ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:00:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, YPOIK, epistreptea
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Αύριο τα «αποκαλυπτήρια» των νέων αντικειμενικών τιμών στον ΕΝΦΙΑ

Τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και τις αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών. Ποιοι θα βρεθούν στην «κόκκινη» ζώνη.

Τις νέες αντικειμενικές αξίες και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να παρουσιάσει αύριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του businessdaily.gr ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους μεταβίβασης για πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα φέρει η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες και ο νέος χάρτης με την φορολογητέα αξία των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση βρίσκεται καθ΄ οδόν προς το Εθνικό Τυπογραφείο. 

Οι τιμές της εφορίας αναμένεται να αυξηθούν σε 7.000 περιοχές της χώρας και κυρίως σε 3.500 περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκύψουν φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες. Αντίθετα θα μειωθούν σε περίπου 3.000 περιοχές ενώ σε 1.000 περιοχές θα μείνουν αμετάβλητες.

Με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής ομάδας των εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών οι αυξήσεις θα φθάνουν ακόμα και το 100% σε ορισμένες περιοχές λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των αντικειμενικών και εμπορικών τιμών.

Στη «κόκκινη ζώνη» βρίσκονται μεταξύ άλλων:

  • Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι.
  • Περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης των ακινήτων, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.
  • Γειτονιές του Πειραιά και πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.
  • Περιοχές της Θεσσαλονίκης όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων παραμένουν στα ύψη.
  • 3.500 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που, ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελή ακίνητα ή οικόπεδα-φιλέτα σε τουριστικές περιοχές από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη έως την Πάρο και το Πόρτο Χέλι να πληρώνουν φόρους-ψίχουλα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης. Στην Αττική οι νέες εντάξεις αφορούν περιοχές στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός και στην Αίγινα η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα. Στον Νομό Θεσσαλονίκης αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν  για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και της Χαλκιδικής, στην Αχαΐα όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα και στο νομό Τρικάλων το Περτούλι, η Ελάτη, η Πύλη και το Καστράκι.

Αν και οι  νέες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1-1-2022 τόσο για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για δεκάδες άλλους φόρους μεταβίβασης (γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές κ.α), τέλη και εισφορές, το καυτό θέμα για το οικονομικό επιτελείο είναι με ποιο τρόπο θα εξουδετερωθούν πλήρως, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος, των επιβαρύνσεων για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μείωση κατά μέσον όρο 8% στον ΕΝΦΙΑ για το 2022 και αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι το «κούρεμα» δεν θα είναι οριζόντιο αλλά κλιμακωτό και στοχευμένο σε περιοχές με σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ζώνης.  Ωστόσο το μέτρο δεν επαρκεί για να σβήσει τις «φορολογικές φωτιές» και για αυτό το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πρόσθετες παρεμβάσεις όπως αλλαγές στα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, όπως έχει προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του έτους, καθώς η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα γίνει νωρίτερα και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα αρχίσει τον Μάρτιο αντί τον Σεπτέμβριο, όπως ισχύει τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, θα επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής, αφού οι μηνιαίες δόσεις από 6 θα αυξηθούν στις δέκα έτσι ώστε η εξόφληση του φόρου να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Με αυτό τον τρόπο, το ύψος της μηνιαίας δόσης θα περιορισθεί, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου και από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η πληρωμή του φόρου για το 2022.

Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές και συνεπώς ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2020 εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση. Ο φόρος θα καταβληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Triantopoylos-gg-ypoyrgeioy-oikonomikvn
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα αλλάξει με τη μεταρρύθμιση των Αντικειμενικών Αξιών

Στόχος της μεταρρύθμισης για τη σύγκλιση των τιμών αγοράς και των αντικειμενικών αξιών, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της ενισχυμένης εποπτείας, είναι αφενός η διόρθωση διαρθρωτικών ελλείψεων και εξαιρέσεων του παρελθόντος και αφετέρου η διεύρυνση της φορολογητέας βάσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αναστολή οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να τεθούν τελικά σε ισχύ από τις αρχές του 2021, ενώ οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά αυτόματους συμψηφισμούς περσινών αποζημιώσεων μειώσεων ενοικίων

Επίσης, ζήτησε να δημοσιευτούν ΚΑΔ μειώσεων ενοικίων για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ή να διευκρινιστεί ότι δεν υφίστανται μειώσεις για τους μήνες αυτούς, να εκκαθαριστούν και να καταβληθούν όλα τα εκκρεμή ποσά αποζημιώσεων των τελευταίων μηνών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myAADE: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις. Η πρώτη μπορεί να πληρωθεί μαζί με την δεύτερη στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ η τελευταία είναι προγραμματισμένη να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για σεισμόπληκτα ακίνητα σε Β. Αιγαίο και Θεσσαλία

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους, προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.