ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έρχεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία

Εξετάζεται εξόφληση σε πολλές μηνιαίες δόσεις με κούρεμα των προσαυξήσεων και των προστίμων. «Παγώνει» ο κατώτατος μισθός και θα επανεξεταστεί από το 2022 και μετά.

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών στο Δημόσιο που γεννήθηκαν στη πανδημία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την διευκόλυνση της αποπληρωμής των οφειλών από την αγορά στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το σενάριο προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης σε πολλές μηνιαίες δόσεις με κούρεμα των προσαυξήσεων και των προστίμων αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους μήνες σε συνάρτηση με την κατάσταση στην οικονομία και σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ο σχεδιασμός προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • «Πάγωμα» του κατώτατου μισθού για φέτος και επανεξέταση του από το 2022 και μετά και σε κάθε περίπτωση όταν το ΑΕΠ επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.
  • Το καλοκαίρι θα ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων οι οποίες όμως θα ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους μεταβίβασης του 2022.
  • Το βασικό σενάριο για τον τουρισμό προβλέπει ότι οι εισπράξεις θα κινηθούν στο 40% - 45% των εσόδων του 2019 αν και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τη πορεία του κλάδου. Για το 2022 ο πήχης μπαίνει στο 80% των ειπράξεων του 2019. Στο τραπέζι ειδικές ενισχύσεις για τους εποχικά εργαζόμενους στο τουρισμό με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι τα κλειδιά για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η πορεία του τουρισμού, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πέρασμα στη κατανάλωση του αυξημένου κατά 22 δις. ευρώ αποθέματος των καταθέσεων.

Ωστόσο, εκτιμούν ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί από το Μάιο και μετά ενώ θα ενεργοποιηθούν τα στοχευμένα μέτρα στήριξης για εστίαση, τουρισμό και επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που επιβεβαίωνουν διόγκωση των ελλειμμάτων πολύ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού εξαιτίας της παράτασης του lockdown. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα εκτινάχθηκε σχεδόν 20% πάνω από τον στόχο, με επιβάρυνση των κρατικών ταμείων της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ειδικότερα,

  • Το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στα 6,2 δισ. ευρώ και ήταν 18% μεγαλύτερο από τον στόχο των 5,248 δισ. ευρώ, αλλά και 3,5 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο περυσινό, όταν δεν υπήρχαν ακόμη οι επιβαρύνσεις της πανδημίας.
  • Τα καθαρά έσοδα υστέρησαν περίπου κατά 3,1% έναντι του στόχου, ενώ σχεδόν 800 εκατ. ευρώ εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία τον Απρίλιο από τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος (633 εκατ. ευρώ) και την επιστροφή κερδών από ομόλογα του Ευρωσυστήματος (162,7 εκατ. ευρώ).
  • Εκτός από τις επιβαρύνσεις από τα μέτρα στήριξης, ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε σημαντικά και από την αύξηση των δαπανών για την άμυνα. Οι εκτός προγράμματος δαπάνες αυτής της κατηγορίας ήταν της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 12 κλειδιά για τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας σε έως 72 δόσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Ποιοι οφειλέτες και ποια χρέη εντάσσονται στη ρύθμιση. Ποιο είναι το επιτόκιο που επιβάλλεται και ποια ευεργετήματα παρέχονται στον οφειλέτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες και μικρότερες οι δόσεις για εξόφληση χρεών της πανδημίας

Έγκριση από τους Θεσμούς περιμένει η κυβέρνηση για να αυξηθούν οι δόσεις σε 60 - 72, ενώ θα αναβιώσουν ρυθμίσεις 100 - 120 δόσεων που χάθηκαν. Αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πακέτο με οκτώ μέτρα στήριξης για την παράταση του lockdown

Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα: επεκτείνονται τα γνωστά μέτρα και προστίθεται ειδικό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις της εστίασης. Στα 25 δισ. ο «λογαριασμός» των παρεμβάσεων της διετίας 2020 - 2021.
Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόνους σε καλοπληρωτές της εφορίας μέσω ακατάσχετου λογαριασμού

Τη διάταξη που θα επιτρέπει σε όσους πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις ρυθμίσεων να αυξάνουν το όριο για τον ακατάσχετο λογαριασμό πάνω από 1.250 ευρώ ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγάλο «πάγωμα» οφειλών 1,6 δισ. από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές

«Ανάσα» σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά με αναστολή πληρωμών ως το τέλος του 2021 και διπλασιασμό δόσεων. Έγιναν οι ανακοινώσεις από το υπ. Οικονομικών, ακολουθεί σήμερα το υπ. Εργασίας.