ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Έμφραγμα» στην εξυπηρέτηση από το γηρασμένο προσωπικό του ΕΦΚΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πάνω από 40 ετών είναι το 80% των υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας κάτω των 30. Τεράστιες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση πελατών και στην αφομοίωση των νέων τεχνολογιών.

Σε Ταμείο με εργαζόμενους… κάποιας ηλικίας, τείνει να μετατραπεί ο ΕΦΚΑ. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, δείχνουν ότι το 80% όσων απασχολούνται στο μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας είναι άνω των 40 ετών.

Με βάση τα τωρινά όρια ηλικίας, σε μια δεκαετία, από το σύνολο των 8.700 εργαζόμενων του Φορέα, ανά την επικράτεια, οι μισοί θα έχουν βγει στη σύνταξη! Μάλιστα, αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει κανένας σε όλη την Ελλάδα, που να δουλεύει σε κάποια υπηρεσία του ΕΦΚΑ και να είναι κάτω των 30 ετών.

Τα στοιχεία αυτά έχουν τεθεί σε γνώση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να τονιστεί ότι χρειάζεται ανανέωση στο εργατικό δυναμικό του Φορέα, κάτι που μεταφράζεται σε προσλήψεις νέου, ηλικιακά, εργατικού δυναμικού.

Στο σημερινό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) του ΙΚΑ, θα παρίστανται εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και τα στοιχεία αυτά θα αναδειχθούν στις κεντρικές ομιλίες των συνδικαλιστών. Στόχος είναι να υπάρξει η δέσμευση ότι θα εξεταστεί μια διαδικασία σταδιακών προσλήψεων, που θα βοηθήσει ώστε ο ΕΦΚΑ να ανανεωθεί και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Η σταδιακή γήρανση του Φορέα, έχει ξεκάθαρο αποτύπωμα στις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι είναι πολύ δύσκολο, από μια ηλικία και μετά, να ανταποκριθούν στην απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσω των… διαβόητων γκισέ στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Εργασίας, εκτιμά ότι η τεχνολογική αναβάθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης ευρύτερα, πρόκειται να δώσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μείωση του αριθμού των εργαζομένων, χωρίς πρακτικό κόστος, αναφορικά με τις υπηρεσίες που θα παρέχονται.

Το πρόβλημα που υπάρχει πάντως, είναι ότι το σημερινό προσωπικό του Φορέα, από μια ηλικία και μετά, είναι δύσκολο να ακολουθήσει τα τεχνολογικά «άλματα» που απαιτούνται για να μπορέσει ο ΕΦΚΑ να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της νέας εποχής.

Κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται η πρόσληψη νέου ηλικιακά, αλλά και απόλυτα εξειδικευμένου προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, το στοιχείο που πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι ότι ο ΕΦΚΑ που έχει μόλις δυόμιση χρόνια ζωής, γερνάει με αλματώδεις ρυθμούς…

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.