ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:04:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ν: Μηταράκης: Στόχος μας, περισσότεροι εργαζόμενοι με καλύτερους μισθούς

Περισσότεροι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και με καλύτερους ονομαστικούς μισθούς η βασική στοχοθεσία του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη.

Για το ζήτημα της ανεργίας μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι η βασική στοχοθεσία του υπουργείου Εργασίας είναι περισσότεροι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και με καλύτερους ονομαστικούς μισθούς.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4, είπε: «Αυτήν τη στιγμή, το θετικό στοιχείο είναι ότι βλέπουμε την ανεργία σιγά-σιγά να απομειώνεται. Έχουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο του 2019, βάσει των οποίων το ύψος της ανεργίας εκτιμάται στο 16,7% από 18,9% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα το 2018. Αυτό δίνει μία θετική ροπή στην απασχόληση. Έχουμε βάλει δύο στοιχήματα: το πρώτο αφορά στην ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, ενώ το δεύτερο μεγάλο μας στοίχημα παραμένει η μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη, καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα που είδαμε να δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια, ήταν εκείνο της αύξησης των θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης».

Ερωτηθείς για το ύψος των μισθών που συναντάμε αυτήν τη στιγμή στην αγορά εργασίας, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε:«Στόχος της κυβέρνησης είναι τα επόμενα χρόνια να δούμε μία επιτάχυνση της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Προς την επίτευξη της βασικής στοχοθεσίας του υπουργείου Εργασίας για περισσότερους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και με καλύτερους ονομαστικούς μισθούς, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «Θα λάβουμε μία σειρά μέτρων, όπως η επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να δώσουμε κίνητρο στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζόμενους πλήρους και όχι μερικής απασχόλησης. Από το καλοκαίρι του 2020, το μέτρο αυτό θα μπει στη φαρέτρα του υπουργείου Εργασίας, ενώ συνεχίζεται η γενικότερη προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων».

Αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της απορρόφησης των εργαζομένων από την αγορά εργασίας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε: «Η αναδιοργάνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) είναι ένας βασικός μας στόχος, καθώς και η κατεύθυνση των πόρων για εκπαίδευση των ανέργων σε επαγγέλματα στα οποία βρίσκουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Υπάρχει μία αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που αναζητά η αγορά εργασίας με τις δεξιότητες που έχουν ή εκπαιδεύονται να έχουν, όσοι προετοιμάζονται για την είσοδό τους σε αυτήν».

Τέλος, αναφερόμενος στο φαινόμενο του brain drain, o κ. Μηταράκης δήλωσε:«Το γεγονός πως η Ελλάδα ιστορικά και για πάρα πολλά χρόνια ήταν σε μία θέση ουραγού στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ,) έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανεργία εκείνων που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις. Το γεγονός αυτό οδήγησε τα τελευταία χρόνια στο "περίφημο" brain drain, όπου είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες νέους να φεύγουν στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, αποτελεί και ένα μελλοντικό ισχυρό όπλο για την ελληνική οικονομία. Όταν στη χώρα μας δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε όσους έχουν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω, τότε, μέσα από τη διάχυση των γνώσεων και της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει από σημαντικές αγορές στο εξωτερικό, θα αποτελέσουν μεγάλη δύναμη ανάπτυξης για τη χώρα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικό κατά 70.048 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο του Οκτωβρίου

Κατά τον περασμένο μήνα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 230.174, ενώ οι αποχωρήσεις σε 300.222 (97.272 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 202.950 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Kοινωνικό πακέτο» του ΟΑΕΔ για την απασχόληση σε Δ. Μακεδονία - Πελοπόννησο

Το συνολικό ύψος των δράσεων που στηρίζονται από το υπ. Εργασίας και τον ΟΑΕΔ είναι 107 εκατ. και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης, που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.
ypourgeio ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα λειτουργήσει το «Πρώτο Ένσημο» από 1η Ιανουαρίου 2022

Τί προβλέπει η τροπολογία του υπ. Εργασίας για τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τις δόσεις των οφειλών επιχειρήσεων λόγω πανδημίας και την προστασία θέσεων εργασίας στη σεισμόπληκτη Κρήτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργάνη: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων και αποχωρήσεων στο 8μηνο

Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους είναι θετικό κατά 265.130 νέες θέσεις εργασίας. Εξαίρεση αποτελεί ο Αύγουστος, κατά τον οποίο προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 9.875 θέσεις εργασίας.
xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: 15.000 ευρώ σε 4.000 νέους για δημιουργία startups μέσω Google

Το νέο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε 4.000 ανέργους έως 45 ετών να αποκτήσουν τις κατάλληλες ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση.