ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πλημμύρα στην Εύβοια
Φώτο: ΑΠΕ

Ανασφάλιστες για ακραία φυσικά φαινόμενα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ανά δραστηριότητα επιχείρησης προκύπτει ότι οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη προσέγγιση στη συγκεκριμένη ασφάλιση είναι η εστίαση - τρόφιμα - ποτά - τουρισμός, δηλώνοντας ασφαλισμένες το 32%.

Χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας βρίσκεται η ασφάλιση για ακραία φυσικά φαινόμενα.

   Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν στο τρίτο μέρος έρευνας, σχετικά με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, την οποία εκπόνησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την «Pulse», στο ερώτημα εάν είστε ασφαλισμένοι έναντι ακραίων φυσικών φαινομένων, οι απαντήσεις που δόθηκαν φέρνουν τους άνδρες να υπερτερούν με 33% στη θετική απάντηση έναντι των γυναικών με 22%. Συγκεκριμένα: το 27% είναι ασφαλισμένοι, το 59% δεν είναι ασφαλισμένοι και το 14% απάντησε δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

   Σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου, αναφέρει τα συμπεράσματα της έρευνας και προκύπτει πως, σε σχέση με την ηλικία των επιχειρηματιών, στην ηλικιακή ομάδα έως 29 ετών είναι ασφαλισμένοι το 18%, από 30-34 ετών είναι ασφαλισμένοι το 24%, από 45-49 ετών είναι ασφαλισμένοι το 29% και από 60 ετών και άνω δηλώνουν ασφαλισμένοι το 41%.

   Στο ερώτημα που σχετίζει τα έτη λειτουργία της επιχείρησης με την ασφάλισή της απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα προκύπτει ότι:

   - Στις επιχειρήσεις άνω των 11 ετών είναι ασφαλισμένες το 47%.

   - Μέχρι 1 έτος λειτουργίας (δηλαδή οι νεοσύστατες επιχειρήσεις) μόλις το 15% είναι ασφαλισμένες.

   - Από 1 έως 10 έτη το 24% είναι ασφαλισμένες για ακραία φυσικά φαινόμενα.

   Σε ό,τι αφορά στη σχέση ασφάλισης και αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις αναδεικνύεται ότι αυτές που έχουν από 6 εργαζόμενους και άνω είναι ασφαλισμένες στο 61% έναντι ακραίων φυσικών φαινομένων.

   Ποιες επιχειρήσεις ασφαλίζονται περισσότερο

   Ανά δραστηριότητα επιχείρησης προκύπτει ότι οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη προσέγγιση στη συγκεκριμένη ασφάλιση είναι η εστίαση - τρόφιμα - ποτά - τουρισμός, δηλώνοντας ασφαλισμένες το 32%. Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό το κατέχουν οι κατηγορίες: μάρκετινγκ - φωτογραφία - διαφήμιση - κομμωτήρια με 7% να δηλώνουν ασφαλισμένες.

   Το μέλλον

   Αναφορικά με το μέλλον της ασφάλισης ακραίων φυσικών φαινομένων από το σχετικό ερώτημα, εάν προτίθενται οι επιχειρηματίες να ασφαλιστούν, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

   - Το 28% των επιχειρήσεων σκοπεύουν μελλοντικά να προχωρήσουν στην κάλυψή τους.

   - Το 70% δηλώνει μάλλον όχι και σίγουρα όχι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το delivery στα δάνεια έως 30.000 ευρώ από efood, Wolt και Skroutz

Πλατφόρμες όπως οι efood, Wolt και Skroutz ανοίγουν νέο δρόμο χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δίνουν δάνεια έως 30.000 ευρώ. Πιστοληπτική αξιολόγηση βάσει Τζίρου, παραγγελιών, πελατών και αξιολογήσεων.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε 10,1% το επτάμηνο, στα 3,85 δισ. ευρώ

Η παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 10,1% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2026, φτάνοντας τα 3,85 δισ. ευρώ, με τις ασφαλίσεις Ζωής να ενισχύονται κατά 15,5% και τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών κατά 5,5%.
Μικρομεσαία επιχείρηση γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Προϋπολογισμός 2027, ενισχύοντας ουσιαστικά τις ΜμΕ

Το ΕΒΕΠ τονίζει ότι τα μέτρα του Προϋπολογισμού 2027 πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά στη ρευστότητα και την αντοχή των ΜμΕ, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση τζίρου δεν συνεπάγεται πάντα μεγαλύτερα κέρδη και καλύτερη οικονομική θέση.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Στήριξη στη βιομηχανία και στις ενεργοβόρες ΜμΕ απαραίτητη

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ, ζητά στήριξη για ενεργοβόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι και αυτές επιβαρύνονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως η βιομηχανία που λαμβάνει ήδη ενίσχυση.
businessdaily-Papakyrillou-Ismini-CEO-HDB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακή Τράπεζα: «Σπίτι μου 3», δάνεια σε μικρομεσαίες έρχονται το 2027

Την κινητοποίηση δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζει για το 2027 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που από το 2019 έχει κινητοποιήσει δάνεια ύψους 14,5 δισ. ευρώ.