ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Από 29 Ιουνίου υποχρεωτικά ψηφιακά οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων

Η ΑΑΔΕ προχώρησε στη μετάθεση της σχετικής προθεσμίας - που έληγε σήμερα - μετά από αιτήματα των συμβολαιογράφων και με σκοπό την ομαλότερη μετάβαση στο νέο σύστημα.

Για τις 29 Ιουνίου 2021 μετατέθηκε η υποχρεωτική υποβολή δήλωσης μεταβίβασης ακινήτων ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myProperty, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η ΑΑΔΕ προχώρησε στη μετάθεση της σχετικής προθεσμίας - που έληγε σήμερα - μετά από αιτήματα των συμβολαιογράφων και με σκοπό την ομαλότερη μετάβαση στο νέο σύστημα.

Σε υπόθεση μόλις δεκαπέντε λεπτών έχει πλέον μετατραπεί η διαδικασία της συμπλήρωσης και υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων επιταχύνοντας σημαντικά την διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Τα στοιχεία από τη χρήση της πλατφόρμας, myProperty, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δείχνουν ότι αυτός είναι, κατά μέσο όρο, ο χρόνος που χρειάστηκαν οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε ψηφιακές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Όπως εξηγούν πηγές της ΑΑΔΕ, το κέρδος από την ψηφιακή υποβολή είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς τι χρειαζόταν για τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης πριν από την πανδημία και την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας: Σύνταξη της δήλωσης στον υπολογιστή του συμβολαιογράφου, επίσκεψη του αγοραστή και του πωλητή στο γραφείο του συμβολαιογράφου για την υπογραφή της δήλωσης και μετά επίσκεψη στη ΔΟΥ και αναμονή στην ουρά για την κατάθεση της.

Η λειτουργία του myProperty έρχεται σε μια περίοδο, όπου το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις ακινήτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα αναφέρουν οι πηγές της ΑΑΔΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εν μέσω πανδημίας, οι Εφορίες όλης της χώρας - που λειτουργούν με το μισό σχεδόν προσωπικό ημερησίως, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας - διεκπεραίωσαν ίδιο αριθμό δηλώσεων μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και κληρονομιών, σε σχέση με το 2019 (περίπου 53.000).

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της ΑΑΔΕ η ψηφιακή ολοκλήρωση και αυτών των μεταβιβάσεων μέσω του myProperty έχει πολλαπλά οφέλη:

Για τους φορολογουμένους και τους συμβολαιογράφους, αφού αποφεύγουν τις επισκέψεις στις εφορίες, μειώνοντας την έκθεσή τους σε δημόσιους χώρους εν μέσω της πανδημίας, αλλά και εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο.

Για την ΑΑΔΕ, δεδομένου ότι μπορεί να αξιοποιεί το μειωμένο της, λόγω κορωνοϊού, προσωπικό στην εξυπηρέτηση άλλων συναλλαγών με τους πολίτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Eπιστρέφει ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2019 - 24 το Δημόσιο σε ακρίτες και στο... Δημόσιο

Μόνο φορείς του Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΕΟΤ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ξένα κράτη, ιδιοκτήτες ακινήτων υπό απαλλοτρίωση καθώς και κάτοικοι μικρών ακριτικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων, μπορούν να προσδοκούν σε επιστροφή του ΕΝΦΙΑ.
Φόρος και Εφορία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις τραπεζικές συναλλαγές

Τις συναλλαγές οι οποίες βαρύνονται με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, εκείνες που εξαιρούνται, πότε επιβάλλεται μειωμένο και πότε επιστρέφεται εάν καταβληθεί αχρεωστήτως, διευκρινίζει νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ανακαινίσεις: Κόπηκαν από την έκπτωση φόρου οι δαπάνες για πετρέλαιο και αέριο

Απεντάσσονται από τις «επιλέξιμες» οι δαπάνες που εξασφαλίζουν μείωσση του φόρου εισοδήματος, εκείνες που γίνονται από την 1/1/2025 και μετά και αφορούν συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Έλεγχος της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Η εφορία θα ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του αγοραστή για να διαπιστώσει εάν το πραγματικό τίμημα είναι υψηλότερο του αναγραφόμενου στα συμβόλαια. Εαν αυτό συμβαίνει ο φόρος θα υπολογίζεται επί του καταβληθέντος ποσού.
Πολυκατοικίες, πόλη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δείχνει για την αγορά ακινήτων η μείωση εσόδων από τον φόρο μεταβίβασης

Παρά την ανάκαμψη Μάιο και Ιούνιο, στο επτάμηνο τα έσοδα από φόρο μεταβίβασης ακινήτων μειώθηκαν 4,7%. Υψηλές τιμές, αύξηση ορίου επένδυσης σε Χρυσή Βίζα, απόφαση για ΝΟΚ οι αιτίες.