ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bonds, Omologa, EU, Evropaiki Enosi
Φωτο: Shutterstock

Βγαίνει πάλι στην αγορά το Δημόσιο για φθηνό δανεισμό με 10ετή ομόλογα

Την έκδοση 10ετών ομολόγων ανοίγει εκ νέου ο ΟΔΔΗΧ για να αντλήσει αύριο 2,5 δισ. ευρώ. Στην αρχική διάθεση των τίτλων, τον Ιανουάριο, είχε σημειωθεί ρεκόρ χαμηλού κόστους δανεισμού.

Στην αγορά ομολόγων επιστρέφει το Ελληνικό Δημόσιο, πιθανότατα αύριο, με νέα έκδοση 10ετών ομολόγων και με στόχο να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία στις αγορές. Ενδεικτικό του έντονου ενδιαφέροντος για τίτλους της περιφέρειας, το οποίο θέλει να αξιοποιήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, είναι ότι σε δημοπρασία ιταλικών 10ετών ομολόγων οι προσφορές από τους επενδυτές ξεπέρασαν τα 50 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, θα προχωρήσει σε επανάνοιγμα της προηγούμενης έκδοσης 10ετών ομολόγων, με κουπόνι 0,75% και λήξη 18 Ιουνίου 2031. Εντολή να «τρέξουν» την έκδοση έλαβαν οι τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Δημόσιο θα αντλήσει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, τον Ιανουάριο, καταγράφηκε ιστορική επιτυχία μείωσης του κόστους δανεισμού, καθώς η απόδοση διάθεση υποχώρησε στις 80 μονάδες βάσης (0,80%). Η ζήτηση ξεπέρασε τα 25 δισ. ευρώ. Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα της έκδοσης, η απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά διαμορφωνόταν σε 0,669%.

Σήμερα, η ανακοίνωση της εξόδου στην αγορά προκάλεσε σημαντική αύξηση της απόδοσης του 10ετούς, η οποία ενισχύθηκε νωρίτερα από 0,81% σε 0,872%.

10yGr

 

Το κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, την Πέμπτη, καθώς τα «σήματα» από τους κεντρικούς τραπεζίτες ερμηνεύονται ως μια προαναγγελία θετικών αποφάσεων για τα ομόλογα, δηλαδή ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να περιορίσει τις αγορές τίτλων στο προσεχές μέλλον.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο έχει ήδη καλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2021, αντλώντας 12 δισ. ευρώ, με τελευταία την επιτυχή έκδοση 5ετούς ομολόγου με μηδενικό κουπόνι. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια, ώστε να διατηρούνται σε υψηλή στάθμη τα ταμειακά διαθέσιμα, σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν πολύ χαμηλές, κυρίως χάρη στις αγορές από την ΕΚΤ και διευκολύνουν τον δανεισμό του Δημοσίου. Μάλιστα, στο τέλος του περασμένου μήνα, έσπασε το φράγμα του 1% ενδοσυνεδριακά το περιθώριο (spread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,82%, έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο (η μεταξύ τους διαφορά) να περιοριστεί στο 0,99%. Ιστορικά, ήταν η πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2008, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση την οποία πυροδότησε η πτώχευση της Lehman Brothers, που το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί κάτω από το 1%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ελληνικά ομόλογα ήταν οι «πρωταθλητές της αγοράς» το 2019

Τα ελληνικά ομόλογα κατάφεραν να επανέλθουν στο επενδυτικό προσκήνιο μετά από μία μακρά περίοδο απαξίωσης, με τους θεσμικούς επενδυτές να επιστρέφουν μαζικά αναδεικνύοντας τα ελληνικά ομόλογα «πρωταθλητές της αγοράς».
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Αντλήθηκαν 20 δισ. ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου

Έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδόσεις 39% τα τελευταία δύο χρόνια για τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα, που κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, εμφάνιζαν αποδόσεις ακόμα και 33% στη 10ετία, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ η μεταβλητότητά τους έχει πέσει από το 69% που ήταν το 2015 στο 3,8%.