ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Απορρίματα
Φωτο: Shutterstock

Νέο μοντέλο για μονάδες απορριμμάτων, κρίσιμο τεστ στην Κ. Μακεδονία

Αρχίζει ο διαγωνισμός για την κατασκευή με συμμετοχή ιδιωτών της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Ακολουθούν οι δύο μεγαλύτεροι διαγωνισμοί στην Αττική.

Με κόστος κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, ξεκινάει τις επόμενες ημέρες ο διαγωνισμός για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, πλησίον της χωματερής Μαυροράχης με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο διαγωνισμός για τη μονάδα, δυναμικότητας 300.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, είναι και πρόκριμα για τους δύο μεγαλύτερους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ που αναμένονται, επίσης, εντός των προσεχών εβδομάδων στην Αττική.

Το μοντέλο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής προβλέπει πως οι ανάδοχοι θα αμείβονται με πληρωμές διαθεσιμότητας οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο επενδυτής, με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας, καθώς και την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Στην περίπτωση της μονάδας στη Θεσσαλονίκη, το Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή με 60 εκατ. ευρώ το ανώτερο, ενώ ο ιδιώτης θα επενδύσει άλλα περίπου 40 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το Δημόσιο θα πληρώνει για τα 27 χρόνια της περιόδου παραχώρησης πληρωμές διαθεσιμότητας, η καθαρή παρούσα αξία των οποίων φτάνει τα 142,2 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ).

Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού θα προσδιορισθούν αναλυτικότερα ο τρόπος και η συχνότητα καταβολής των πληρωμών διαθεσιμότητας, καθώς και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες που αφορούν στην εκτέλεση του έργου (προδιαγραφές κατασκευής, λειτουργίας και αποτελέσματος, μέγιστος χρόνος κατασκευής, υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων κ.τ.λ.).

Και στην περίπτωση των ΣΔΙΤ για τις μονάδες απορριμμάτων επελέγη ο ανταγωνιστικός διάλογος, με βάση τον οποίο τα τεύχη δημοπράτησης διαμορφώνονται από κοινού με τους υποψήφιους επενδυτές. Αφού συμφωνηθούν οι τεχνικές και άλλες προδιαγραφές, τότε οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται κατά μέγιστον σε είκοσι επτά χρόνια από την υπογραφή της, εκ των οποίων εκτιμάται ότι η περίοδος Μελέτης, Κατασκευής και Δοκιμαστικής Λειτουργίας έργου θα είναι δύο χρόνια.

Η ακριβής συνολική διάρκεια της σύμπραξης καθώς και οι όροι για την ενδεχόμενη παράταση αυτής θα καθορισθούν ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες, και συγκεκριμένα τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας αλλά και τον Δήμο Παιονίας. Η μονάδα θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού των αποβλήτων, ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, ξεχωριστής επεξεργασίας βιοαποβλήτων για τη μετατροπή τους σε κομπόστ υψηλής ποιότητας και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων θα δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ η κατασκευή της αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η λειτουργία της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ΣΔΙΤ 900 εκατ. τον Σεπτέμβριο σε απορρίμματα, ύδρευση και προαστιακό

Εντός της εβδομαδας η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ακολουθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή. Ποια άλλα έργα ΣΔΙΤ προωθούνται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός νομοσχεδίου για τα απόβλητα έμεινε η καύση απορριμμάτων

Το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα δεν αναφέρεται στις 3 - 4 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, όπου θα διοχετεύεται τμήμα των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
waste management
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απορρίμματα: Μάχες ισχυρών εταιρειών για την πίτα του 1 δισ. ευρώ

Στο διαγωνισμό για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης η πρώτη προσφυγή από την κοινοπραξία Motor Oil - Θαλής. Φόβοι για μακρά παράταση των διαδικασιών ανταγωνισμού διαλόγου στους δύο μεγάλους διαγωνισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέσπασε πόλεμος δημάρχων με Πατούλη για προμήθεια 223 εκατ. ευρώ

Το σχέδιο της Περιφέρειας για τεράστια προμήθεια απορριμματοφόρων και εξοπλισμό ανακύκλωσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις των δημάρχων της Αττικής. Σε κίνδυνο ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα.