελλάδα.

Στις επενδυτικές ευκαιρίες για την ελληνική oικονομία εν μέσω της απειλής της Κλιματικής Αλλαγής και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παραγωγής ενέργειας αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες της σχετικής συζήτησης κατά τις εργασίες του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.
 
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer επισήμανε ότι έχει δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά από κοινού με τους «πράσινους» εταίρους. Αναφέρθηκε δε στον στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. «Ήμασταν από τους πρώτους που χρηματοδοτήσαμε τις μελέτες της BIONTECH», υπενθύμισε.
 
«Τα καλά νέα είναι ότι η ψηφιοποίηση, η ρομποτική και η τεχνολογική επανάσταση θα παίξουν σημαντικό ρόλο αν επενδύσουμε σωστά» ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι οικονομίες των κρατών εμφανίζουν ήδη πολλούς δρόμους απανθρακοποίησης.
 
Αναφορικά με επόμενους στόχους, είπε ότι πρέπει τώρα να γίνει υπέρβαση μετά την καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, με τη διάθεση πόρων προς πρωτοπόρες ιδέες. «Να ανατρέψουμε το business as usual» είπε χαρακτηριστικά.
 
«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί περίπου 40% του ηλεκτρισμού παράγεται από άνθρακα. Την τελευταία πενταετία επενδύσαμε μεγάλα ποσά στην Κλιματική Αλλαγή και γι’ αυτό έχω προτείνει την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων μας. Έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη επίδραση προς τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου» τόνισε, ενώ κλείνοντας την τοποθέτηση του είπε: «Τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε».
 
Από την πλευρά του, ο γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Christopher Hurst αποσαφήνισε ότι σαφώς χρειάζονται περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, ωστόσο δήλωσε πως είναι κατανοητό ότι υπάρχουν δυσκολίες για την παραγωγή τους. Αναφέρθηκε ακόμη στην επιθυμία που υπάρχει να δημιουργηθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ τόνισε: «Να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερες επενδύσεις, μεγαλύτερα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα».
 
Αναφερόμενος στην πρόοδο της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις και προχωρά ταχύτητα, και άρα θα αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση, μελλοντικά.
 
«Θα συντελεστεί αλλαγή όσον αφορά το κόστος παραγωγής. Θα έχουμε και μια αύξηση ζήτησης για ενέργεια, όχι μόνο από ΑΠΕ, κάτι που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν.
Να διασφαλίσουμε ότι καμία χώρα δεν θα μείνει πίσω. Πρέπει να πράξουμε έτσι ώστε στο μέλλον να καταφέρουμε όσα και στο παρελθόν
» ανέφερε.
 
Τέλος, ο ίδιος προειδοποίησε ότι με την υπερθέρμανση του πλανήτη οι 40 βαθμοί Κελσίου το καλοκαίρι θα γίνουν ο κανόνας, αν δεν δράσουμε γρήγορα. «Το ίδιο θα συμβεί και με τις βροχοπτώσεις. Αν δεν κάνουμε τίποτα τον επόμενο αιώνα θα υπάρξει μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο, κάτι που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις», ενώ έκλεισε λέγοντας: «Το μήνυμα μου είναι: Ναι, μπορούμε».
 
Στην τοποθέτηση του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, αναφέρθηκε στη μετάβαση ως μια συνιστώσα μείωσης άνθρακα, ψηφιοποίησης και νέων υποδομών. «Η σημερινή ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να είναι ο βασικός μοχλός αύξησης επενδύσεων. Εκτιμούμε ότι περισσότερα από 9 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν την επόμενη δεκαετία» τόνισε.
 
Ο ίδιος επισήμανε ότι η νέα στρατηγική της ΔΕΗ ευθυγραμμίζεται με τους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ, ενώ έκανε γνωστό ότι σχεδιάζεται μια νέα Εταιρεία Γνώσης με στελέχη νέους ανθρώπους μορφωμένους και καταρτισμένους.
 
«Έχουμε ήδη τις καλύτερες συνεργασίες και διεθνείς διαγωνισμούς με τους οποίους η ΔΕΗ θα προσλάβει νέους συνεργάτες - εργολάβους. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την παρουσία μας στις νέες Τεχνολογίες με τις ΑΠΕ. Η αγορά ωριμάζει και θέλουμε να αναπτυχθούμε οργανικά» σημείωσε.
 
Ο γενικός διευθυντής ΑΠΕ της Μυτιληναίος Α.Ε., Νίκος Παπαπέτρου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τον όμιλο για καινοτομία. «Τα τελευταία πέντε χρόνια εργαζόμαστε σε 23 χώρες ασχολούμενοι με αποθήκευση και αιολική ενέργεια. Νέες πολιτικές χαράσσονται και ορίζονται, ενώ πολλά θα αλλάξουν» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στις «πράσινες» συμφωνίες που χαράσσονται.
 
Ο CEO ΑΠΕ του Copelouzos Group Γιάννης Καρύδας ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να προταθούν λύσεις. «Διερευνούμε κι άλλους τομείς των ΑΠΕ. Δεν πρέπει να παραμελήσουμε τη σπουδαιότητα της έναρξης ενημερωτικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και των επενδυτών. Θα πρέπει να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία» ανέφερε μεταξύ άλλων.
 
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Στέλλα Χατζηγιαννάκου έκανε γνωστό ότι προάγονται σχέδια για τη μείωση της χρήσης του άνθρακα. «Να στραφούμε περισσότερο στις ΑΠΕ και γενικότερα στην “πράσινη ενέργεια”», πρότεινε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

wind-farms
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά να προωθηθεί ταχύτερα η 2η δέσμη μέτρων απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας και να επιταχυνθεί η ψηφιοποίησή της και την απευθείας ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των επιμέρους υπηρεσιών και βημάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική πρωτοβουλία για τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Η σύσταση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΣΑΗΕ) έγινε από το Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.