ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο νέος χάρτης των αξιών στα ακίνητα σε 13.808 περιοχές της χώρας

Σήμερα παρουσιάζονται οι νέες αντικειμενικές τιμές που ενεργοποιούνται την 1η Ιανουαρίου. Αυξήσεις σε 6.000 με 7.000 περιοχές, ενώ εντάσσονται στο σύστημα 3.478 περιοχές. Μεσοσταθμική μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Νέο τοπίο στην κτηματαγορά και ανατροπές στη φορολογία για πάνω από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές τιμές που ανακοινώνονται σήμερα το πρωί από το υπουργείο Οικονομικών και θα τεθούν σε ισχύ από την 1-1-2022.

Η ευθυγράμμιση των τιμών της εφορίας με τις εμπορικές και η ένταξη 3.478 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αλλάζουν τον χάρτη της φορολογητέα αξίας των ακινήτων σε 13.808 περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας δεκάδες φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την κατοχή και τις μεταβιβάσεις.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κα), τα δημοτικά τέλη φόρους όπως ο ΤΑΠ, οι φόροι χρησικτησίας κτισμάτων, ανταλλαγής - συνένωσης οικοπέδων, τα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων, εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο και τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

Δεδομένου ότι οι νέες τιμές θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό όλων των φόρων οι φορολογούμενοι έχουν χρόνο στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν εάν τους συμφέρει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τους έτους στην απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών έβγαλε αυξήσεις σε 6.000 - 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα με τα ποσοστά της αύξησης να υπερβαίνουν ακόμα και το 50% αλλά και μειώσεις και αμετάβλητες τιμές σε περίπου 4.000 περιοχές.

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς περιμένουν άνοδο των αντικειμενικών αξιών σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι που τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω του φαινομένου Airbnb, σε περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα στην παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού όπου κυριαρχούν η Golden Visa και τις προτιμούν οι ξένοι επενδυτές, σε γειτονιές του Πειραιά και σε πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες όπως  Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι που κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα με την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο του 2018.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο σύστημα

«Τσουχτερές» αυξήσεις στις τιμές αναμένονται  στα ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα στις οποίες δεν εφαρμόζεται σήμερα το αντικειμενικό σύστημα και βρίσκονται στο «απυρόβλητο» της εφορίας. Με την επιβολή για πρώτη φορά τιμών ζώνης  στις συγκεκριμένες περιοχές, οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα εκτοξευτούν στα ύψη, ανεβάζοντας σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα περίπου 300 – 400 εκατ. ευρώ.

 • Στην περιοχή της Αττικής οι νέες εντάξεις αφορούν ακριβές περιοχές όπως είναι Βάρκιζα, τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, πέριξ του Πόρτο Ράφτη, στο Θορικό, Ασπρόπυργο.
 • Στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
 • Στον Νομό Θεσσαλονίκης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται περιοχές του Λαγκαδά περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.
 • Στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
 • Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα.
 • Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα, όπως και περιοχές του Θέρμου του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου του Αστακού.
 • Στην Κόρινθο, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο.
 • Στον νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.
 • Στον νομό Τρικάλων αντικειμενικές θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι. 
 • Στον νομό Ημαθίας θα ενταχθούν περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.λπ.
 • Στον νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.
 • Στο Νομό Έβρου εντάσσονται οικισμοί που είναι κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

Πώς θα εξουδετερωθούν οι αυξήσεις

Για την εξουδετέρωση τουλάχιστον μέρους των επιβαρύνσεων το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τον Νοέμβριο να νομοθετήσει τις αλλαγές στον φόρο των ακινήτων με παρεμβάσεις στα κλιμάκια και στους συντελεστές ενσωματώνοντας τη νέα μεσοσταθμική μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι για τον ΕΝΦΙΑ αύξηση της τιμής ζώνης δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση του φόρου, καθώς ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές που επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας:

 • Για παράδειγμα σε τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ ο κύριος φόρος υπολογίζεται με 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο  ενώ για ακίνητο με αντικειμενική αξία από 2.001-2.500 ευρώ εφαρμόζεται  συντελεστής 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Εάν η τιμή ζώνης του ακινήτου μετά την αναπροσαρμογή δεν αλλάξει κλιμάκιο τότε ο  λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2022 παραμένει αμετάβλητος.

Στο μεταξύ όπως αποκαλύφθηκε από την 10η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και Θεσμών η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για τον επόμενο έτος να καταβληθεί τον Μάρτιο και η εξόφληση του να απλωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις δηλαδή έως τον Δεκέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

athina-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρης καταγραφή των κρατικών ακινήτων στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας

Το Μητρώο επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των ακινήτων. Προχωρά η διασύνδεση με το ΤΑΧΙS, για την απευθείας βεβαίωση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης.
villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στις βίλες με ΕΝΦΙΑ για... δυάρι: Τι σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα και οι τελευταίες 2.000 περιοχές που έχουν μείνει εκτός, με αποτέλεσμα να πληρώνονται αστεία ποσά ΕΝΦΙΑ για βίλες εμπορικής αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Πώς θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις παρεμβάσεις από το ΥΠΟΙΚ για ακίνητα και φόρο εισοδήματος

Νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, υπουργική απόφαση για το αφορολόγητο με αποδείξεις, ρύθμιση για φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων, τακτοποίηση καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυξήσεις φόρων στα ακίνητα σε 1.500 περιοχές της Ελλάδας

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο οι προτάσεις εκτιμητών στο υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές στις περιοχές που βρίσκονται σήμερα εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Πώς θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός αναπροσαρμογής.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο σενάρια παράτασης για μεταβίβαση ακινήτων με παλιές αντικειμενικές

Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δεν έχουν επιτρέψει σε χιλιάδες φορολογούμενους να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις χωρίς την αύξηση φόρου που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές τιμές.