ΓΔ: 872.72 -0.04% Τζίρος: 27.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:23:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ

Παίρνει ζωή ο Πύργος του Πειραιά: Μεγάλη επένδυση 50 εκατ. ευρώ

Οι εργασίες στο δεύτερο υψηλότερο κτήριο της χώρας που έμεινε «στοιχειωμένο» για μισό αιώνα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το φιλόδοξο project έχουν αναλάβει από κοινού Dimand – Prodea και EBRD.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες στον Πύργο του Πειραιά, στο εμβληματικό αλλά και… στοιχειωμένο αυτό κτίριο, το δεύτερο υψηλότερο της χώρας, το οποίο έπειτα από πέντε δεκαετίες απραξίας, αναμένεται να λειτουργήσει σε δύο χρόνια από τώρα.

Αυτό ανέφερε πρόσφατα, μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών ο επικεφαλής της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος. Ο ίδιος επισήμανε πως οι εργασίες στον Πύργο είναι σε πλήρη εξέλιξη ώστε να ετοιμαστεί το λίαν φιλόδοξο project που έχουν αναλάβει από κοινού Dimand – Prodea και EBRD σε συνέχεια του σχετικού διαγωνισμού μακροχρόνιας παραχώρησης του δήμου Πειραιά. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1,01 εκατ. ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Με ύψος 84 μέτρα, ο Πύργος είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ξεκίνησε να κατασκευάζεται με νόμο της Χούντας αλλά ουσιαστικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μετά από δεκαετίες παλινωδιών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση κτιρίου που ήταν σε εγκατάλειψη πολλά χρόνια. 

Ανάδοχος είναι η Prodea Investments που από κοινού με την Cante Holdings Ltd ανακοίνωσε την υπογραφή από την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού Piraeus Tower Α.Ε. (ως Παραχωρησιούχου) και του Δήμου Πειραιά, της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του Πύργου. Η σύμβαση έχει διάρκεια 99 χρόνια.  

Στην Piraeus Tower Α.Ε. συμμετέχουν από κοινού η Prodea Investments σε ποσοστό 30% και η Cante Holdings Ltd σε ποσοστό 70%. Η Cante Holdings Ltd αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του Ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%.

Θα γίνει πλήρης ανακατασκευή του Πύργου, ο οποίος θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων με νέο αντισεισμικό σύστημα προστασίας και νέους κανόνες πυροπροστασίας, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους. 

Το έργο, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές δράσεις του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της γειτονικής περιοχής του ακινήτου, αλλά και του ΟΛΠ στη λιμενική ζώνη, αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος και στην οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά

Τα χαρακτηριστικά του κτιρίου 

Ο Πύργος Πειραιά αποτελεί ένα εμβληματικό ακίνητο 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. «Βλέπει» όλο τον Πειραιά και παρ’ ότι δεσπόζει σε όλο το λιμάνι εδώ και 47 χρόνια, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, για διάφορους λόγους. 

Η ιστορία του κτιρίου είναι από τις πιο… τρανταχτές περιπτώσεις γραφειοκρατικής αγκύλωσης και αδιαφορίας, ίσως παγκόσμια. Πέρασαν έντεκα δημοτικές αρχές από το δήμο του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου, αλλά και δεκάδες εθνικές κυβερνήσεις και όμως, ουσιαστική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του κτηρίου είτε δεν έγιναν, είτε έμειναν ημιτελείς. 

Το ιστορικό του κτηρίου 

Η ανέγερσή του Πύργου ξεκίνησε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα «κουφάρι» που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού Πειραιώς και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.

Πώς θα γίνει η αξιοποίηση 

Το τελικό σχέδιο αξιοποίησης, προβλέπει μεικτές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών, με χώρο εστίασης, γραφεία και εστιατόριο.

Φιλοδοξία των αναδόχων είναι το ακίνητο να καταστεί το φιλικότερο προς το περιβάλλον πανελλαδικά τόσο όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όσο και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, αλλά και τη χρήση πρωτοποριακών υλικών.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου, που θα έχει στόχο αφενός να μην φαντάζει «ξεκρέμαστο» με το όλο περιβάλλον, αφετέρου να ενσωματώνει στρατηγικές για δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Συνάμα, οι προσόψεις έχουν σχεδιαστεί σε συνάρτηση με την καθημερινή ζωή του Πειραιά – μια πόλη εξαιρετικά ζωντανή και μεγάλης έντασης – ενώ στόχος του σχεδιασμού είναι να προσφέρει εξωτερικούς χώρους που καλωσορίζουν επισκέπτες και προσωπικό. 

Έχουν σχεδιαστεί κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες, που θα «αγκαλιάζουν» τον όγκο του κτιρίου. Κάθε κατακόρυφη περσίδα μετατοπίζεται οριζόντια από τον ένα όροφο στον άλλο, δημιουργώντας ένα μοτίβο σπείρας, ενώ η περιστροφή των περσίδων θα ρυθμίζεται για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης σκίασης και την ενίσχυση της πανοραμικής προβολής που προσφέρει το ακίνητο. Ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, θα αλλάζει και το «κύμα» κάθε πρόσοψης. 

Οι χρήσεις 

Σύμφωνα με το πλάνο, στο ισόγειο, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο πρόκειται να λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα επιφάνειας 7.000 τ.μ. Ειδικά στο ισόγειο έχει προβλεφθεί κι ένας χώρος προβολής και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά. Ο τρίτος όροφος θα περιλαμβάνει έναν πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης, ενώ από τον τέταρτο έως και τον 18ο όροφο θα αναπτυχθούν χρήσεις γραφείων.

Στόχος των επενδυτών είναι η δημιουργία των πολυτελέστερων και πιο σύγχρονων γραφείων της χώρας, καθώς πρόθεσή τους είναι να προσελκύσουν τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας, που σήμερα φιλοξενούνται σε διάφορα κτίρια, διάσπαρτα σε όλο το λεκανοπέδιο. Οι δύο τελευταίοι όροφοι (19ος και 20ος) θα προσφέρουν χώρους εστίασης με «πιάτο» όλο το λιμάνι του Πειραιά και σημαντικό τμήμα του Σαρωνικού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Αναλογία 7 προς 1 των εγγραφών-διαγραφών έναντι των «λουκέτων»

Το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΕΒΕΠ για το οκτάμηνο του 2021, παρά τις δύσκολες συνθήκες, συνεχίζει με θετικό πρόσημο, αυξημένο κατά 40% και με επιπλέον 608 νέες επιχειρήσεις, έναντι 434 το ίδιο διάστημα πέρυσι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 15/9 η υποβολή αιτήσεων για οικονομική στήριξη επιχειρήσεων Πειραιά

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης τόνισε: «είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που ο Δήμος Πειραιά είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα που ενισχύει οικονομικά απευθείας τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία».
Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετραπλάσιος ο αριθμός των αφίξεων, δείχνει αντοχή ο τουρισμός

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος. Τονίζει στο Business Daily ότι είχαμε τον Ιούνιο 2,3 εκατ. επισκέπτες. Σεπτέμβριος και Οκτώβριος οι κρίσιμοι μήνες. Τι λέει για τη Μύκονο.