ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Με αργούς ρυθμούς η μείωση ανεργίας μετά το τέλος της πανδημίας

Οι αναλυτές της Eurobank επισημαίνουν ότι τα ρίσκα εστιάζονται στην αντίδραση των επιχειρήσεων όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης και στην ανακατανομή των θέσεων εργασίας.

Παρά τη μείωση της ανεργίας με τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, η πανδημία φαίνεται ότι ανακόπτει την πορεία μείωσης της ανεργίας που είχε αρχίσει τα προηγούμενα χρόνια, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank, επισημαίνοντας και τη σημασία της διαρθρωτικής ανεργίας, η οποία παραμένει υψηλή, με το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων να πλησιάζει το 67%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank, παρά τη μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020, το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε πτωτικά. Η μείωση του βαθμού εκμετάλλευσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας αποτυπώθηκε κυρίως στις ώρες απασχόλησης και σε πολύ μικρότερο βαθμό στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 16,3% του εργατικού δυναμικού το 2020 από 17,3% το 2019.

Δύο παράγοντες οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα:

  • 1ον τα μέτρα των ασκούντων την οικονομική πολιτική για τη στήριξη της απασχόλησης (π.χ. επιδοτήσεις μισθωτής απασχόλησης) και
  • 2ον η προερχόμενη από τη μείωση του αριθμού των ανέργων αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερό στο 16,3% το 2021 και στη συνέχεια θα μειωθεί με αργό ρυθμό στο 16,1% το 2022.

Ανεργία και απασχόληση (προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

anergia

Βάσει των προαναφερθεισών προβλέψεων, η υγειονομική κρίση αναμένεται να βάλει φρένο στην πτωτική πορεία του ποσοστού ανεργίας των προηγούμενων ετών (μέση ετήσια μεταβολή την 7ετία 2013-2020 στις -1,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι -0,1 ποσοστιαίων μονάδων που εκτιμώνται για τη διετία 2020-2022).

Την επαύριο της πανδημίας τα ρίσκα για την ελληνική αγορά εργασίας εστιάζονται:

  • 1ον στην αντίδραση των επιχειρήσεων (ζήτηση εργασίας) όταν θα γίνει άρση των τρεχόντων μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης και
  • 2ον στην ανάγκη για ανακατανομή θέσεων εργασίας, λόγω των εξελίξεων που πυροδότησε ή επιτάχυνε η υγειονομική κρίση στο μέτωπο των δομικών χαρακτηριστικών της οικονομίας (π.χ. ψηφιοποίηση, τηλεργασία).

Σημειώνουμε ότι η διαρθρωτική ανεργία έχει υψηλή συμμετοχή στο τρέχον ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Αυτό σε έναν βαθμό αντανακλάται στο μεγάλο, πλην όμως μειούμενο τα τελευταία χρόνια, ποσοστό μακροχρόνια ανέργων (66,5% του συνόλου των ανέργων το 2020 από 73,6% το 2014). 

Συνεπώς, η προβλεπόμενη ανάκαμψη των επόμενων ετών, ναι μεν δύναται να μειώσει την κυκλική συνιστώσα του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα (σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το παραγωγικό κενό εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο -2,1% του δυνητικού ΑΕΠ το 2022 από -10,8% το 2020), εντούτοις για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή πορεία μεσοπρόθεσμα χωρίς πληθωριστικές πιέσεις θα πρέπει να συνδυαστεί και με συρρίκνωση της διαρθρωτικής συνιστώσας του ποσοστού ανεργίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Το αίνιγμα της μεγάλης αύξησης του μη ενεργού πληθυσμού

Περισσότερα από 210.000 άτομα πέρασαν το πρώτο τρίμηνο στον μη ενεργό πληθυσμό και το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι εξ αυτών θα βρουν δουλειά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και πόσοι θα μείνουν άνεργοι.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Πάνω από 4 δισ. ευρώ οι πόροι για στήριξη της επιχειρηματικότητας

Ο υπουργός περιέγραψε ακόμα τον κυβερνητικό στόχο για επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης και ποιοτικής οικονομικής μεγέθυνσης από το 2021 και για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη τετραετία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στον αγροτικό τομέα

Το πιλοτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους 18-60 ετών, αποφοίτους δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πτυχίο σε συναφείς ειδικότητες με το αντικείμενο, καθώς και γνώση Η/Υ.