ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Οι μεταρρυθμίσεις κλειδί για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Η βασική πρόκληση για την ελληνική οικονομία και το πιστωτικό της προφίλ παραμένει σταθερά το χρέος, το οποίο το 2020 διαμορφώθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ, ήτοι στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο οίκος.

Με καθυστέρηση αρκετών ημερών, καθώς η έκθεση για την ελληνική οικονομία αναμένονταν την προηγούμενη Παρασκευή 21 Μαΐου, ο οίκος αξιολόγησης Moody's φρόντισε να αποκαλύψει σήμερα τα ξημερώματα τις απόψεις του για την ελληνική οικονομία. 

Στην έκθεση τονίζεται ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας δέχεται στήριξη από τα υψηλά επίπεδα πλούτου καθώς και από την πραγματοποίηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, με το βασικό «αγκάθι» για την πιστοληπτική αξιολόγηση να αποτελεί το μεγάλο χρέος της χώρας. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι το σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας εξισορροπεί την επιταχυνόμενη ανάπτυξη των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και το υψηλό δημόσιο χρέος της, το οποίο παραμένει η βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Το πιστωτικό προφίλ της χώρας αντικατοπτρίζει τα σχετικά υψηλά επίπεδα πλούτου, σε σύγκριση με το μέτριο μέγεθος της οικονομίας και την εξίσου μέτρια οικονομική διαφοροποίηση. Η σημερινή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας σε διάφορους τομείς. Έτσι, η χώρα επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους, διαθέτει απόθεμα μετρητών και μια ισχυρή δυνατότητα διαχείρισης του χρέους της.

«Η βαθμολογία της Ελλάδας αναβαθμιστεί εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «δείξει» απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο κ. Steffen Dyck, κορυφαίο στέλεχος του οίκου και ο συντάκτης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

«Στον αντίποδα θα υπάρξει υποβάθμιση εάν η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων «παγώσει» ή ακόμη και αντιστραφεί, κάτι που θα θέσει τη χώρα σε κίνδυνο να μην είναι ικανή να καλύψει τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών της στη ζώνη του ευρώ», προσθέτει ο αναλυτής του οίκου. 

Αναφορικά με την τρέχουσα κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, σημειώνει ότι ανέκοψε την ανοδική πορεία της οικονομίας, αλλά το γεγονός ότι στη χώρα μας θα εισρεύσουν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια (σ.σ.: μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τόσο των επενδύσεων όσο και της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. 

Η βασική πρόκληση για την ελληνική οικονομία και το πιστωτικό της προφίλ παραμένει σταθερά το χρέος, το οποίο το 2020 διαμορφώθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ, ήτοι στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο οίκος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλές ευκαιρίες για επενδύσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Από την πλευρά του ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης  Νίκος  Μαντζούφας τόνισε ότι τα 17,8 δισ. θα δοθούν για ψηφιοποίηση, πράσινη μετάβαση και άλλα προγράμματα.