ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Retsos, SETE, Tourismos
Γ. Ρέτσος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Φόρουμ των Δελφών. Πηγή: ΑΠΕ

Στόχος έσοδα στο 40% των αντίστοιχων του 2019 για τον τουρισμό

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τα τέλη Ιουνίου, ενώ, ήδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Βρετανία, Γερμανία αλλά και ΗΠΑ.

Την αισιοδοξία τους για την πορεία του ελληνικού τουρισμού κατά τη φετινή τουριστική περίοδο εξέφρασε, μιλώντας το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέστος. 

Όπως τόνισε η σημερινή είναι μία ημέρα ορόσημο, με δεδομένο το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού, ενώ προσέθεσε ότι «η ημερομηνία είναι συμβολική, έπρεπε να τεθεί, ωστόσο οι ροές αναμένονται από τα τέλη Ιουνίου και μετά», διευκρίνισε.

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία και κρυφός ενθουσιασμός στον χώρο του τουρισμού ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.  Οι εκτιμήσεις στον κλάδο ήταν πάντα παρακινδυνευμένες και σε αυτή τη συγκυρία ακόμη περισσότερο.  Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο να ανακτήσουμε μέρος των εσόδων σε σχέση με το 2019.  Νομίζω μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα.  Ο κόσμος όμως έχει κουραστεί και θα προγραμματίσει ταξίδια».

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τον κ. Ρέτσο είναι ο στόχος του 40%, αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμα με την πανδημία. «Αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο, τότε θα έχουμε και ένα καλό φθινόπωρο», είπε.

Η τουριστική κίνηση αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου. «Έχουμε κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε κινητικότητα από Γαλλία και Ισραήλ-αν και εκεί με τις πρόσφατες συρράξεις ίσως έχουμε κάποιες εξελίξεις. Η θετική εισήγηση του CDC των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά. Περιμένουμε επτά πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το 2019», σημείωσε.

Η Ρωσία παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό καθώς, ενώ υπάρχει μεγάλη βούληση από Ρώσους ταξιδιώτες, η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργεί να δώσει πρόγραμμα επανέναρξης ταξιδιών, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι Ευρώπης-Ρωσίας, συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος.

Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου «θα αντέξουν» και δεν θα υπάρξει ανθελληνισμός στον τουρισμού που πολλοί φοβούνται. Είναι η ώρα να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στον κλάδο, είτε σε νέα τουριστικά προϊόντα, είτε σε βελτίωση υποδομών, με χρήματα που θα δοθούν. «Είναι μία ευκαιρία που τώρα πρέπει να αρπάξουμε ώστε να προχωρήσουμε στον τουρισμό της επόμενης μέρας», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kikilias, ypourgeio ygeias, koronoios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Κικίλια με μέλη Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Οι πρωτοβουλίες για τη συνέχιση της τουριστικής δραστηριότητας κατά τη χειμερινή περίοδο, οι δράσεις για την προετοιμασία της επόμενης θερινής σεζόν και η ενίσχυση του τουριστικού τομέα ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν.
retsos-sxoinas-sete
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Να έχει ξεκινήσει η τουριστική κίνηση μέχρι τον Ιούνιο

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε πως ήταν εντυπωσιακή η εξέλιξη προς την θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. Κρίσιμο να έχουν ξεκαθαρίσει σύντομα τα πράγματα ώστε να μην χαθεί ο Ιούλιος για τον τουρισμό.
Giannis Retsos, SETE, Tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Οι πέντε αναγκαίες παρεμβάσεις στήριξης για τον τουρισμό

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ «δεν διαφαίνεται έναρξη τουριστικής δραστηριότητας πριν από τα μέσα Μαΐου, κρίνουμε πλέον πως ο τομέας που έχασε το 78% του εισοδήματός του την χρονιά που μας πέρασε».