Φώτο: ΑΠΕ

Έργα ΕΣΠΑ ύψους 738 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Έργα ΕΣΠΑ, Τεχνολογίας και Πληροφορικής, ύψους 738.000.000 ευρώ, περνούν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Κ. Πιερρακάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ι. Τσακίρη.

Ένα ουσιαστικό βήμα για να συντονίσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη διαχείριση των ψηφιακών έργων και δράσεων όλων των υπουργείων αποτελεί η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (KYA) του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννη Τσακίρη, και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Με ΚΥΑ των δύο υπουργών, η ΕΥΔΕ-ΤΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ορίζεται Ενδιάμεσος Φορέας των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» και «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι με τη σύσταση της Υπηρεσίας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα έχει απευθείας πρόσβαση στη διαχείριση και υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το συνολικό ύψος των έργων ΕΣΠΑ των δύο προγραμμάτων έως τα τέλη του 2023 ανέρχεται στο ποσό των 738.697.217 ευρώ, εκ των οποίων έργα ύψους 369.787.154 ευρώ είναι ήδη ενταγμένα.

«Με τις αποφάσεις αυτές έρχεται πιο κοντά ο δεδηλωμένος στόχος της Κυβέρνησης, και προσωπικά του Πρωθυπουργού, για την έμφαση στις σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που συνάδει επίσης με τις προτεραιότητες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ευρύτερα για τον μετασχηματισμό στην ψηφιακή οικονομία. Με τη σύσταση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία και επιτυγχάνεται ο αμοιβαίος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών μπορεί να παραχθεί άμεσα το επιθυμητό και, κυρίως, μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Ο νέος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραλαμβάνει μία σημαντική 'προίκα', όχι μόνο σε πόρους, αλλά και σε ενταγμένα έργα και τεχνογνωσία, με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να παραμένει αρωγός στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση των έργων και την επιτυχή απορρόφηση των σχετικών κοινοτικών πόρων», τονίζει με δήλωσή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης.

Από πλευράς του, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση που δίνει στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το μέσο προκειμένου να 'τρέξει' γρήγορα και αποτελεσματικά τα έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε συνέργειες και να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας σαν χώρα, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει, με έμφαση σε ένα σύγχρονο δημόσιο προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις άξονες του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ρυθμίζει νομοθετικά ζητήματα, ενοποιεί σε ένα κείμενο όλη τη νομοθεσία αναφορικά με την ψηφιακή διακυβέρνηση και ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο δυο ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία

Πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.