ΓΔ: 902.27 0.73% Τζίρος: 30.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate
Φωτό: Unsplash

Με τις νέες αντικειμενικές και πιο νωρίς η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από 2022

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι νέες αντικειμενικές τιμές θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και όχι από Σεπτέμβριο.

Μία δυσάρεστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνει η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν καθώς αποκαλύπτει ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από το Μάρτιο αντί για το τέλος Σεπτεμβρίου όπως ίσχυε μέχρι φέτος.

Παράλληλα, κάνει λόγο για διεύρυνση της φορολογικής βάσης λόγω της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές και με την ένταξη  χιλιάδων νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, ενώ σημειώνει ότι οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και όλων των άλλων φόρων μεταβίβασης και τελών.  

Σύμφωνα με την έκθεση, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις αρχές του 2022 και οι πρώτες πληρωμές θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι θα απλώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει αν θα παραμείνουν οι 6 μηνιαίες δόσεις ή αν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα  για την εξόφληση του φόρου. Επισημαίνεται ότι η τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου και με βάση τα νέα δεδομένα από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η πληρωμή του φόρου για το 2022.

Την ίδια ώρα στην έκθεση επισημαίνεται ότι η άσκηση ευθυγράμμισης των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%, ενώ οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον απολύτως ψηφιοποιημένες.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι Αρχές σχεδιάζουν μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ για το 2022, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές. Αυτό συνεπάγεται μια ολοκληρωμένη ενημέρωση της φορολογικής βάσης ΕΝΦΙΑ, βάσει των πρόσφατα ψηφιοποιημένων ζωνών αξίας του ευρύτερου φόρου ιδιοκτησίας. Η ευρύτερη φορολογική βάση θα επιτρέψει μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, που θα νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μείωση του φόρου ακινήτων κατά μέσον όρο 8% το 2022 ενώ εξετάζονται και αλλαγές στη κλίμακα υπολογισμού του φόρου προκειμένου να αντισταθμιστεί τουλάχιστον ένα μέρος των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για τον νέο ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές σε κλιμάκια, συντελεστές

Συγκροτείται η ειδική ομάδα στο υπ. Οικονομικών που θα παρουσιάσει προτάσεις. Στόχος, να μην φέρουν αλλαγές στη φορολογική επιβάρυνση οι πρόσφατες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο ολικής... ανακαίνισης του ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος

Συντελεστές παλαιότητας πολλών ταχυτήτων, αλλά και κριτήρια όπως οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, θα επηρεάζουν την φορολογική επιβάρυνση κάθε ακινήτου. «Παγώνει» το σχέδιο μείωσης κατά 8%.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειδί» στις μεταβιβάσεις ακινήτων το πιστοποιητικό για τον ΕΝΦΙΑ

Έρχεται κύμα μεταβιβάσεων λόγω των αυξήσεων στις αντικειμενικές. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Πότε είναι απαραίτητο στις συναλλαγές, ποιες είναι οι εξαιρέσεις.